"speedowanie" c.d.

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

sebek2481
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Sebastian Kołtowski
Kontaktowanie:

"speedowanie" c.d.

Post autor: sebek2481 » 28 gru 2008, 03:11

Witam wszystkich towarzyszy i towarzyszki!!! Mam problem z jedną paletką-spiduje. Wygląda to tak, że nagle dostaje ataku-robi kilka kółek wokół własnej osi, następnie obije się o ściany akwarium. Trwa to kilka sekund, po czym ryba ląduje przy powierzchni wody, tak jakby szukała powietrza i stoi tam dłuższą chwilę. Z napowietrzaniem nie ma problemu-powietrze naparza dość intensywnie... Sypałem już sól kuchenną, ale szału nie ma... Napiszcie czy spotkaliście się z podobnym problemem. Jakiś miesiąc temu "pożegnałem" się z paletą, która zachowywała się tak samo-w końcowej fazie wyglądało to tak jakby się dusiła, tzn. pływała po powierzchni tafli wody, miała kłopot żeby utrzymać pion-miała trudności z prawidłowym pływaniem, po czym zaczęła się kłaść poziomo, a następnie po paru godzinach "odeszła" ... Teraz zaczyna się tak dziać z następną...Z przyjemnością przyjmę każdą mądrą radę...Pozdrawiam

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 28 gru 2008, 11:23

Speedownie to ciężka sprawa. Raczej przygotuj się na to, że pożegnasz swoją paletkę.

Wiele o tym było pisane na tym forum użyj opcji "Szukaj" na pewno znajdziesz kilka wątków o tej przypadłości.

Dwa wątki na początek:

http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... peedowanie

Awatar użytkownika
Cristiano
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Cristiano » 01 sty 2009, 14:34

Czy ryba ma odchylone pletwy i spowolniony oddech czy wręcz przeciwnie, wydaje się jak by miała zadyszkę? czy są jakieś zmiany skórne pyłek, meszek widoczny pod światło? Waham się pomiędzy dwoma chorobami i nie chcę Cię źle poinformować... Jeśli mówisz o zachwianej równowadze i pływaniu przy powierzchni wody może również oznaczać problem z pęcherzem pławnym...

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 01 sty 2009, 18:03

http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=4325

Tutaj jeszcze jeden temat

Nasze zdanie jest niezmienne, że speedowanie to efekt zatrucia

KrzysiekZ3
Kontaktowanie:

Post autor: KrzysiekZ3 » 20 sty 2009, 21:11

Jako że jest to mój pierwszy post witam pozdrawiam serdecznie wszystkich!!!
Moja przygoda z paletkami jest krótka bo zaledwie 2 miesiące i od razu wylądowałem w tym dziale. Ryby dostałem przez przypadek i nie byłem na to przygotowany ani pod względem wiedzy ani sprzętu ale to nie o tym mam zamiar pisać choć na pewno nie ma skutków bez przyczny bo na poczętku miały twardą wode Ph >7.5 Gh 24 Kh 19 więc stopniowo zbijałem w między czasie kupiłem filtr RO i już było łatwiej tak że udało mi się zbić do obecnych parametrów Ph6.5 Gh 12 Kh 5.
Teraz o rybkach, były 4 i jak się potem okazało wcale w nie najlepszej kondycji. Dwie z nich odeszły jedna po tygodniu a druga kilka dni później nie przyjmowały wogóle pokarmu. Natomiast te 2 pozostałe wyglądały lepiej dużo bardziej śmiałe no i wiecznie głodne, ale do czasu i tu zmierzam do sedna sprawy.
Tzn. trwa to już 5 dzień na początku obie paletki przestały przyjmować pokarm, na drugi dzień nadal nic nie jadły a po południu jedna z nich zaczęła szaleć po akwarium tak że wydawało mi się że wyskoczy a potem się chowała za korzeń samym wieczorem jeszcze raz to samo i przez noc spokój.
Trzeciego dnia było tak ze trzy razy ale zaniepokoiło mnie to i ta druga też zaczęła szaleć, zrobiłem podmianę wody Ro + kran 40 % i kolejnego dnia nic się nie zmieniło a nawet było to coraz częściej szalały, więc postanowiłem je odstawiś na kwarantanne do 75l choć nie było już w ogólnym paletek to i tak sądziłem że lepiej bedzie je obserwować i łatwiej coś zrobić.
Dziś to już wygląda tragicznie prawie z zegarkiem w ręku można odliczać kolejne ataki a wyglądają one tak iż najpierw ryba wypływa z kąta ma takie jakby drgawki które trwają jakieś 5/10 sek a potem jazda kilka szybkich obrotów wokół własnej osi a potem od jednego końca na drugi i za każdym razem w szybę, na końcy spokojnie opada na dno płasko ale po chwili zbiera się i płynie spoojnie jak by nigdy nic do kąta i tam siedzi i tak cały dzisiejsz dzień .
Przykro na to patrzeć zwłaszcza że nie mam doświadczenia, a po przeczytaniu na tym forum chyba już wszystkich tematów o tym nie mam pojęcia co mam robić?

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 20 sty 2009, 22:08

W jaki sposób przy twardości węglanowej 5 uzyskałeś ph 6,5?

sebek2481
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Sebastian Kołtowski
Kontaktowanie:

Post autor: sebek2481 » 25 mar 2009, 22:58

Temat dotyczy spidowania ryb a wątek dotyczący pH jest gdzie indziej, więc wypadałoby pisać na temat...Generalnie mile widziane są rady wnoszące cokolwiek do tematu i pomagające w problemie. A takie udzielanie pomocy bez pomocy jest jałowe i zaśmieca forum. Ph spadło, bo obniżyła je woda RO lub zbija je kwasem, ale to w niczym nie pomaga w przedmiocie tematu...

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 26 mar 2009, 09:59

sebek2481 pisze:Temat dotyczy spidowania ryb a wątek dotyczący pH jest gdzie indziej, więc wypadałoby pisać na temat...Generalnie mile widziane są rady wnoszące cokolwiek do tematu i pomagające w problemie. A takie udzielanie pomocy bez pomocy jest jałowe i zaśmieca forum. Ph spadło, bo obniżyła je woda RO lub zbija je kwasem, ale to w niczym nie pomaga w przedmiocie tematu...
Tak oczywiście, a speed'owanie wzięło się z kapelusza. Jak jesteś taki mądry i potrafisz pomóc bez podania konkretnych danych to dla czego jeszcze nie udzieliłeś rady koledze.Pisałem do kolegi Krzysiek23. Jeżeli nie odpowiada Ci, że napisał w Twoim wątku to mu to po prostu powiedz. Jeżeli zaś chodzi o zaśmiecanie forum to zaśmiecają je właśnie taki posty jak zacytowałem.

andzio65
senior
senior
Imie i Nazwisko: Andrzej Ansilewski

Post autor: andzio65 » 24 kwie 2009, 12:51

Sebek to jest pomoc. Ty chciałbyś chba coś w stylu: ludzie zepsuło mi się auto i powiedzcie co mu jest - bez podawania jakichkolwiek szczegółów. Więc nie spodziewaj się pomocy przy takim podejściu. Chyba musisz się jeszcze duuuużo nauczyć.
Rady popieram.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 24 kwie 2009, 17:27

Gajowa pisze:http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=4325

Tutaj jeszcze jeden temat

Nasze zdanie jest niezmienne, że speedowanie to efekt zatrucia
Czytając książkę A.Sieniawski "Zdrowe dyskowce" Tom 1 strona 172 prawa kolumna temat Rzeżucha.
Andrzej pisze że ów magiczne zielsko ma zdolność do usuwania toksyn z ryb.
Czy ktoś z was stosował owe zielsko przez długi czas lub też właśnie próbował tym zielskiem leczyć ?
Ja na razie stosuję je w mixie (świeża rzeżucha pocięta nożem zmieszana z sercem wołowym).

ps .Moje ryby nie speedują stosuje rzeżuchę jako karmę systematycznie.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 24 kwie 2009, 19:57

Nie dość, że sam piszesz od rzeczy, nie chce Ci się przeczytać wałkowanych na forum tematów to jeszcze jesteś niemiły dla osób, które chcą pomóc. W 90% przypadków problemy biorą się od złych parametrów wody, dlatego od wody się zaczyna. Generalnie powinieneś spełniać 3 zasady. Podmieniać wodę, podmieniać więcej wody i podmieniać tyle wody ile tylko możesz. Jeżeli piszesz, że obniżasz pH wodą z RO to albo trzymasz ryby w wodzie dla tanganiki albo nie masz pojęcia jakie parametry ma woda RO. Dlatego troszkę pokory polecam. Skoro pytasz tu o radę znaczy, że nikt inny Ci nie pomógł do tej pory więc cierpliwie poczytaj co wskazują, a czego poszukać Ci się nie chciało, odpowiedz na zadawane pytania i zastosuj się do rad zwłaszcza jak pyta np Basia i inne osoby o sporym doświadczeniu ... albo nie marnuj swojego i naszego czasu. Nie jestem wredny tylko nie lubię jak goście wchodzą do domu i zaczynają wychowywać dzieci gospodarza.
Ja wskazuję u Ciebie na nawożenie ziela akwariowego nawozami z dużą zawartością związków żelaza i/lub miedzi. Nie wykluczone, że leczyłeś ryby czymś (np. capifosem) i nie wymieniłeś potem wody i nie filtrowałeś przez węgiel. Nie wykluczam też że masz instalację wody z miedzi i systematycznie podtruwasz ryby. I dochodzimy do tego samego... podmień dużą ilość wody i jeszcze raz i jeszcze raz...itd...

Awatar użytkownika
marcinxcom
senior
senior
Imie i Nazwisko: Marcin Janowicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Internet Stargard
Kontaktowanie:

Post autor: marcinxcom » 25 kwie 2009, 00:20

Zmiana parametrów wody w tak szybkim tempie dot. PH -Spidowanie jest to obrzęk mózgu -i kończy się najczęściej odejściem ryby -przerabiałem ten temat na własnej skórze -informacje obszerne znalazłem na singapurskim forum. Jak mnie lenistwo nie zje, bo mój wolny czas to wekendy to poszukam tego materiału.
"to jak wysłać zdrowego człowieka od razu na mount-ewerest i tak ma marne szanse ze względu na zmianę ciśnienia i niedotlenienie z braku zaaklimatyzowania sie w odpowiednim czasie" ten fragment w wolnym tłumaczeniu mi się najlepiej utarł w pamięci.
pozdrawiam
(proszę nie zwracać uwagi za brak PL pisze z terminalu EN-przepraszam za utrudnienia, "Polacy nie gęsi swoje literki mają :)

Ja nie widzę błędów. :)) - rady3

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 25 kwie 2009, 11:47

Zmierz No2 w wodzie. Miałem spidowanie w akwarium niedawno po wymyciu filtra. Biologia się posypała a w 3 dni później było już spidowanie. Problem rozwiązało lanie starterów do akawarium w podwójnych dawkach przez 4 dni (wtedy filtr zastartował).

Bardzo często spidowanie to efekt właśnie zawartości No2 w wodzie i od tego bym zaczął.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 25 kwie 2009, 12:01

Jak widzisz wszystko sprowadza się znowu do wody... Efekt spidowania to ewidentnie problemy neurologiczne. Mówiąc po chłopsku ryba jest czymś otumaniona i dostaje szajby, otumaniona czymś co ma w żarciu lub w wodzie. Dlatego znowu ... woda woda i jeszcze raz woda. Nawet z pasożytów można wyleczyć bardzo dużymi ciągłymi podmianami wody. Haki na swojej hodowli ma tak duże podmiany wody, że robale nie mają szans rozmnożyć się, gdyż ich pośrednie formy zostaną wlane z wodą zanim uda im się znaleźć żywiciela. Sławek ma rację ale ja nadal stawiam na zatrucie związkami żelaza lub miedzi.

Awatar użytkownika
deptak
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Adam Deptuła
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 25 kwie 2009, 13:42

Hypno pisze: Haki na swojej hodowli ma tak duże podmiany wody, że robale nie mają szans rozmnożyć się, gdyż ich pośrednie formy zostaną wlane z wodą zanim uda im się znaleźć żywiciela.
Bardzo odwazne stwierdzenie. 99 % przypadkow zarazenia ryb ma miejsce juz w akwarium tarliskowych od rodzicow tam nie ma w pierwszych dniach praktycznie zadnych podmian. Ryba raz zarazona np. capilaria bedze ja miala do konca swoich dni i procz medykamentow tony wody na to nie pomoga.

pozdrawiam

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”