Jak obniżyć PH
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- kojot99
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Robert Wilczek
Jak obniżyć PH
Witam mam pytanie jak obniżyc PH.Woda w moim akwa ph7,5 Two7 Tww3 akwa zalane 1,5 tygodnia podłoże piasek ze składu budowlanego 2 korzenie kamień napowietrzony ale niepodłączony.Woda w kranie ph7,5.Ps jesli chodzi o kwas solny to jak dawkowac w akwa 240L
- Marek81
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
- Kontaktowanie:
Robert tylko lej po troszeczku tego kwasu, i odczekuj minimum 8h do następnego pomiaru. Później wodę do podmian szykuj w innym naczyniu, o ile będziesz musiał ją zakwaszać. Dobrze czujące się rybska bardzo skutecznie będą obniżały pH.
Marcin co do wzrostu pH to sprawdź jeszcze kamień napowietrzający.
Po pewnym czasie zabawy z kwasem i wodą to już będzie rutyna, najważniejsze by nie robić nic pochopnie i w zbiorniku z obsadą.
Marcin co do wzrostu pH to sprawdź jeszcze kamień napowietrzający.
Po pewnym czasie zabawy z kwasem i wodą to już będzie rutyna, najważniejsze by nie robić nic pochopnie i w zbiorniku z obsadą.
ja załatwiam sobie z pracy kwas solny ( czada)38%
i robię pół na pół czyli 1l kwasu na 1 l wody
mam baniaczek 20 litrowy i woda z RO wlewam ok 10ml kwasu ph ok 5 ale po filtrowaniu na drugi dzień 6,5
no na kranówkę to ok 15ml kwasu i tak samo po filtrowaniu na drugi dzień ph 6,5
sprawdź sobie jeszcze podłoże bo tez czasami mocno podbija ph ktoś wcześniej napisał o tym jak sprawdzić
i robię pół na pół czyli 1l kwasu na 1 l wody
mam baniaczek 20 litrowy i woda z RO wlewam ok 10ml kwasu ph ok 5 ale po filtrowaniu na drugi dzień 6,5
no na kranówkę to ok 15ml kwasu i tak samo po filtrowaniu na drugi dzień ph 6,5
sprawdź sobie jeszcze podłoże bo tez czasami mocno podbija ph ktoś wcześniej napisał o tym jak sprawdzić
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
nigdy tej łamigłówki nie rozwiążecie lejąc kwas i sparwdzając PH po kilku godzinach, to można robić jak się już jest rutyniarzem i bawi kwasem od lat, badajcie TWW bo dopiero gdy jest zerowe to PH faktycznie i trwale spada, a pomiar PH róbcie po dobie od wlania kwasu.
wodę trzeba napowietrzać lub mieszać przynajmniej. kojot napisał, że nie napowietrza baniaka, to jak chce by mu tam biologia powstała? bakterie nitryfikacyjne potrzebują tlenu w wodzie.
wsyp tam troszeczkę granulatu lub płatków i napowietrzaj, a szybciej biologia zaskoczy tam.
sugeruję filtr ro, przy akwariach ozdobnych prościej i łatwiej dla was i dla dysków potem zdrowiej
odradzam kwas do użytku domowego.
PS a strzykawce nic nie będzie od rozcieńczonego kwasu czda 38% w stosunku 1:3 czy 1:4, moja strzykawka ma już kilka lat i kwasu nadozowała masę w swoim życiu ciągle działa
jedyne co trzeba to wypłukać po użuciu 
wodę trzeba napowietrzać lub mieszać przynajmniej. kojot napisał, że nie napowietrza baniaka, to jak chce by mu tam biologia powstała? bakterie nitryfikacyjne potrzebują tlenu w wodzie.
wsyp tam troszeczkę granulatu lub płatków i napowietrzaj, a szybciej biologia zaskoczy tam.
sugeruję filtr ro, przy akwariach ozdobnych prościej i łatwiej dla was i dla dysków potem zdrowiej

odradzam kwas do użytku domowego.
PS a strzykawce nic nie będzie od rozcieńczonego kwasu czda 38% w stosunku 1:3 czy 1:4, moja strzykawka ma już kilka lat i kwasu nadozowała masę w swoim życiu ciągle działa