POMOCY
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- junior
- Imie i Nazwisko: marcin chmielecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Chełmno
POMOCY
Ryby podpływają często do góry i nabierają powietrza. Akwarium 300 napowietrzanie, kamień temperatura 28-30.Podmiana, co 7 dni 60,70litrów
- shady_01
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Patryk Szadujko
Moim skromnym zdaniem podmiana co 3 dni 70l w akwarium o pojemności 300l to chyba przesada. Ale fakt więcej szczegółów o akwarium by się przydało. Ja mam akwarium 280l i podmieniam 15-20% co 6-7 dni, a ryb niebrakuje.MGMarcin pisze:Troszę mało te 60 litrów co siedem dni, zależy ile masz rybek w akwarium. Zacznij od częstszych podmian wody 70 litrów ale co 3 dni i więcej szczegółów o akwarium.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Patryk wszystko zależy od tego jakie masz podejście do akwarystyki.
Ja swojego czasu wcale nie podmieniałem wody i było ale im więcej czytam i więcej rozmawiam im więcej wiem tym bardziej zmieniam pogląd na wodę.
Świeża woda ma swoje dobre strony i złe, duże podmiany mają raczej złe strony, ale już stałe mniejsze codzienne podmiany mają same plusy.
Duża codzienna podmiana powinna być rozłożona w ciągu doby.Nie zmienisz gwałtownie parametrów wody itd.
A jak chcesz zrobić duża podmianę to przygotuj odpowiednio wodę temperaturę gh kh ,ph
Tak przynajmniej przy dyskowcach jest.
Połączenie dyskowców + rośliny i podmiana codzienna wody w mniejszych ilościach ro+kran pozwala dodatkowo pominąć w dużym stopniu nawożenie zbiornika więc kolejna chemia odstawiona na bok dla ryb to oczywiście plus jak i dal roślin bo kranowit ma tyle w sobie dobrych walorów nawozowych że żaden nawóz tego nie zastąpi.
Ryzyko przytachania do zbiornika zawsze będzie choćby właśnie przez wspomnianą podmianę wody.Ba nawet podmian może uruchomić bakterie które załatwią nam ryby.
Pytanie więc co wybrać ? Oczywiście podmianę wody
A kolega w pierwszym poście może należy podmienić wodę i zwiększyć napowietrzanie i przypatrzeć się bliżej rybą .Może masz przywry skrzelowe a może ich nie masz, może podać sól nie jodowaną do wody jedna łyżka na 10 l wody. Uwaga podnosi ph więc jego kontrola wskazana.
Jak na razie zwiększył bym napowietrzanie.
Ja swojego czasu wcale nie podmieniałem wody i było ale im więcej czytam i więcej rozmawiam im więcej wiem tym bardziej zmieniam pogląd na wodę.
Świeża woda ma swoje dobre strony i złe, duże podmiany mają raczej złe strony, ale już stałe mniejsze codzienne podmiany mają same plusy.
Duża codzienna podmiana powinna być rozłożona w ciągu doby.Nie zmienisz gwałtownie parametrów wody itd.
A jak chcesz zrobić duża podmianę to przygotuj odpowiednio wodę temperaturę gh kh ,ph
Tak przynajmniej przy dyskowcach jest.
Połączenie dyskowców + rośliny i podmiana codzienna wody w mniejszych ilościach ro+kran pozwala dodatkowo pominąć w dużym stopniu nawożenie zbiornika więc kolejna chemia odstawiona na bok dla ryb to oczywiście plus jak i dal roślin bo kranowit ma tyle w sobie dobrych walorów nawozowych że żaden nawóz tego nie zastąpi.
Ryzyko przytachania do zbiornika zawsze będzie choćby właśnie przez wspomnianą podmianę wody.Ba nawet podmian może uruchomić bakterie które załatwią nam ryby.
Pytanie więc co wybrać ? Oczywiście podmianę wody

A kolega w pierwszym poście może należy podmienić wodę i zwiększyć napowietrzanie i przypatrzeć się bliżej rybą .Może masz przywry skrzelowe a może ich nie masz, może podać sól nie jodowaną do wody jedna łyżka na 10 l wody. Uwaga podnosi ph więc jego kontrola wskazana.
Jak na razie zwiększył bym napowietrzanie.
- shady_01
- entuzjasta
No ale 70l co 3dni??Wiadomo świeża woda zdrowia doda ale też bez przesady.
No i trzeba ocenić czy te podmiany sa potrzebne tak często czy nie. Jeżeli parametry wody są dobre to po co ulepszać coś co jest dobre.Wiemy wszyscy że najwiekszym problemem dla dysków jesteśmy my sami bo za barzdo na nie dmuchami i wszędzie wyszukujem się problemów. Ja usiebie mogę śmiało nie podmieniać wody 8-10 dni i parametry wody mam takie same. Sprawdzałem i po ok 10-11 dniach NO3 zaczyna się zbliżać do poziomu 40mg/l a to już górna granica dla dysków.

-
- junior
To proszę jechać do niejakiego Hakiego z tego forum zobaczyć rybki a potem mówić że nie trzeba tyle wody podmieniać. Takie rybki to na wystawach ogladacie a on niejedną wygrał, a jak zdobywał doswiadczenie to mu profesjonalni hodowcy powiedzieli 100% wody podmiany na dzień !!!! A jak się spytał dlaczego to odpowiedzieli albo chcesz mieć piękne dyski albo nie. Trochę inaczej wyglada sprawa że zazwyczaj akwaria mamy ustabilozowane i z roślinkami więc to troszke zmienia ale i tak uważam i stosuje sie do tych zalaceń i przy akwa około 600 litrów wymieniam co 3 dni około 200 litrów i jakoś problemów z rybami nie mam ale jak pisze kolega turysta nie podmieniał i nic się nie stało. Wybóre należy tylko do Ciebie.
- shady_01
- entuzjasta
NIe myśl że na ciebie naskakuje ale wygłosiłem swoją opinie(chyba można) po to są fora. Nie będe mówił że źle robiosz no i ty nie możesz mówić że ja źle robię. Owszem słyszałem o częstych podmianach wody ale tylko przed tarłem. Tak jak to jest w naturalnym biotopie. Palety trą się w porze deszczowej przy świeżej wodzie, delikatniej chłodniejszej.
-
- junior
-
- junior