ospa + robale
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- Marcin_P_
- junior
- Imie i Nazwisko: Marcin Piłka
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Legnica
ospa + robale
Witam
Akwarium po restarcie uruchomione podłoże żwirek kwarcowy, żadnych roślin woda z osmozy odstan + tetra vit filtr zewnętrzny unimax 250 wkłady torf zolek ceramika, rybki zakupione u jednego sprzedawcy 3 paletki śr ok 8cm, 5szt rodostamusów, 4 szt neonków.
Po 5 dniach 1 paletka i 2 neonki pokazała sie kaszka ospowa.
podniosłem temp z 29 do 34C dodałem troszke soli. po trzech dniach kaszka na rybach zaczeła zanikać natomiast na szybie zauważyłem bardzo małe robaczki prawie ich niewidać ok 1mm dodałem troszke nadmanganianu i sie pokazały miliony robaczków cała szyba aż siwo ale hyba nadmanganian nie działa na nie. Nie wie ktoś co to za świństwo i jak się go pozbyć.
PARAMETRY WODY
NO2 i No3 = 0
TWW = 4
Ph = 6,2
temp 34C
Akwarium po restarcie uruchomione podłoże żwirek kwarcowy, żadnych roślin woda z osmozy odstan + tetra vit filtr zewnętrzny unimax 250 wkłady torf zolek ceramika, rybki zakupione u jednego sprzedawcy 3 paletki śr ok 8cm, 5szt rodostamusów, 4 szt neonków.
Po 5 dniach 1 paletka i 2 neonki pokazała sie kaszka ospowa.
podniosłem temp z 29 do 34C dodałem troszke soli. po trzech dniach kaszka na rybach zaczeła zanikać natomiast na szybie zauważyłem bardzo małe robaczki prawie ich niewidać ok 1mm dodałem troszke nadmanganianu i sie pokazały miliony robaczków cała szyba aż siwo ale hyba nadmanganian nie działa na nie. Nie wie ktoś co to za świństwo i jak się go pozbyć.
PARAMETRY WODY
NO2 i No3 = 0
TWW = 4
Ph = 6,2
temp 34C
- Załączniki
-
- zdjęcie zrobione w bardzo dużym powiększeniu.
- zd.jpeg (93.86 KiB) Przejrzano 7368 razy
- buldozer1978
- senior
- Imie i Nazwisko: Mariusz Nawara
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Strawczyn
- Marcin_P_
- junior
Sprawa nie wygląda na prostą
ciekawy artykuł
http://akwa-mania.mud.pl/archiwum/a6/a6,2.html
ja obecnie w akwa mam zapuszczony nadmanganian z obserwacji wynika ze juz pojedyńcze sztuki mi na szybie zostały ale nie wiem jak to sie ma w żwiże może sie tylko pohowały.
ciekawy artykuł
http://akwa-mania.mud.pl/archiwum/a6/a6,2.html
ja obecnie w akwa mam zapuszczony nadmanganian z obserwacji wynika ze juz pojedyńcze sztuki mi na szybie zostały ale nie wiem jak to sie ma w żwiże może sie tylko pohowały.
- przynenta
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
- Kontaktowanie:
Jest taka fajna funkcja na każdym forum. Tajna nazwa to SZUKAJ
Np.
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... wyp%B3awki[/u]
Np.
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... wyp%B3awki[/u]
-
- junior
- Imie i Nazwisko: xxxx
- Miejsce zamieszkania/miasto/: xxx
Skutecznym sposobem na zbicie ph jest kwas solny lub ortofosforowy.Osobiście polecam ten pierwszy,działa naprawde skutecznie.Przez swoją głupote
zbiłem do ph do 3,15-oczywiście przy miękkiej wodzie.Dyski w ciągu kilku minut zrobiły się czane,ale z to ślimaki...,szlag wziął.Dziłao się,trochę biegania z wodą ale wszystko wróciło do normy.
Ps: Czy zbicie ph wpłynie na to że wypławki znikną,tego nie wiem.

Ps: Czy zbicie ph wpłynie na to że wypławki znikną,tego nie wiem.
- Marcin_P_
- junior
Witam
Po tygodniu obnizyłem temp do 30C śladu po ospie nie ma natomiast wypławki czują sie dobrze mimo ograniczenia diety mięsnej (co 3 dzień) obniżeniu pH.
Przygotowuje sie do wysiedlenia rybek na jeden dzionek wywalenie podłoża i zalanie kwasu cytrynowego podobniez jest skuteczny jeszcze zamiast tlenu dołoże co2 mysle że się uda.
Natomiast nie wiem co z filtrem zewn wymienic wszystkie wkłady czy wypłukac po kwasku i zapuścić baktozym?
Po tygodniu obnizyłem temp do 30C śladu po ospie nie ma natomiast wypławki czują sie dobrze mimo ograniczenia diety mięsnej (co 3 dzień) obniżeniu pH.
Przygotowuje sie do wysiedlenia rybek na jeden dzionek wywalenie podłoża i zalanie kwasu cytrynowego podobniez jest skuteczny jeszcze zamiast tlenu dołoże co2 mysle że się uda.
Natomiast nie wiem co z filtrem zewn wymienic wszystkie wkłady czy wypłukac po kwasku i zapuścić baktozym?