atman 3337
atman 3337
witam.dopiero zaczynam swoja "przygode" z Paletami i puki co mam akwa 126 l ale za jakies 6-8 miesiecy planuje przeniesc 5 szt (obecnie malych) do 375.
puki co chcialbym aby ryby czuly sie w tym mniejszym jak najlepiej,mam wiec pytanie czy wyzej wymieniony filtr zewnetrzny ktory posiadam i moge go podlaczyc pod akwarium bedzie odpowiedni(czy nie bedzie za duzy??
Filtr to Atman 3337
* Akwarium do 400l pojemności
* Wydajność pompy: 1000 l/h
* Pobór mocy: 30W
* Pojemność filtra: 7l
* Maksymalna wysokość podnoszenia: 120-150cm
puki co chodzi aquael turbo filter 350 od 30l do 150l?
Co moglibyscie mi doradzic??
prosze o pomoc,pozdrawiam.
puki co chcialbym aby ryby czuly sie w tym mniejszym jak najlepiej,mam wiec pytanie czy wyzej wymieniony filtr zewnetrzny ktory posiadam i moge go podlaczyc pod akwarium bedzie odpowiedni(czy nie bedzie za duzy??
Filtr to Atman 3337
* Akwarium do 400l pojemności
* Wydajność pompy: 1000 l/h
* Pobór mocy: 30W
* Pojemność filtra: 7l
* Maksymalna wysokość podnoszenia: 120-150cm
puki co chodzi aquael turbo filter 350 od 30l do 150l?
Co moglibyscie mi doradzic??
prosze o pomoc,pozdrawiam.
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
Jak najbardziej podłącz ten filtr, ale skręć w nim przepływ i załóż gąbkę na rurkę zasysającą. Będzie pracował jako biologiczny, a wewnętrzny zostaw jako mechaniczny.
126l to troszkę mały zbiornik, więc mam nadzieję że jest sterylny, a i tak licz się ze sporymi podmianami. Małe paletki za jakieś 6-8 miesięcy już małe nie będą, a przynajmniej nie powinny być i przekonasz się ile wymaga pracy utrzymanie 5 sporych ryb w 126l. Pomyśl wcześniej o tym większym zbiorniku, a póki co kontroluj azot.
126l to troszkę mały zbiornik, więc mam nadzieję że jest sterylny, a i tak licz się ze sporymi podmianami. Małe paletki za jakieś 6-8 miesięcy już małe nie będą, a przynajmniej nie powinny być i przekonasz się ile wymaga pracy utrzymanie 5 sporych ryb w 126l. Pomyśl wcześniej o tym większym zbiorniku, a póki co kontroluj azot.
Dzięki serdeczne za bardzo przydatną informacja.już powoli planuje zakup większego zbiornika bo zaczynam odczuwać bolączki małego akwarium.A jakie wkłady byście mi proponowali do filtra?? Ceramike, Wate???prosiłbym o pomoc.Rozumiem ze w oczach zawodowców paletowych moje posty wyglądają śmiesznie ale każdy od czegoś zaczyna i się uczy (Przynajmniej powinien).
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
Filtr biologiczny nie może się zapychać , dlatego sugerowałem gąbkę na wlocie, którą możesz często czyścić bez wyłączania i otwierania kubełka. Dlatego też nie dawałbym waty do wnętrza, a ograniczyłbym się do gąbek i ceramiki. To są bardzo dobre złoża dla bakterii i nie widzę sensu stosowania w takim filtrze innych.