zoolek

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

marcin2306
junior
junior
Imie i Nazwisko: marcin chmielecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chełmno

zoolek

Post autor: marcin2306 » 05 maja 2009, 12:09

Witam mam pytanie planuje kupic dyski wode zakwaszam kwasem zooleka wyczytalem ze podnosi sie poziom fosforanow czy moim dyskom nic nie bedzie.To jaki kwas najlepiej kupic dostempny w sklepie?

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 05 maja 2009, 12:37

Fosfor=glony
Kwas solny cz.d.a w szklanych butelkach jest ok
Może lepiej ro sobie kup :)

marcin2306
junior
junior

Post autor: marcin2306 » 05 maja 2009, 13:04

solny ok ale jakiej firmy bo u mnie maja tylko zoleka,ro mam.

marcin2306
junior
junior

Post autor: marcin2306 » 05 maja 2009, 13:58

pozatym czegos nie rozumie przecierz to mieszanina kwasow otorfosf.niedzy innymi.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 05 maja 2009, 14:46

Nadmiar fosforu = glony

Wszystko w nadmiarze szkodzi, w niedomiarze zaś na pewno nie pomaga. Dlatego równie dobrze możesz spiep... i kawsem ortofosforowym, solnym i każdym innym jak również każdym innym możesz zrobić rybom dobrze. Wszystko z głową.

Pytasz jakiej produkcji kwas.... hmmm co za różnica jeżeli jest odpowiedniej jakości. Najlepszą zaś jakość za najlepszą cenę mają właśnie POCH (Polskie Odczynniki Chemiczne) i w ich sklepach należy kupować kwas CZDA (czysty do analiz). Taniej nigdzie nie kupisz, a jeżeli kupisz to to będzie jakaś syfiasta mieszanka z nie wiadomo czym w składzie. Co do preparatów do zakwaszania czy zazasadowiania (skoro jest zakwaszanie to musi być i zazasadowianie :-) ) jakie można kupić w zoologikach to jest to chyba najdroższe rozwiązanie. Banieczka kwasu solnego 5l w POCH kosztuje niecałe 30zł....... a ile kosztuje 500ml flaszka preparatu w zoologiku.....

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 06 maja 2009, 10:09

marcin2306 pisze:solny ok ale jakiej firmy bo u mnie maja tylko zoleka,ro mam.
skoro masz ro to nie rozumiem po co się bawisz kwasem zooleka?
spytam dalej, po co chcesz bawić się znacznie niebezpieczniejszym dla ciebie i ryb kwasem solnym?
przecież masz ro! to wystarczy dla zdrowia i dobra dysków.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 06 maja 2009, 10:13

marcin2306 pisze:solny ok ale jakiej firmy bo u mnie maja tylko zoleka,ro mam.
w chemicznym sklepie u ciebie mają kwsy zooleka ???
chyba w akwarystycznym mają kwasy zooleka, bo solny to mają raczej u ciebie w chemicznym lub labolatoryjnym :wink:

marcin2306
junior
junior

Post autor: marcin2306 » 06 maja 2009, 18:42

rozumiem ze jezeli mam ro to nie musze lac kwasu przeciz ph z ro ma 7.tom wejasnij mi to

sunflower
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: ania ohirko
Miejsce zamieszkania/miasto/: poznań

Post autor: sunflower » 07 maja 2009, 07:00

ja tam nie wiem... przy koledze co ma tyle postów trudno mi się sprzeciwiać, ale ja mam ro i mimo wszystko zakwaszam wodę dla zbicia ph, bo rzeczą oczywistą jest że nie leję samej ro tylko mieszam z wodą z kranu - moja ma ph 8,6 w związku z tym nie jestem w stanie zbić samą osmozą ph. I my używamy kwasu solnego - oczywiście mieszając go wcześniej w innym zbiorniku z wodą tak żeby uzyskać określone ph i robię podmianę. Mamy sporo zbiorników i przy częstych podmianach wody nie zdąży mi się woda zakwasić jakimś starym mięsem czy czym tam, poza tym należy pamiętać, że takie "śmieci" w akwarium i owszem zakwaszą ale jak to białko przy rozkładzie wprowadzają do wody sporo azotu

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 07 maja 2009, 09:14

PH wody z RO jest poniżej 7, więc pasuje dyskom idealnie.
Nie trzeba dawać kranówki (bo po co PH nią podnosić?) ani kwasu (bo po co zbijać PH niżej?).
Dyski kochają wodę z RO :)
Właściwie kropka.

Ale wyjaśnię, niedowiarkom, woda z RO ma TWW 0, więc od samego przebywania dysków w wodzie z RO PH maleje dalej, od oddychania i sra... sikania, będzie ładniej brzmiało, dysków, nie wspomne o innych procesach w akwarium w którym stosujemy samą wodę z RO z czasem PH będzie spadać nawet do 4.5.
Jest to powolny proces i zależy od ilości dysków i wielkości akwarium.
Dzięki temu że jest to powolny proces jest bezpieczny dla dysków, a jak wiadomo PH poniżej 7 jest dla nich wskazane, zalecane, a zniżanie go ma być powolne.
Miałem latami akwaria z samą wodą RO i bez zabawy kwasem PH było zawsze po kilku miesiącach stosowania samej RO w podmianach w okolicach 5, czasem nawet 4.5, ale zazwyczaj 5.6-5.2 :)
Sparwdźcie u sibie, lejcie samą RO i za pół roku pogadamy znowu.

Nie ma potrzeby dodawania kranówki, przynajmniej póki PH w akwarium nie zacznie spadać ponizej 5, no i jeśli to ma być dom dysków, a nie ogród botaniczny.
Karnówke można dodać jak ktoś ma ochotę na glony, to może kranówki dodać śmiało, jak tak zrobiłem i mam gloniszcza, po 2 latach zapomniałem co to glony, ale przy PH ponizej 5 i z lenistwa zacząłem dodawać kranówkę ... przypomniałem sobei jak glony wyglądają w baniaku co ma już 2.5 roku pracy.
Nie ma potrzeby dawania uzdatniaczy czy innych dodatków, minerałów, i innych takich nabijaczy kasy producentom buteleczek do wody z RO, bo ani woda z RO nie jest czystą destylatką, nawet jak by była dyskom to nie szkodzi, w naturalnym środowisku nie mają innej :) anie wszystko co im potrzebne nie zdobywają z oddychania czy plywania w wodzie, ale głównie zdobywają w pokarmie.

Odradzam kwas tym co mają RO, niebezpieczny i trzeba umieć go stosować by ryb nie popalić albo skokami PH nie zabić kiedyś, bo przy rutynie w jaką popadamy przy podmianach z czasem kwas może być zabójczy.

sunflower
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: sunflower » 07 maja 2009, 09:35

no dobra... i niby brzmi sensownie i fajnie jakby samym ro i już pomijam że jak ktoś ma jedno akwarium to już w ogóle fajnie ale jeżeli ktoś ma 2800 litra tak jak my to naprodukować ro na całość dość ciężko, niech i tak będzie, ale tu takie małe pytanie - nie dodając soli mineralnych do wody osmozowej tak jak to nie dodaje Tomek - jeżeli są młode osobniki to z czego mają wziąć wapń do budowania układu kostnego? Z czego mają brać związki mineralne do prawidłowego rozwoju? Pooglądaj sobie młode ryby, które były hodowane w czystym ro jakie mają deformacje kręgosłupa i płetw. Nie ma możliwość hodowania młodych, a jestem zdania że i "starych" ryb na czystej wodzie z ro bez dostarczania niezbędnych związków mineralnych do wody.

a i jeszcze jedno - nie histeryzujmy z tym kwasem solnym - wiadomo że nie wlewamy do zbiornika z rybami, a do osobnego i nawet jeżeli tam na spadnie ph do 2 to następnym razem będziemy wiedzieli ile mniej wlać - trochę eksperymentów i się dochodzi do wprawy, bez przesady...

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 07 maja 2009, 12:44

no przy baniaku bardzo dużym, w mieście ze złą wodą postawionym nieopatrznie, albo bardzo duży filtr RO, jak te nasze klubowe :) albo kwas :)

ale tu mówimy o małym baniaku, nie wielkim.

pewnie że się da kwasić, sam z 2 lata zabawy dyskami kwasiłem solnym wodę, bo mi nikt nie poradził, jak ja teraz radzę :) no i jak sam bym nie kwasił, to bym się teraz nie wymądrzał :)

co do soli mineralnych, to znowu mieszasz teamty, tak jak poradę dla małego baniaka z bardzo dużym baniakiem, tak teraz preparowanie wody do podmian do ogólnego baniaka z tarliskowym ...

obecnie mam parę z już 2gim chowem z młodymi na sobie już takimi 1cm i są w samej wodzie z ro od początku :)
płetwy i kręgosłupy perfect, ale faktycznie jak się larwy wykluły dolewałem im około litr wody dziennie przegotowanej wody kranowej, by dopełnić sciągane syfki z dna, two było przynajmniej 6, bo przy niższym mogły by mieć, ale niekoniecznie zdeformowane płetwy.
Przy TWO ponizej 6 faktycznie takie zjawisko MOŻE wystąpić i wielu już tak miało i się z tym spotkało.

generalnie z tymi minerałami i polepszaczami do wody z RO nie bawię się już od kilku lat, wszystko gra bez nich, a dyskom niczego nie brakuje, bo jedzą pokarm.
zresztą mało kogo znam kto te dodatki stosuje do wody z RO, jak już trzeba coś w wodzie poparwić, to dolewka kranówki wystarcza zazwyczaj, bo jest jak beton w karnach w większości miast w kraju :)

sunflower
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: sunflower » 07 maja 2009, 13:06

nie ja też nie mówię, że trzeba soli mineralnych, ale tylko w przypadku kiedy leje się mieszankę ro+kran. Nie ukrywajmy że ro jest całkowicie wyjałowioną wodą i lejemy ją żeby zmniejszyć twardość, ale nie żeby ją zbić do 0-1. Każdy ma jakieś swoje doświadczenia i wiadomości nabyte - ja uważam że trzymanie palet w samej osmozie nie jest najlepszym rozwiązaniem. Nie mieszam tematów bo soli mineralnych ani ulepszaczy w ogóle nie daję,a do tarliskowego też dodaję kranówę a nie sole. No ale nie rzecz w tym, rzecz w tym że jak masz ro ph 7 a kran 8,6 to przy konieczności częstych podmian żebyś się zesr.. to nie zbijesz ph poniżej 6,8, a o to w tym wątku chodzi - także jak najbardziej polecam kwas solny

marcin2306
junior
junior

Post autor: marcin2306 » 07 maja 2009, 23:22

A pozaty jak ma sie to do roslin stosujac samo ro?

sunflower
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: sunflower » 08 maja 2009, 06:48

nijak

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”