Oswietlenie żarówkami LED

Moderator: Sylwek

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Re: Oswietlenie żarówkami LED

Post autor: TURYSTA » 16 lip 2009, 20:08

Bogdan pisze:
rady3 pisze:No już dobrze, dobrze. Nie denerwuj się. Jest trochę inaczej, ale żeby zaraz nazywać to przemeblowaniem. Ważne, że widać, że rośliny sobie radzą. Jedno pytanko: czy akwa stoi w jasnym pokoju, gdzie dociera dużo światła, czy raczej mało?
..

Raczej mało.
Akwarium stoi w pokoiku od strony wschodniej i dodatkowo rano zawsze spuszczone są żaluzje a podnoszone są dopiero po powrocie z pracy.
Bodek to Ty pracujesz ?
A masz napisanie zawód Leń :)

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 16 lip 2009, 20:18

TURYSTA pisze: Bodek to Ty pracujesz ?
A masz napisanie zawód Leń :)
A Ty wiesz jaka to ciężka praca??? :lol:

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 24 lip 2009, 20:26

On nie zdaje sobie sprawy z tego ile się trzeba narobić by się dobrze opier....niczać. :D

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 24 lip 2009, 21:02

Przepraszam że nie w temacie... do Bogdana:
Napisałem Ci dwa lub trzy dni temu wiadomość na priva, do tej pory u mnie wisi jako "do wysłania". Pytam się tylko ze względu na nowe forum, którego nie jestem do końca pewny, bo wykałaczki jaszcze mam gdzie trzymać ;)
Daj znać. Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 24 lip 2009, 21:18

Iwek_22 pisze:Przepraszam że nie w temacie... do Bogdana:
Napisałem Ci dwa lub trzy dni temu wiadomość na priva, do tej pory u mnie wisi jako "do wysłania". Pytam się tylko ze względu na nowe forum, którego nie jestem do końca pewny, bo wykałaczki jaszcze mam gdzie trzymać ;)
Daj znać. Pozdrawiam :)
:oops: :oops: :oops:

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 28 lip 2009, 10:27

Coś temat podupadł. Tyle ludzi pisało ,tyle pytań było i ?
Tylko kilku użytkowników led?
Czy reszta spasowała czy też nie chce się pochwalić swoimi spostrzeżeniami czy też uwagami ?
W miesiącu wrześniu zaprezentuję nowe oświetlenie LED w poszerzonym spectrum światła o odpowiednich nm.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 28 lip 2009, 17:56

TURYSTA pisze: Czy reszta spasowała czy też nie chce się pochwalić swoimi spostrzeżeniami czy też uwagami ?
Ja jestem na razie (31 dni) bardzo zadowolony. W każdym względzie. Zobaczymy jak będzie dalej :)

Awatar użytkownika
krzyś
junior
junior
Imie i Nazwisko: Krzysztof Gawryłowicz

Post autor: krzyś » 28 lip 2009, 19:28

Bogdanie, w takim razie jak to oświetlenie LED ma się do T5,
z tego co doczytałem to zamiast , no właśnie zamiast 2X80W czy 3x80W masz teraz 99W LED
czy w dalszym ciągu Ci to wystarcza (te 99W) czy coś trzeba jeszcze dodać ???
a , to w takim razie , wg Ciebie jak można przeliczać te 3W LED-y w porównaniu do innego oświetlenia np T5 ,
Może coś takiego, 3W LED = 8W T5, o ile dobrze to interpretowałem :)
I jeśli to nie tajemnica, to gdzie dokonałeś zakupu ich
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 30 lip 2009, 15:24

[q
uote="krzyś"]Bogdanie, w takim razie jak to oświetlenie LED ma się do T5,
z tego co doczytałem to zamiast , no właśnie zamiast 2X80W czy 3x80W masz teraz 99W LED
Zamiast 2 X 80 W Miałem zainstalowane 3 X 80 W jednak świeciły tylko dwie rury a trzecia była odpalana tylko przy zdjęciach

czy w dalszym ciągu Ci to wystarcza (te 99W) czy coś trzeba jeszcze dodać ???
W/g mnie wystarcza a nawet zastanawiam się czy coś nie wyłączyć.
a , to w takim razie , wg Ciebie jak można przeliczać te 3W LED-y w porównaniu do innego oświetlenia np T5 ,
Może coś takiego, 3W LED = 8W T5, o ile dobrze to interpretowałem :)
Nie wiem jak to fachowo przeliczać bo aż tak dokładnie nie zgłębiałem tematu myślę jednak że zmniejszenie mocy o połowę w zupełności wystarczy
I jeśli to nie tajemnica, to gdzie dokonałeś zakupu ich
pozdrawiam
Diody kupowałem na Allegro i z własnego doświadczenia wiem że nie należy wybierać najtańszych

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 30 lip 2009, 20:03

A ja ,rozpoczynając,a potem śledząc ten wątek miałem cichą nadzieję że przekonacie się do ośw LED :) .Widzę ,że zdecydowana wiekszość zainteresowanych w temacie potwierdziła moje chęci :lol: .Cieszę sie ,że oszczędzacie na energi ,a rośliny rosną wam dobrze .Jeśli chodzi o mnie ,to najdalej jak wczoraj zrobiłem "przecinkę" w moim akwa ,i pół wiadra całkiem fajnej "zieleniny "poszło w dobre ręce.Oczywiście ,w mój baniak oświetlają LEDY :D

niki 28

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 31 lip 2009, 08:59

Bogdan pisał o zmniejszeniu mocy o połowę a ja napiszę że to nie tak.
Też nie bardzo wiem jak to przeliczać nie zgłębiałem tego aż tak mocno ale można poszukać kalkulatora PAR.
Ze swojego doświadczenia w 200 l akwarium wiem że wystarczyło 36 wat Led wcześniej 180 wat t8. Rośliny rosły dość dobrze.
Obecnie świecę 72 wat LED i badam zachowanie akwarium. Jest bardzo jasno rośliny szaleją.

Co do doboru diod led. Tak samo jak w przypadku doboru oświetlenia na t8 t5 czy hqi. Trzeba patrzeć na temperaturę diody. Im dioda będzie miała ten parametr precyzyjniej określony tym lepszy efekt.Proszę zwrócić że diody maja wachlarz zasilania od 3,3 v do 4 v i właśnie podanie odpowiedniego V powoduje odpowiednia temperaturę w K. Taka informacja powinna się znajdować w katalogu diody. I tym samym sposobem wracamy do jakości diod.
Diody mają uszczuplony zakres widma, na to już też znalazłem rozwiązanie ( we wrześniu faza testów). Są diody które mają wskaźniki CRI lub Ra -współczynnik oddawania barwy.
Obecnie dzięki naszej narodowej walucie Polskiemu Euro :) Notujemy spadek cen diod i tym samym koszt dobrych jakościowych diod spadł o około 7-8 zł sztuka.
Jeśli ktoś ma zamiar przyłączyć do nas to polecam diody o temperaturze 5500 k lub 6500k -do 6700 k. Takie diody są dostępne nawet na allegro.

Awatar użytkownika
krzyś
junior
junior
Imie i Nazwisko: Krzysztof Gawryłowicz

Post autor: krzyś » 31 lip 2009, 19:08

TURYSTA pisze:........... Jeśli ktoś ma zamiar przyłączyć do nas .............
hyyy, chęci są i to bardzo, a bardzo wielkie :lol: :lol: :lol: :lol: .
zastanawiam, może raczej planuję budowę akwa ok 1300 w niedalekiej przyszłości i w związku z tym szukam sposobów na obniżenie kosztów jego utrzymania. Z przyjemnością patrzę jak spadają ceny LED-ów, może za kilka miesięcy będą już na takim samym poziomie jak koszt oświetlenia np T5 :)
Martwi mnie tylko fakt , że nikt z holendrów nie uważa tego typu oświetlenia za odpowiednie :oops: :oops:

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 31 lip 2009, 21:06

Krzysztof- każda nowinka jest taka że musi przejść więcej negatywów niż pozytywów.
Nie moja wina że nasz kraj jest zacofany technologicznie o jakieś 20 lat. Amerykanie takie oświetlenie stosują nie tylko w roślinnych ale i w morskich.
Dzięki nim właśnie zdobyłem wiedzę jaką mam itd.
Nie moja też wina że wszyscy chcą złote rozwiązania na złotej tacy pod sam nos.
Ale czas to myślenie polskie zmienić i pokazać że my też potrafimy. I nie musimy płacić 3000 zł za lumen aqua a możemy zrobić to samo za 600 zl.

El-tee
senior
senior
Imie i Nazwisko: Paweł Cholaś
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kowalowice

Post autor: El-tee » 03 sie 2009, 22:26

Ja pisałem o led-ach jakieś półtora roku temu 8)
Odpowiedzieli bardziej doświadczeni, że w sypialni mogę sobie zastosować to, może coś urośnie.
Nie zastosowałem w akwa w sypialni też nic nie urosło :x
A na poważnie super to wygląda jak Turysta odkrywa Amerykę i ma efekty :P
Ostatnio pytałem w dobrze zaopatrzonym sklepie o ceny listew 150 cm, z barwą 3000 K nie było problemu ale i 6500 k mogli ściągnąć. Cena ok 170 zł z zasilaczem
Podaje stronkę na , której są szczegółowe opisy (barwy/lumenów) ledów
http://www.lediko.com/FAQ_-_pytania_dot ... tlnej/843/
Ostatnio zmieniony 05 sie 2009, 19:45 przez El-tee, łącznie zmieniany 1 raz.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 04 sie 2009, 09:24

Ameryki to nie odkrywam od tego był Kolumb :))
Szkoda że ludzie są nastawieni do wszystkiego negatywnie. Jeszce nie spróbował jeszcze nie zamontował a już opinia "nie będzie rosło".Nie wiedząc jak się odnieś do opinii na nie.Może to już taka nasza mentalność.
Nie wiem czy zauważyłeś Krzysztofie ale nawet już jedna z Polskich firm akwarystycznych robi zestaw morski którym oświetleniem głównym jest LED.
A jak wiemy tam światło jest dopiero odpowiedzialne za cały eko system i za życie.
Już coraz więcej firm w swych ofertach ma oświetlenie LED do akwarium.Ale jeszcze dużo upłynie czasu jak się to oświetlenie dogra a tu będzie miał wpływ rozwój technologi LED który w ostatnim czasie bardzo szybko postępuje ale oczywiście u nas tylko o tym słychać a inni już testują lub mają uprawy.
W ramach nauki spróbowałem teorię wprowadzić w akwarium i obalić mity i fakty. Oczywiście nie mam specjalistycznego sprzętu ale mam za to jedno efekt.
Na całe szczęście nie jestem w tym sam , każdy z nam ma inne akwarium jeden większe drugi mniejsze różne podłoża i wodę. Jakoś sobie radzimy i nie ma wielkiego halo. A już na pewno nikt nam nie zarzuci że to nie ma racji bytu.
Jak pisałem we wrześniu odpalam nowy zestaw LED w poszerzonym spectrum widma.
I poczekamy sobie na kolejny efekt negatywny lub pozytywny.Czas pokaże.

Odpowiedz

Wróć do „Oświetlenie”