robale?

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Re: robale?

Post autor: lara » 25 sie 2009, 13:40

GABCIA pisze:Piotrze dla mnie to nicienie,nietety nie powiem Ci jakie,ja potraktowałabym to akryflawiną.

Najlepiej jakby Piotr wstawił zdjęcia....
Co do nicieni.... to dobrze mogą to być węgorzyki octowe, są hodowane do wychowu narybku , również często spotyka się je w świeżo założonych akwa. Odżywiają się bakteriami i grzybami .
Wija się jak litera "S", mogą w zbiorniku przetrwać dobrych parę dni , jednak nie są zjadane przez wszystkie mlode rybki ze względu na twarda osłonę,która są pokryte. Wiec jeżeli to one to niema się czym przejmować,są niegroźne.
Załączniki
aelchen1.jpg
wegorzyk octowy
aelchen1.jpg (71.28 KiB) Przejrzano 6973 razy

pjotjek
junior
junior
Imie i Nazwisko: Piotr Woźnicki
Kontaktowanie:

Post autor: pjotjek » 25 sie 2009, 14:06

Zdjęcia robiłem ale nawet na makro widać szybę... i tylko szybę :| i chyba to nie są węgorzyki octowe bo nie poruszają się "esowato" tylko tak jakby pełzną po szybie, coś jak ślimaki, ale z wyglądu nie powiem przypominają je trochę (o ile ta fotka była robiona w mega powiększeniu). Co do dziwacznych pomysłów: gdyby nie one nadal myśleli byśmy że Ziemia jest płaska :)

GABCIA
junior
junior
Imie i Nazwisko: Iwona Piotrowska

Post autor: GABCIA » 25 sie 2009, 14:07

Lara więc moje przypuszczenia były słuszne,tak sobie wymyśliłam,że akryflawina niszczy coś czym sie żywią i dlatego po jej dolaniu giną(oczywiście jeśli to nicienie)ale skoro niegroźne,chocaż wkurzające :evil: to niech sobie może lepiej żyją :D
Pozdrawiam
Iwona

pjotjek
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: pjotjek » 25 sie 2009, 14:17

Iwona napisała:
ale skoro niegroźne, chociaż wkurzające :evil: to niech sobie może lepiej żyją :D
Chyba jednak z nimi powalczę chociaż niby nie groźne. teraz mam sterylniak z paletami i jako dodatek te robale, a jak je zostawię w spokoju to podejrzewam że wkrótce będzie sterylniak z robalami i jako dodatek palety. poza tym szlag mnie trafia jak wchodzę do pokoju i patrze na to coś, ale może jestem przewrażliwiony :roll:

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 25 sie 2009, 21:03

Nie wiem w jaki sposób chcesz z nimi walczyć :( ,ale ja uzbroiłabym się w cierpliwość. Chemia na pewno nie jest dobrym wyborem.... możesz narobić więcej bałaganu. Co byś powiedział np. o bojownikach? lub innych rybkach które chętnie zjedzą źródło Twej rozpaczy? :wink:

pjotjek
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: pjotjek » 25 sie 2009, 21:31

na początek wielkie czyszczenie:)jak plaga się powtórzy to bojowniki, ewentualnie jakieś żyworódki a jak to nic nie da to chemia :|

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 27 sie 2009, 21:32

Powiedz nam jeszcze jak preparujesz wodę do akwarium. Chodzi mi o to co dodajesz, czym zakwaszasz itp.

pjotjek
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: pjotjek » 28 sie 2009, 08:46

więc tak.
kranówka (oczywiście odstana) + woda destylowana (mam jej sporo a RO dopiero niedługo będzie)+ kwas solny ( 2ml/l) i to się tak miesza i napowietrza w beczce 50l później aquasafe + eskalarin

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 29 sie 2009, 09:34

Nie bardzo wiem po co dodajesz aquasafe i eskalarin, do odstanej wody, ale nie w tym rzecz. Jeżeli masz test sprawdź poziom fosforu w akwarium. Z moich obserwacji wynika że zakwaszanie kwasem ortofosforowym wpływa pozytywnie na rozwój wypławków, stąd pytanie o poziom fosforu w Twoim zbiorniku.

pjotjek
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: pjotjek » 30 sie 2009, 18:38

aquasafe tak na wszelki wypadek, bo myślę że nawet w odstanej wodzie jest dużo nie fajnych rzeczy, a eskalarin ma działać antystresowo. Testów na fosforany niestety nie posiadam ale zakwaszam solnym ( solny i ortofosforowy to chyba nie to samo...chyba)

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 01 wrz 2009, 21:15

pjotjek pisze: zakwaszam solnym ( solny i ortofosforowy to chyba nie to samo...chyba)
Nawet na pewno :D

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 02 wrz 2009, 08:26

Solny nie ma fosforu a ten drugi ortofosforowy jak wynika z nazwy zawiera dużo fosforu :)

pjotjek
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: pjotjek » 02 wrz 2009, 09:18

Jeki napisał:
Jeżeli masz test sprawdź poziom fosforu w akwarium. Z moich obserwacji wynika że zakwaszanie kwasem ortofosforowym wpływa pozytywnie na rozwój wypławków, stąd pytanie o poziom fosforu w Twoim zbiorniku.
To "chyba" wynikało z tego że u mnie chemia to zło konieczne (lub nie konieczne :) ) więc nie chciałem się zbłaźnić zwłaszcza że trochę zostałem zbity z tropu tym fosforem i kwasem ortofosforowym :lol:
co do plagi to zaobserwowałem że po podmianach (już kilku) po około 30%jakby było ich trochę mniej... ale i tak niedługo zrobię restart. może wybije wszystkie

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 03 wrz 2009, 07:53

Uważano od dawna, że rzadkie sprzątanie akwarium i zalegający syfek, to przyczyny pojawiania się wypławków. To prawda, ale nie do końca. Otóż badania Centrum Badawczego PKMD wykazują, że w zbiornikach sterylnych z rybami, o dużych podmianach wody i codziennym sprzątaniu, wypławki także się pojawiają, ale tylko w tych zakwaszanych kwasem ortofosforowym. W zbiornikach gdzie stosowano kwas solny, a reszta była bez zmian, wypławków nie było. Nawet zmiana kwasu z fosforowego na solny, przy zachowaniu podmian, spowodowała odejście wypławek, wraz ze zmniejszającym się stężeniem fosforu.
Więc syfek w zbiorniku to przyczyna pośrednia, powodująca podniesienie poziomu fosforu, a najprawdopodobniej on sam jest bezpośrednim sprawcą pojawiania się wypławek.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”