jak przygotowac wode
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- junior
- Imie i Nazwisko: marcin chmielecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Chełmno
jak przygotowac wode
Przygotowuje wode w nastepujacy sposób.Mieszam z osmoza 3:1 .Woda ma ok 8two 6tww.(40l)przed wlaniem kranówki do osmozy leje kwas AQUACID zoolek 10ml.ph spada maksymalnie dolewam kranówki mam ok.6.8 7ph. Wlewam do zbiornika badam o tu ph8 two8 tww2 .Co mam zrobic bo juz tego nie rozumiem zbiornik ma ok miesiaca prosze o rady i sposoby przygotowania wody.
-
- junior
nie napowietrzam ale mam zamontowana mała pompe ktora miesza wode do podmian,podloze w ogulnym to zwirek 0.3 rosliny, korzenie .obsada to 20 neonów czerwonych 6otosków 10 kirysow. rozumiem ze musze teraz podmiemic samo osmoza z kwasem aby zbic ph.w ogulnym. paletki zamierzam kupic jak opanuje sytuacje. pozdrawiam.
- pyrkosz61
- senior
- Imie i Nazwisko: Piotr Łęcki
Najważniejszy jest ruch wody i nie ważne jakim sposobem go osiągniesz.jkkk3 pisze:Mieszanie to nie to samo co napowietrzanie.Przekonałem się na własnej skórze.Lepsze 2 godziny mocnego napowietrzania niż 10 godzin mieszania
Przy TwW 2 pH 8 to albo testy do bani, RO coś nie tak albo w akwa. wystrój
zmienia pH.
-
- junior
-
- junior
-
- junior
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Artur Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Z tymi ślimakami to się ubawiłem po pachy, musiały by ich być setki tysięcy, może nawet miliony by zmienić pH.... Weź trochę żwirku do szklanki i polej go kwasem, jeśli bąbluje i pieni się jest do bani i należy go zmienić, podobnie uczyń z wsztstkimi ozdobami nie organicznymi w akwa, bąblowanie informuje nas o dużej zawartości łatwo rozpuszczalnych soli wapnia, które w naturalny sposób podnoszą pH w pewnym okesie czasu i nic tego nie zatrzyma. jeśli możesz, podaj też wartości Two, Tww i pH wody czystej z filtra RO, Two i Tww powinny mieć wartości 0 a pH w granicach 6.0-6.5, każdy inny wynik jest błędem działania filtra lub błędnymi odczytami testów spowodowanymi przeterminowaniem środków lub nie umiejętnością wykonywania testu... Napowietrzanie w prosty sposób podnosi pH wody, a docelowo przy używaniu wody z filtra RO, posiadaniu paletek i karmieniu ich mixami mięsnymi zakwaszanie będzie zupełnie nie potrzebne bo pH i tak będzie spadało poprzez pozostawanie resztek w trudno dostępnych miejscach i ich gnicie jak i poprzez nadprodukcję produktów przemiany materii przez ryby. Oczywiście służą eliminacji w max sposób temu podmiany wody i dojrzałe filtry biologiczne, pozdrawiam
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Re: jak przygotowac wode
1. mieszasz z ro (TWW0, TWO0, PH 6.0-6.5) wodę kranową (TWW ???, TWO??? i PH ????) w stosunku 3:1 i osiagasz po zmieszaniu wodę TWO8marcin2306 pisze:Przygotowuje wode w nastepujacy sposób.Mieszam z osmoza 3:1 .Woda ma ok 8two 6tww.(40l)przed wlaniem kranówki do osmozy leje kwas AQUACID zoolek 10ml.ph spada maksymalnie dolewam kranówki mam ok.6.8 7ph. Wlewam do zbiornika badam o tu ph8 two8 tww2 .Co mam zrobic bo juz tego nie rozumiem zbiornik ma ok miesiaca prosze o rady i sposoby przygotowania wody.
TWW6 i PH ????.
- po co mieszasz te wody?
- jakie parametry tym mieszaniem chcesz osiągnąć?
2. przed wlaniem kranówki do osomozy dodajesz kwas? po co?
pewnie ze PH leci na łeb na szyję, bo TWW w osomozie jest 0!
3. dolewasz kranówki, o ciągle nieznanych parametrach i po jakim czasie mierzysz parametry mieszanki, że masz wynik PH 6.8 -7.0 ???
ile ta woda po zmeiszaniu ma czasu na reakcje z kwasem zanim w niej psprawdzasz parametry?
4. w zbiorniku być może nie masz nic co ci podnosi to PH, poprostu nie umiesz bawić się kwasem jeszcze i robisz błędy w tym preparowaniu wody.
Zacznij od innej strony.
Co chcesz osiągnąć w zbiorniku? Jakie parametry?
Do tego dobieraj metody i środki dopiero.
Nie odwrotnie.