Ameryki to nie odkrywam od tego był Kolumb

)
Szkoda że ludzie są nastawieni do wszystkiego negatywnie. Jeszce nie spróbował jeszcze nie zamontował a już opinia "nie będzie rosło".Nie wiedząc jak się odnieś do opinii na nie.Może to już taka nasza mentalność.
Nie wiem czy zauważyłeś Krzysztofie ale nawet już jedna z Polskich firm akwarystycznych robi zestaw morski którym oświetleniem głównym jest LED.
A jak wiemy tam światło jest dopiero odpowiedzialne za cały eko system i za życie.
Już coraz więcej firm w swych ofertach ma oświetlenie LED do akwarium.Ale jeszcze dużo upłynie czasu jak się to oświetlenie dogra a tu będzie miał wpływ rozwój technologi LED który w ostatnim czasie bardzo szybko postępuje ale oczywiście u nas tylko o tym słychać a inni już testują lub mają uprawy.
W ramach nauki spróbowałem teorię wprowadzić w akwarium i obalić mity i fakty. Oczywiście nie mam specjalistycznego sprzętu ale mam za to jedno efekt.
Na całe szczęście nie jestem w tym sam , każdy z nam ma inne akwarium jeden większe drugi mniejsze różne podłoża i wodę. Jakoś sobie radzimy i nie ma wielkiego halo. A już na pewno nikt nam nie zarzuci że to nie ma racji bytu.
Jak pisałem we wrześniu odpalam nowy zestaw LED w poszerzonym spectrum widma.
I poczekamy sobie na kolejny efekt negatywny lub pozytywny.Czas pokaże.