Brak apetytu
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- kojot99
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Robert Wilczek
Brak apetytu
Witam mam problem z jedną paletką od 2 dni niechce jesc siedzi schowana za korzeniem i jest pociemniała reszta ją przegania.Akwa 240L 6 paletek 9 neonów 4 kiryski 4 zbrojniki i krewetki.Parametry ph 6 Two 8 tww 0 NO2 0,3mg/l NO3<0,0mg/l testy zooleka i tropicala.Paletki mam od 1,5miesiąca. Filtracja kubeł 1200l/h wew.700l/h + napowietrzacz i UV.Co mam robić?
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Re: Brak apetytu
Zbić no2 do 0.
A reszta trzeba się przyjrzeć tej rybce bliżej
A reszta trzeba się przyjrzeć tej rybce bliżej

-
- senior
- Imie i Nazwisko: Wojtek Mackiewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Coś mi tu nie gra. Zerowe NO3 o przy oznaczalnych NO2. Powinieneś przyjrzeć się tym testom.
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Andrzej Ansilewski
Niekoniecznie testy.
Kojot-
Piszesz 1,5 miesiąca paletki. A wcześniej co ? Akwarum pracowało. czy na palety założone? Ewentualnie gdyby pracowało, to czy robiłeś jakieś odkażanie?
W każdym przypadku, gdy był to restart lub start akwarium może być jeszcze niedojrzałe. Jakbyś w tym przypadku sprawdził NH4 to wszystko by było jasne. NH4 i NO2 w ustabilizowanym. dojrzałym zbiorniku nie ma racji bytu - ma być zero.
I od tego trzeba zacząć zanim zaczniesz szukać chorób.
Kojot-
Piszesz 1,5 miesiąca paletki. A wcześniej co ? Akwarum pracowało. czy na palety założone? Ewentualnie gdyby pracowało, to czy robiłeś jakieś odkażanie?
W każdym przypadku, gdy był to restart lub start akwarium może być jeszcze niedojrzałe. Jakbyś w tym przypadku sprawdził NH4 to wszystko by było jasne. NH4 i NO2 w ustabilizowanym. dojrzałym zbiorniku nie ma racji bytu - ma być zero.
I od tego trzeba zacząć zanim zaczniesz szukać chorób.
-
- entuzjasta
Andzik z no2 i nh4 nie zgodzę się.
No2 może się pojawić jak coś Ci gnije lub coś padło nawet w dojrzałym akwarium.
A nh4 też może się pojawić patrząc na to co wyżej napisałem jeśli nie spełnisz dodatkowo warunku z ph do katastrofy nie daleko.
Więc wracamy do materii która znajduje się w akwarium która gdzieś tam zalega i psuje wodę lub coś po prostu jest nie tak z testami i z wodą.
Jak kolega zauważył no3 0 no2 0,03 Jak się ma w akwarium no2, no3 nie ma sensu mierzyć bo wynik będzie wysoko zafałszowany.
No i sedno sprawy co do jakości i wiarygodności testów. Jedne się nazywają testami a inne nimi są.
Niestety jak zawsze wyniki testów są poglądowe i odnośnikiem a nie dokładnym wynikiem o czym wielu zapomina.
No2 może się pojawić jak coś Ci gnije lub coś padło nawet w dojrzałym akwarium.
A nh4 też może się pojawić patrząc na to co wyżej napisałem jeśli nie spełnisz dodatkowo warunku z ph do katastrofy nie daleko.
Więc wracamy do materii która znajduje się w akwarium która gdzieś tam zalega i psuje wodę lub coś po prostu jest nie tak z testami i z wodą.
Jak kolega zauważył no3 0 no2 0,03 Jak się ma w akwarium no2, no3 nie ma sensu mierzyć bo wynik będzie wysoko zafałszowany.
No i sedno sprawy co do jakości i wiarygodności testów. Jedne się nazywają testami a inne nimi są.
Niestety jak zawsze wyniki testów są poglądowe i odnośnikiem a nie dokładnym wynikiem o czym wielu zapomina.
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Iwona Piotrowska
Robert, jak widzisz gdzieś "diabeł"musi być pochowany",mam pytanie,od kiedy masz w akwarium korzenia i czy jest dobrze wypreparowany? myślę że najpierw trzeba znaleźć przyczyny zanim chciał byś podjąć jakieś leczenie(mniej chemii ,zdrowsza ryba).Nic nie napisałeś o temperaturze,może podnieś ją stopniowo do 32-34 stopni i (wiem,że tu może być wielu przeciwników) zobacz czy ryba nie przyjmuje również pokarmu żywego,wystarczy jednorazowa próba.Nie pisałeś również jakiej wielkości są ryby,a jest coś takiego jak ustalanie hierarchii w stadzie (choć 6 szt.to małe stadko)i ta najsłabsza zawsze jest bita i przeganiana nie tylko od jedzenia.Co do parametrów wody Mariusz i Andrzej już napisali,ale jak dla mnie po za nieszczęsnym No2 to są one jak do zbiornika tarliskowego,sprawdź może jaką masz różnicę dobową Ph(zbadaj rano i wieczorem) i jaką masz zawartość Co2.
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Andrzej Ansilewski
To ma sens, chociaż takiego przypadku osobiście nie miałem, ale Ci wierzę bo masz większe doświadczenie ode mnie.TURYSTA pisze: No2 może się pojawić jak coś Ci gnije lub coś padło nawet w dojrzałym akwarium.
Dokładnie tak jest, zwłaszcza z testami Zooleku. Potwierdzam....lub coś po prostu jest nie tak z testami i z wodą.
Jak kolega zauważył no3 0 no2 0,3 Jak się ma w akwarium no2, no3 nie ma sensu mierzyć bo wynik będzie wysoko zafałszowany.
Tu są dwie prawdy : cała prawda i święta prawda. Trzecia, o której mówił Ferdek Kiepski tu nie występuje.No i sedno sprawy co do jakości i wiarygodności testów. Jedne się nazywają testami a inne nimi są.

A kolega kojot to chba nie zainteresowany opiniami i chyba nie bardzo potrzebuje pomocy bo od założenia wątku 4 dni i nic się nie odzywa.

-
- entuzjasta
Pełnia już była więc może się pojawi przed następną 

- kojot99
- nowicjusz
Ha ha no już jestem skończyłem ganiać ludzi po nocy
A tak na serio to miałem troche na głowie.Tak więc akwa stało sobie przez miesiąc bez ryb ,pózniej wpuściłem neony i kiryski a po 2 tyg. paletki-mają od 6 do 8cm.Apropo korzenia to mam go ze sklepu to mangrowiec.Temperatura 28st zaczne od dzisiaj podnosic stopniowo.Nie zauwarzyłem żeby mi coś padło bo niema tego dużo ale sprawdze.Pierwsza paletka dalej siedzi schowana i nieje albo przynajmniej niewidze.Wczoraj zauwarzyłem że 2 paletka-Pigeon zrobił przezroczystą kupe i stał sie bardziej strachliwy ale je.Przypomina wam to coś?

-
- entuzjasta
Masz kilka opcji
wiciowiec ,nicień ,tasiemiec, nie strawoność
A tu poszukaj w wątku Lary http://pkmd.pl/pl/forum/viewtopic.php?f ... dziurawica
Jest opisane co i jak
wiciowiec ,nicień ,tasiemiec, nie strawoność
A tu poszukaj w wątku Lary http://pkmd.pl/pl/forum/viewtopic.php?f ... dziurawica
Jest opisane co i jak
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Iwona Piotrowska
Robert jeśli masz możliwość to z kałem pod mikroskop,jeśli coś z wymienionych przez Mariusza stworów będą Twoje ryby miały,to napewno to zobaczysz,biały kał może być przyczyną niestrawności tyle że wtedy nie idzie na dno a utrzymuje się przez jakiś czas w toni wodnej.Czym karmisz ryby?Co do korzenia ,czy go choć wygotowaleś w wodzie z solą?w sklepach warunki są jakie są i klient to postać drugo planowa,towar ma być sprzedany i często słyszymy to co chcemy a nie to co powinno być prawdą
- kojot99
- nowicjusz
Rybki jedzą przede wszystkim mój mix (serce wołowe+spirulina+banan+czosnek+marchewka+krewetki) oraz płatki tropicala Regular Spirulina i Discus Gran ale zdecudowanie wolą mix.Co do korzenia myłem go Keszerem a potem sparzyłem wrządkiem.
- kojot99
- nowicjusz
Zakupiłem właśniue capifos mam wiec pytanie-Przenieść paletki do akwa kwarantannowego czy leczyc w ogólnym? I jeszcze jedno co zrobić z pozostałą obsadą (neony kiryski zbrojniki) bo czytałem zeby niestosować Capifosu gdy sie je ma.Z góry dzieki za rady.
- cobaltblue
- junior
- Imie i Nazwisko: Karolina Kobermajer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Redditch/UK
Zakupiles Capifos...a co chcesz nim leczyc? Czy badales odchody pod mikroskopem?
- kojot99
- nowicjusz
Jutro odłowie paletki do kwarantannowego akwa bo w ogólnym nieumie znalezć odchodów narazie niedęde podawać Capifosu.Spróbuje znalezć jakiegoś weterynarza co by mi to sprawdził.Może bym coś podał na niestrawność ale niewiem co.Co radzicie?