Oswietlenie żarówkami LED
Moderator: Sylwek
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Mam prawie tak samo. Kwadratowa rurka aluminiowa, wklejone na końcach krućce na wąż i pompka. Do rurki przymocowane LEDy poytraktowane od spodu pastą do smarowania procków. Tylko wymyśliłem sobie, że oświetleniem będzie sterował .... termoregulator. Tak to nie pomyłka. Czujnik temperatury przyklejam obok diody do rurki i cały termoregulator nastawiam na maxa. Jakby coś się stało z przepływem wody w rurce i temperatura wzrosła za bardzo to termoregulator wyłączy mi zasilanie LEDów tak jak grzałkę jak jest już za ciepło. A jak woda będzie płynąć i odbierać ciepło to sobie będzie działać tyle ile zegar pozwala... cholera ale sprytny jestem 

- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Byle światło piętnaście razy dziennie się nie zapalało i gasłoHypno pisze:Tylko wymyśliłem sobie, że oświetleniem będzie sterował .... termoregulator. Tak to nie pomyłka. Czujnik temperatury przyklejam obok diody do rurki i cały termoregulator nastawiam na maxa. Jakby coś się stało z przepływem wody w rurce i temperatura wzrosła za bardzo to termoregulator wyłączy mi zasilanie LEDów tak jak grzałkę jak jest już za ciepło.
cholera ale sprytny jestem

Pochwał się, czym te diodki od spodu zasmarowałeś by się wilgoć nie dostawała
- Hypno
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Na razie wszystko jest w stanie prototypu właśnie żeby zobaczyć jak to działą i co trzeba poprawić. Krućce są wklejone klejem, nie wiem jak on się nazywa fachowo, ale taki co to go się roztapia w czymś rodzaju lutownicy i po zastygnięciu klei to co kleić miał. Diody na pastę termoprzewodzącą od procesorów i przymocowane opaskami zaciskowymi do aluminium a lutowanie termokurczami zabezpieczone. Docelowo zamiast kwadratowej rurki alu będzie rurka ale prostokątna możliwie najbardziej płaska i diody na blachowkrętu przymocowane, bo te duże 30W monstra mają otwory na nie tylko że muszę takie małe wkręty znaleźć. Pompka do tłoczenia wody z filtra wewnętrznego Sery.
Już nie muszę pytać Bogusia i Pitera jak to jest podłączone elektrycznie. Wszystko widać, wystarczy tylko nie patrzeć na pierwszy plan.
Już nie muszę pytać Bogusia i Pitera jak to jest podłączone elektrycznie. Wszystko widać, wystarczy tylko nie patrzeć na pierwszy plan.

- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Proponuję zasmarować diody od spodu tak, by wystawały tylko soczewki, same termokurcze Ci na dłuższą metę nie pomogą, (zakład?) chyba że stosujesz szyby na akwa, co znacznie choć nie do końca zabezpiecza przed wilgocią.Hypno pisze:a lutowanie termokurczami zabezpieczone.
Połączenie elektryczne żadną tajemnicą, czy problemem nie jest, można się bawić i laminat trawić, a można po kowalsku kabelki pociągnąć

- Hypno
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Nie o laminat mi chodzi, tylko zauważyłem, w dodatku cień najpierw, jak są zrobione opory obniżające napięcie 
Aaa i Piotr nie bierz sobie do serca mojej polemiki z Turystą, nie o Ciebie mi tu chodziło. Sam też robię partyzantkę ale robię ją z pełną świadomością partyzantki albo jak ktoś chce partyzantki.
Co do zabezpieczenia przed wilgocią to zastosuję się do sugestii. Zaciapię czymś jeszcze diody. Ja na razie testuję z doskoku więc problemów z wilgocią nie miałem.

Aaa i Piotr nie bierz sobie do serca mojej polemiki z Turystą, nie o Ciebie mi tu chodziło. Sam też robię partyzantkę ale robię ją z pełną świadomością partyzantki albo jak ktoś chce partyzantki.
Co do zabezpieczenia przed wilgocią to zastosuję się do sugestii. Zaciapię czymś jeszcze diody. Ja na razie testuję z doskoku więc problemów z wilgocią nie miałem.
- Hypno
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Polecam stronkę http://www.mplpower.pl/. Można tam znaleźć zasilacze prądowe wszelakiej mocy i prądu do zasilania diod. I inne także. Poza tym miła i fachowa obsługa.
- Bogdan
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
- Kontaktowanie:
Dzisiaj robiłem test z ogrzewaniem. O godź 14.00 wyłączyłem grzałki tak że akwarium ogrzewane było tylko wodą chłodzącą ledy.
Po dwóch godzinach temperatura spadła o 0,3 stopnia i tak utrzymała się do godź 20.00
Temperatura w pokoju gdzie stoi akwarium 23.00 stopie.
Może za pięć lat uda mi się tyle zaoszczędzić że kupię sobie nowe ledy

Po dwóch godzinach temperatura spadła o 0,3 stopnia i tak utrzymała się do godź 20.00
Temperatura w pokoju gdzie stoi akwarium 23.00 stopie.
Może za pięć lat uda mi się tyle zaoszczędzić że kupię sobie nowe ledy