Dziwne zachowanie palet / szybki oddech
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Dziwne zachowanie palet / szybki oddech
witam,
mam pewien problem (albo wydaje mi sie ze mam) z paletami w zbiorniku kwarantannowym. Mianowicie od kilku dni stały się strasznie płochliwe i szybko oddychają. Napowietrzam wodę dodatkowo pompką eheim, filtr to kaskada aquaclear 70, pojemnosc akwa 140litrów. Mam również wrażenie że nie przyjmują pokarmu tak chętnie jak wcześniej.
parametry wody:
ph - 7,0
gh - 2/3
kh - 0/1
nh3 - 1 (!!!)
no3 - 5
po4- 0,1
dziwi mnie że przy takim gh i kh mam ph 7,0. NH3 tez mnie zadziwia bo teorytycznie przy takim stezeniu powinno byc po rybciach...
Nie wiem czy nie mam walnietych testow (korzystam z zooleka)
prosze o pomoc.
pozdrawiam
mam pewien problem (albo wydaje mi sie ze mam) z paletami w zbiorniku kwarantannowym. Mianowicie od kilku dni stały się strasznie płochliwe i szybko oddychają. Napowietrzam wodę dodatkowo pompką eheim, filtr to kaskada aquaclear 70, pojemnosc akwa 140litrów. Mam również wrażenie że nie przyjmują pokarmu tak chętnie jak wcześniej.
parametry wody:
ph - 7,0
gh - 2/3
kh - 0/1
nh3 - 1 (!!!)
no3 - 5
po4- 0,1
dziwi mnie że przy takim gh i kh mam ph 7,0. NH3 tez mnie zadziwia bo teorytycznie przy takim stezeniu powinno byc po rybciach...
Nie wiem czy nie mam walnietych testow (korzystam z zooleka)
prosze o pomoc.
pozdrawiam
- jociak
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Paweł Joć
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
- Kontaktowanie:
Napisz co masz w kranie. Napisz czy masz RO.
Ph 7 to dla mnie sporo, pomimo iż wielu przy takim poziomie rozmnaża palety.
Tak jak podpowiada kolega przede mną, podmień 50% wody i obniż kwasowość do 6,0 (to ja podpowiadam)
Masz mikroskop? Jak nie to pozostaje Ci obserwacja ryb. Zwróć uwagę na tempo oddechu, na to czy wszystkie ryby oddychają dwoma skrzelami, czy się ocierają.
testy nie są drogie (te podstawowe) ... zmień je.
Nie stosuj żadnych leków do momentu jak nie będziesz pewien z czym walczysz.
Ph 7 to dla mnie sporo, pomimo iż wielu przy takim poziomie rozmnaża palety.
Tak jak podpowiada kolega przede mną, podmień 50% wody i obniż kwasowość do 6,0 (to ja podpowiadam)
Masz mikroskop? Jak nie to pozostaje Ci obserwacja ryb. Zwróć uwagę na tempo oddechu, na to czy wszystkie ryby oddychają dwoma skrzelami, czy się ocierają.
testy nie są drogie (te podstawowe) ... zmień je.
Nie stosuj żadnych leków do momentu jak nie będziesz pewien z czym walczysz.
no drodzy specjaliści...pomoże ktoś?
czytam tematy w tym guście w dziale choroby i w każdym ktoś podaje inne rozwiązanie, wiadomo że nie ma idealnego sposobu ale musi być jakiś najsensowniejszy.
Mikroskopu nie posiadam. Ryby są strasznie płochliwe, dwie maja otarcia na ciele, szybko oddychają. Temperature podniosłem do 33stopni, tak jak koledzy wczesniej polecali podmieniłem 50% wody na full RO.
Co dalej?
pozdrawiam serdecznie
czytam tematy w tym guście w dziale choroby i w każdym ktoś podaje inne rozwiązanie, wiadomo że nie ma idealnego sposobu ale musi być jakiś najsensowniejszy.
Mikroskopu nie posiadam. Ryby są strasznie płochliwe, dwie maja otarcia na ciele, szybko oddychają. Temperature podniosłem do 33stopni, tak jak koledzy wczesniej polecali podmieniłem 50% wody na full RO.
Co dalej?
pozdrawiam serdecznie
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: ania ohirko
- Miejsce zamieszkania/miasto/: poznań
obniżyłeś ph? im niższe ph (oczywiście z rozsądkiem, powoli) - spokojnie 5,7-5,8 tym ryby bardziej się uspokoją. co znaczy szybko oddychają? policz ile razy na minutę - dorosłe powinny około 1 oddechu na sekundę - może tylko Ci się wydaje że szybko. Otarcia mogły powstać w wyniku płochliwego uciekania - nie musi to być objaw chorobowy, czy ryby pociemniały? czy zmieniły się im odchody? jakie masz teraz parametry po tej podmianie? szczerze mówiąc ceramika w filtrze to chyba nie najlepszy pomysł. I jeszcze jedno pytanie piszesz że ryby są w kwarantannowym, dlaczego? dlatego że są nowe czy dlatego że je leczyłeś?
witam,
ryby zakupilem 2,5tyg temu w Chorzowie i dlatego sa w kwarantannowym. Oddychaja zdecydowanie za szybko. Pisze ze sa plochliwe bo jeszcze kilka dni temu takie nie byly, niemalze plywaly za osoba ktora podchodzila do zbiornika.
boja sie swiatla, niechca prawie wogole przyjmowac pokarmu, odchody sa cienkie i blade, ryby tez jakby "zbladły"
moze zamiast 2x ceramika dac torf???
powinienem podac jakis lek?
pozdrawiam
ryby zakupilem 2,5tyg temu w Chorzowie i dlatego sa w kwarantannowym. Oddychaja zdecydowanie za szybko. Pisze ze sa plochliwe bo jeszcze kilka dni temu takie nie byly, niemalze plywaly za osoba ktora podchodzila do zbiornika.
boja sie swiatla, niechca prawie wogole przyjmowac pokarmu, odchody sa cienkie i blade, ryby tez jakby "zbladły"

moze zamiast 2x ceramika dac torf???
powinienem podac jakis lek?
pozdrawiam
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
lek podasz jak poznasz wroga 
łap odchody i zaiwaniaj do weterynarza by sparwdził czy to wiciowce czy nicienie, bo leki odmienne na oba przypadki a odchody białwe i ciągnące w obu przypadkach.
ciągle nie podajesz ile masz tam NO2, NO3 i jak parametry po podmianie wyglądają.
co by ryby nie nosiły w sobie, jak woda bedzie dobra, poczekają na twoją diagnozę i wizytę u weterynarza.
ale jak do tego masz tam No2 lub wysokie No3 to marnie im wróżę w leczeniu na chybił trafił na odległość przez net.
do tego masz kilku waraszawiaków na forum z mikroskopami, rusz klawiaturę do nich.
nie znam stwora, który otarcia na rybach robi, to nei objaw chorobowy, a raczej masz coś ostrego w akwarium o co ryby po spłoszeniu się ranią.

łap odchody i zaiwaniaj do weterynarza by sparwdził czy to wiciowce czy nicienie, bo leki odmienne na oba przypadki a odchody białwe i ciągnące w obu przypadkach.
ciągle nie podajesz ile masz tam NO2, NO3 i jak parametry po podmianie wyglądają.
co by ryby nie nosiły w sobie, jak woda bedzie dobra, poczekają na twoją diagnozę i wizytę u weterynarza.
ale jak do tego masz tam No2 lub wysokie No3 to marnie im wróżę w leczeniu na chybił trafił na odległość przez net.
do tego masz kilku waraszawiaków na forum z mikroskopami, rusz klawiaturę do nich.
nie znam stwora, który otarcia na rybach robi, to nei objaw chorobowy, a raczej masz coś ostrego w akwarium o co ryby po spłoszeniu się ranią.
parametry (mierzone kropelkowymi testami JBL'a)
ph - 6,0
gh - 2
kh - 2
no2 - 0,1mg/l
n03 - 50mg/l
nh4 - 0,8 mg/l
po4 - 1,5mg/l
to sa parametry po podmianie, nie wiem co sie dzieje zbiornik dawno dojrzaly i takie nh4? :/ podmiany robilem co niedziela ok30% wody na full RO + sole aqua dur plus. Przy podmianach odmulałem dno z odchodów i innych syfków.
W akwa jest poza wlotem filtra i to z gąbką jako prefiltr i grzałką tylko plastikowa doniczka z lotosem i to owinięta mchem jawajskim + kilka kamyczków żeby doniczka stabilnie stała...

pzdr
ph - 6,0
gh - 2
kh - 2
no2 - 0,1mg/l
n03 - 50mg/l
nh4 - 0,8 mg/l
po4 - 1,5mg/l
to sa parametry po podmianie, nie wiem co sie dzieje zbiornik dawno dojrzaly i takie nh4? :/ podmiany robilem co niedziela ok30% wody na full RO + sole aqua dur plus. Przy podmianach odmulałem dno z odchodów i innych syfków.
W akwa jest poza wlotem filtra i to z gąbką jako prefiltr i grzałką tylko plastikowa doniczka z lotosem i to owinięta mchem jawajskim + kilka kamyczków żeby doniczka stabilnie stała...

pzdr
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Andrzej Ansilewski
Te NO3 to duuuuuuuużo za dużo. Ja w kawarantannowym jak miełam dużo ryb i takie chece się dziłay to wymieniałem codziennie 30%, a ty co tydzień. Do tego co ma ci te NO3 zjadać, jeden lotos i trochę mchu? Przyjecielu powtórzę za Tomem doprowadź parametry wody do rozsądnych poziomów. To podstawa. Może dojść do tego, że ryby ci zaczną speedować bo się przytrują.