Kwas solny i jego oddziaływanie

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

sierocki
senior
senior
Imie i Nazwisko: Maciek Rusiecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chojnów
Kontaktowanie:

Post autor: sierocki » 19 kwie 2009, 11:29

Ok będę informował. Życzę miłej pracy przy modernizacji akwarium. Ja już mam też nowy baniak w nowym mieszkaniu wszystko przygotowane. 240l 50kg piachu na dnie plenum, ale to dopiero za 3-4 miesiące będzie zalewane. Zmontowałem też pokrywę i oświetlenie led.

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Post autor: fangornn » 19 kwie 2009, 15:55

Do Maćka: Polecam Ci książkę Diany Walstad pt: Rośliny w akwarium. Poczytaj sobie, będzie Ci pomocna, obali Twoją całą dotychczasową wiedzę na temat akwarystyki ( w pozytywnym sensie) gwarantuję Ci to. Moją przewróciła do góry nogami.

sierocki
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: sierocki » 19 kwie 2009, 16:45

Dzięki Tomku na pewno przeczytam przy najbliższej okazji.

sierocki
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: sierocki » 22 kwie 2009, 20:50

Miałem dawać znać na bieżąco. PH w akwarium stabilne na poziomie 6.0. Nie mam już problemu z rosnącym pH. Rybki zadowolone a więc i ja też. Za kilkanaście dni znów się odezwę w celu poinformowania jak się sprawy mają.

andzio65
senior
senior
Imie i Nazwisko: Andrzej Ansilewski

Post autor: andzio65 » 24 kwie 2009, 11:55

Tak jeszcze dla uzupełnienia co dzieje się podczas przygotowania wody. Ph powyżej 7 daje zawartość wodorowęglanów czyli TWW. Przy TWW = 2 ph musi być powyżej 7 gdzieś przy 8. Jeśli dodajesz HCl to w pierwszym momencie po wymieszaniu masz ph dużo poniżej tego co chciałeś (spróbuj wlać do beczki od razu tę ilość kwasu którą dodajesz w porcjach aby uzyskać pożądane ph), po prostu mocno kwaśno. Teraz zachodzi reakcja. Gdyby nie rozpatrywać reakcji jonowo tylko sumarycznie (tak jak na początku chemii w podstawówce) to wygląda ona tak CaHCO3+2HCL=CaCl2+H2CO3 z kolei H2CO3 jako nietrwały rozpada się na H2O i CO2. Dołóż do tego napowietrzanie i CO2 leci w powietrze i ph zaczyna rosnąć - to odwrotna sytuacja do tej kiedy dozowałeś CO2 do Akwa. I teraz zobacz że tu do reakcji idzie 2 cząsteczki HCl - dlatego na początku lejesz i lejesz i niewiele ph spada. Jednak jeśli braknie jonów HCO3 to ph leci na łeb po dodaniu znikomej ilości kwasu, a w każdym razie jest to ułamek tego co zużyłeś na rozłożenie wodorowęglanów. Wniosek jest taki : wodorowęglany robią z wody bufor o ph powyżej 7 i to tyle powyżej ile jest większe stężenie wodorowęglanów, czyli dla akwarysty TWW lub KH jak kto woli.
Zresztą reakcja ta jest kluczową reakcją decydującą o ph w akwarium. Dla przykładu kiedy nie dozujesz CO2 to w dzień przy mocnym świetle i odpowiednio dużej ilości roślin potrafią one pobrać CO2 z wodorowęglanów, pozostawiając jon OH który łącząc się z jonem H (to stężenie jonów H decyduje o ph) daje wodę obniżając w ten sposób ich stężenie i powodując wzrost ph w akwarium. W nocy sytuacja jest odwrotna. Dostawa CO2 od ryb i roślin oddychających w nocy tlenem powoduje reakcję odwrotną i ph spada. Jeśli CO2 jest więcej niż powinno to powstaje kwas węglowy który dodatkowo zakwasza wodę poniżej tego co mieliśmy w ustabilizowanej wodzie "bez życia"-w beczce.
Opis ten jest bardzo uproszczony, gdyż w rzeczywistości chemia akwarium jest dużo bardziej zagmatwana, dlatego proszę by koledzy chemicy wybaczyli mi taką jazdę na skróty. Jednak dla nie-chemików opis ten pozwoli zrozumieć istotę sprawy.
Zresztą koledzy nadmieniali tu już o zjawiskach które pozwoliłem sobie przytoczyć. Tu jest wyjaśnienie dlaczego trzymanie ph na granicy zakresu jest niebezpieczne bez CIĄGŁEJ!!! kontroli i stabilizacji przez urządzenia - dozowanie CO2, przewietrzanie, sterownik ph.
Myślę, Maćku, że rozjaśniłem Ci temat i będzie Ci to pomocne w analizowaniu problemów z ph.
A jeśli chcesz zgłębić temat to bardzo polecam książkę Diany Walstad o której wspomniał Tomasz. Gdy ją przeczytasz zobaczysz jaką skomplikowaną fabryką chemiczną jest akwarium. I faktycznie ta książka potrafi wywrócić wiedzę do góry nogami.
Pozdrawiam.

sierocki
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: sierocki » 24 kwie 2009, 19:02

Dzięki za nakreślenie tematu. Ogólnie wiem kiedy pH wzrasta kiedy maleje, natomiast to co napisałeś wyjaśnia dlaczego.

andzio65
senior
senior
Imie i Nazwisko: Andrzej Ansilewski

Post autor: andzio65 » 26 kwie 2009, 14:08

I o to chodzi, jak się wie co się dzieje to łatwiej wycągć wnioski. Miło mi, że się przydało.

sierocki
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: sierocki » 26 kwie 2009, 18:48

Wczoraj kolejna podmiana i wszystko ok. Ph stabilne 6.0.

sierocki
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: sierocki » 09 maja 2009, 07:10

Witam, po upływie czasu stwierdzam że wszystko jest ok. Ph po ponad tygodniu od poprzedniej podmiany spadło z 6 na 5.5. Wszystko w jak najlepszym porządku. Jest jednak ale... czy kosiarki poradzą sobie z takim pH dziś zauważyłem że podpłynęły pod powierzchnię wody i dziwnie ruszają płetwami, na dobrą sprawę mógłbym je złapać w rękę. Paletki jak gdyby nigdy nic.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”