Oswietlenie żarówkami LED
Moderator: Sylwek
- Marcin_P_
- junior
- Imie i Nazwisko: Marcin Piłka
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Legnica
W obliczeniach są wzięte pod uwage wszelkie straty na oprawach, przy świetlówkach do obliczeń uwzględniono odbłyślniki, wzięto również pod uwage starzenie sie źródła,
Jak zastosujesz soczewki do ledów otrzymasz punkty na dnie a reszta akwa bedzie ciemna.
Prosze nie kombinuj z obliczeniami wiecej.
Jak zastosujesz soczewki do ledów otrzymasz punkty na dnie a reszta akwa bedzie ciemna.
Prosze nie kombinuj z obliczeniami wiecej.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2009, 15:12 przez Marcin_P_, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bogdan
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
- Kontaktowanie:
Wywiązała nam się ciekawa dyskusja i bardzo dobrze bo przecież po to jest forum by każdy mógł swoje racje wypowiedzieć nie obrażając przy tym innych.
Przytoczono tu dużo przykładów teoretycznych wykresów tabelek jednak do mnie jako kompletnego laika w tej dziedzinie najbardziej przemawiają posty Spajdera i Pyrkosza.
Z całym szacunkiem dla wiedzy Turysty i Marcina_P jednak nie wszyscy są fachowcami w tej dziedzinie a zdecydowaną większość interesuje efekt końcowy.
Spajder i Pyrkosz zrobili takie oświetlenie ,świecą i co jakiś czas mam nadzieję będą nas informowali o efektach a i ja do nich powoli dołączę i myślę że Turysta też.
Na koniec kilka wyjaśnień.
Nie całkiem na oko oceniam ilość światła w akwarium gdyż jak pisałem wcześniej robię to przy pomocy aparatu fotograficznego i by przy przysłonie 5,6 i czasie 1/30 sek uzyskać zdjęcie takiej jakości jak przy Ledach 100 W dawniej musiałem odpalić w akwarium świetlówki 3X80W T5.
Moje diody się nie grzeją a co za tym idzie nie skracam ich żywotności ponieważ są chłodzone i część wydzielanego ciepła wraca do wody.
A dla rozładowania napięć taka stara anegdotka.
Wraca synek ze szkoły mocno zmartwiony bo pani zadała im wypracowanie domowe p.t. jaka jest różnica między teorią a praktyką.
Zapytany o to ojciec podrapał się po głowie i mówi do synka, idź zapytaj starszą siostrę czy odda się sąsiadowi za 1000000 $.
Odpowiedź była szybka i jednoznaczna, odda się bez wahania.
Ojciec więc wysyła syna z tym samym pytaniem do matki i dostaje taką samą odpowiedź.
Widzisz synu jak duża potrafi być różnica między teorią i praktyką,
teoretycznie jesteśmy milionerami a w praktyce mamy w domu dwie k....
I dlatego ja stary zgred zdecydowanie wole opierać się na praktyce bo teoretycznych zagadnień nie bardzo chce mi się uczyć jednak nie znaczy to że teoria jest beee.
Przytoczono tu dużo przykładów teoretycznych wykresów tabelek jednak do mnie jako kompletnego laika w tej dziedzinie najbardziej przemawiają posty Spajdera i Pyrkosza.
Z całym szacunkiem dla wiedzy Turysty i Marcina_P jednak nie wszyscy są fachowcami w tej dziedzinie a zdecydowaną większość interesuje efekt końcowy.
Spajder i Pyrkosz zrobili takie oświetlenie ,świecą i co jakiś czas mam nadzieję będą nas informowali o efektach a i ja do nich powoli dołączę i myślę że Turysta też.
Na koniec kilka wyjaśnień.
Nie całkiem na oko oceniam ilość światła w akwarium gdyż jak pisałem wcześniej robię to przy pomocy aparatu fotograficznego i by przy przysłonie 5,6 i czasie 1/30 sek uzyskać zdjęcie takiej jakości jak przy Ledach 100 W dawniej musiałem odpalić w akwarium świetlówki 3X80W T5.
Moje diody się nie grzeją a co za tym idzie nie skracam ich żywotności ponieważ są chłodzone i część wydzielanego ciepła wraca do wody.
A dla rozładowania napięć taka stara anegdotka.
Wraca synek ze szkoły mocno zmartwiony bo pani zadała im wypracowanie domowe p.t. jaka jest różnica między teorią a praktyką.
Zapytany o to ojciec podrapał się po głowie i mówi do synka, idź zapytaj starszą siostrę czy odda się sąsiadowi za 1000000 $.
Odpowiedź była szybka i jednoznaczna, odda się bez wahania.
Ojciec więc wysyła syna z tym samym pytaniem do matki i dostaje taką samą odpowiedź.
Widzisz synu jak duża potrafi być różnica między teorią i praktyką,
teoretycznie jesteśmy milionerami a w praktyce mamy w domu dwie k....
I dlatego ja stary zgred zdecydowanie wole opierać się na praktyce bo teoretycznych zagadnień nie bardzo chce mi się uczyć jednak nie znaczy to że teoria jest beee.

- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Po przeczytaniu tego wszystkiego głupieję coraz bardziej, dobrze że trafił nam się stary zgred Bogdan, który na własnej skórce zaliczył to oświetlenie, ja widziałem to fizycznie, rośliny rosną, ciepełko leci do baniaczka i to dopiero przemawia do mnie młodego-starego górola. Decyzja zapadła - zrobię to u stanpitera (niech wykaże się chłolera)
- pyrkosz61
- senior
- Imie i Nazwisko: Piotr Łęcki
Akwarium w dzień. Od razu się przyznaję że jest ustawione tak jak nigdy nie
powinno stać.[img][img]http://img148.imageshack.us/img148/8905/60560715.jpg[/img]
[/img]
powinno stać.[img][img]http://img148.imageshack.us/img148/8905/60560715.jpg[/img]
[/img]
Po czynach ich poznacie !
Widzę, że jak chce sie mieć rośliny to trzeba szukać innych wątków, a ten omijać z daleka.
Szafka niewątpliwie robi lepsze wrażenie niż ... rośliny, które wyglądają jak dopiero co zakupione w akwarysrtycznym na rogu. Takie same efekty da - chyba - zwykła żarówka 60W, może dwie 40 W bez odbłyśnika. A do tego tańsze to chyba co nieco ?
Wielu akwarystów, dotychczas czynnie uczetniczących w dyskusji na temat lamp LED, w normalnych warunkach na widok takiego zbiornika krzyknęłoby: - więcej roślin, grozi katastrofa, a w najlepszym wypadku: - ale świeżynka, zobaczymy za dwa miesiące.
A tu, proszę , niespodzianka - jak mówą - zatkało ruskie kakako .... i cisza.
Może inni przekonają mnie do skuteczności lamp LED ( wzrost roślin ) pokazując zdjęcia swoich zbiorników 50 cm wyskości + po dwóch miesiącach korzystania z tych lamp.
Ps1.
Dziwi mnie trochę tak rozbudowana i do tego szeroko komentowana chałtura na temat oszczędności, dotycząca ryb, których cena za dorosła sztukę wynosi 350 zł wzwyż.
Ps2
Ładne kobiety i ryby kosztują. Inaczej mówiąc - po rybach poznacie ich żony ( i mężów - przy czym zauważam, że kobiey nie uaktywniły sie podczas dyskusji
)
Pozdrawiam
DK
Widzę, że jak chce sie mieć rośliny to trzeba szukać innych wątków, a ten omijać z daleka.
Szafka niewątpliwie robi lepsze wrażenie niż ... rośliny, które wyglądają jak dopiero co zakupione w akwarysrtycznym na rogu. Takie same efekty da - chyba - zwykła żarówka 60W, może dwie 40 W bez odbłyśnika. A do tego tańsze to chyba co nieco ?
Wielu akwarystów, dotychczas czynnie uczetniczących w dyskusji na temat lamp LED, w normalnych warunkach na widok takiego zbiornika krzyknęłoby: - więcej roślin, grozi katastrofa, a w najlepszym wypadku: - ale świeżynka, zobaczymy za dwa miesiące.
A tu, proszę , niespodzianka - jak mówą - zatkało ruskie kakako .... i cisza.
Może inni przekonają mnie do skuteczności lamp LED ( wzrost roślin ) pokazując zdjęcia swoich zbiorników 50 cm wyskości + po dwóch miesiącach korzystania z tych lamp.
Ps1.
Dziwi mnie trochę tak rozbudowana i do tego szeroko komentowana chałtura na temat oszczędności, dotycząca ryb, których cena za dorosła sztukę wynosi 350 zł wzwyż.
Ps2
Ładne kobiety i ryby kosztują. Inaczej mówiąc - po rybach poznacie ich żony ( i mężów - przy czym zauważam, że kobiey nie uaktywniły sie podczas dyskusji

Pozdrawiam
DK
- Bogdan
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
- Kontaktowanie:
Ciekawe podejście do tematu.Tak więc pokaż nam co uczyniłeś w tym temacie.DK pisze:Po czynach ich poznacie !
rośliny, które wyglądają jak dopiero co zakupione w akwarysrtycznym na rogu.
Koledzy,którzy u mnie byli wiedzą doskonale że moje rośliny rosną u mnie od kilku lat
Koledzy , którzy biorą udział w tej dyskusji swoje racje opierają na wyliczeniach lub doświadczeniu praktycznym myślę że nie sprawię Ci kłopotu gdy zapytam na jakiej podstawie tak twierdzisz ?Takie same efekty da - chyba - zwykła żarówka 60W, może dwie 40 W bez odbłyśnika. A do tego tańsze to chyba co nieco ?
Nie mam zamiaru nikogo przekonywać do tego typu oświetlenia.Może inni przekonają mnie do skuteczności lamp LED ( wzrost roślin ) pokazując zdjęcia swoich zbiorników 50 cm wyskości + po dwóch miesiącach korzystania z tych lamp.
Zrobiłem je bo mnie to zainteresowało i chcę się przekonać sam jak to działa.
Nie należę do ludzi , którzy zaczynają coś negować zanim to powstanie.
Mnie nie dziwi jestem rencistą i to co mniej zapłcę w elektrowni mogę wydać na rybkę hmm...... może nawet za 400 zetówPs1.
Ps2
Ładne kobiety i ryby kosztują. Inaczej mówiąc - po rybach poznacie ich żony ( i mężów - przy czym zauważam, że kobiey nie uaktywniły sie podczas dyskusji)
Zatem idąc Twoim tokiem rozumowania wstaw zdjęcie swojej żony czy dziewczyny a powiem Ci jakie masz rybki
Ostatnio zmieniony 06 maja 2009, 15:40 przez Bogdan, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marcin_P_
- junior
- Imie i Nazwisko: Marcin Piłka
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Legnica
Witam
Nudząc sie wpracy policzyłem co by było gdy nie zastosujemy odbłyślników do świetlówek co w wiekszości przypadków tak występuje (to założenie nikogo nie ma na celu urazić), pokrywa bańki czarna.
philips aquarelle 1820lm/szt średnie natężenie oświetlenia na dnie 2508 lx gdy mamy zastosowane
philips aquarelle 1820lm/szt średnie natężenie oświetlenia na dnie 1120 lx
gdy nie.
To jest o 65% mniej światełka.
monutując odbłyślnikiniedużym kosztem możemy znacznie poprawić nasze wyniki oświetlenia w bańce.
pozdrawiam
Marcin
Nudząc sie wpracy policzyłem co by było gdy nie zastosujemy odbłyślników do świetlówek co w wiekszości przypadków tak występuje (to założenie nikogo nie ma na celu urazić), pokrywa bańki czarna.
philips aquarelle 1820lm/szt średnie natężenie oświetlenia na dnie 2508 lx gdy mamy zastosowane
philips aquarelle 1820lm/szt średnie natężenie oświetlenia na dnie 1120 lx
gdy nie.
To jest o 65% mniej światełka.
monutując odbłyślnikiniedużym kosztem możemy znacznie poprawić nasze wyniki oświetlenia w bańce.
pozdrawiam
Marcin