super filtr

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

jucha
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jucha » 26 paź 2005, 19:19

Gdzie można kupić taki filtr i za ile????????

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 26 paź 2005, 19:27

zasypuję jak oryginalny filtr - zalewam wodą - puszczam w "kólko" i jak się zamuli wkładam do zlewu w którym wlałem wodę z płukania żwiru .
Ilość wody około 20 litrów - wkładam filtr rozłańczam wyjście z pompy - pompa ma ssać wodę z filtra - czas start .
Załączniki
filtra4.jpg
filtra4.jpg (150.91 KiB) Przejrzano 7651 razy
filtra3.jpg
filtra3.jpg (142.77 KiB) Przejrzano 7651 razy

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 26 paź 2005, 19:31

Na podstawie tego doświadczenia wiem że to nie konstrukcja jest ważna ale zasada działania - pompa ssąca przylepia ziemię okrzemkową do materiału filtracyjnego ( zamulanie ) .
Ziemia okrzemkowa o średnicy ziaren 1/1000 mm oczyszcza wodę z wszyskiego co w niej pływa ( zanieczyszczenia , pierwotniaki , glon , bakterie ) te bakterie dodałem z reklamówki producenta .
Teraz można samemu na tej zasadzie zbudować worek rozwiązać proces zamulania ( łączyć wylot z wlotem ) i powodzenia .

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 26 paź 2005, 19:33

oryginalny filtr kosztuje tylko 159 euro plus koszty wysyłki

jucha
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jucha » 26 paź 2005, 20:21

A moze by dało się zastosować ziemie jako material filtracyjny w filtrze, problemem będzie czy przy okazji unieczynni pozostałe warstwy filtracyjne?????????

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 26 paź 2005, 20:56

A moze by dało się zastosować ziemie jako material filtracyjny w filtrze, problemem będzie czy przy okazji unieczynni pozostałe warstwy filtracyjne?????????
można też w ramach oszczędności zastosować ziemię ogrodową ? ;)

problemy się rozwiązuje a nie stwarza innym - nie mam Twojego filtra więc trudno mi to sprawdzić teoretycznie mam tylko jedno pytanie jeżeli ziemia okrzemkowa wyłapuje wszystko ale musi mieć odpowiednią wielkość to gdzie myślisz wsadzić ten worek ? pomiędzy 2 a 3 koszyczek ?

jucha
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jucha » 26 paź 2005, 21:06

Ale gdyby cały 2 koszyczek przeznaczyć na ziemie i umieścic ja w woreczku o gęstości odpowiedniej na tyle aby nie uciekała z niego to może jej działanie byloby takie same jak w tym specjalistycznym filtrze? HMM Co Aleksander na to?

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 26 paź 2005, 21:23

dobre , napiszę więcej to genialny pomysł . Ziarna ziemi okrzemkowej mają 1 mikron - czytaj 1/1000 milimetra więc w tym układzie woreczek musi mieć dziurki tak duże aby ziemia nie wyleciała - więc dużo mniejsze niż 1 mikron - na tej zasadzie to woda zamiast filtrować się w ziemi wyfiltruje się już na powierzchni woreczka więc po cholerę tam sypać ziemię ?? można schować tam prochy ;)

jucha
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jucha » 26 paź 2005, 21:42

To jak najtańszym kosztem skonstruować filtr o takim dzialaniu? I co naważniejsze gdzie mozna dostać ta ziemie?

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 26 paź 2005, 21:53

zrobić pojemnik na wąż przed filtrem lub zrobić na opisanym działaniu worek który zastapi koszyczki w filtrze a po uzyskaniu krystalicznej wody możemy powrócić do koszyczków .
gdzie dostać ziemię nie wiem !!!! wiem gdzie można ją kupić ;)

jucha
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jucha » 26 paź 2005, 22:05

To gdzie kupic???

Awatar użytkownika
mak
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mak » 26 paź 2005, 22:42

Ziemię do testów Alek miał ze sklepu Gosi :). Wkrótce będzie ona wprowadzona w produktach, a na razie piszcie przez http://sklep-zoo.com/kontakt/

Cena 20 zł/kg - dla członków PKMD 25% zniżki, czyli 15 zł/kg.

Pozdrowienia,
MAK.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 28 paź 2005, 15:57

2 godziny pracy w optycznie klarownej wodzie - nazwijmy ten kolor lekko złamana biel ;) prototyp ale skuteczny .
Załączniki
filtrb1.jpg
filtrb1.jpg (169.35 KiB) Przejrzano 7514 razy

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 29 paź 2005, 05:34

cocoloco pisze:zrobić na opisanym działaniu worek który zastapi koszyczki w filtrze
Czegoś tu nie rozumię :? wcześniej pisałeś że worek jest do d...y bo mikrony małe, dziurki itd. a teraz znów worek, jeśli w/w worek ma większe dziurki od ziaren ziemi to na mój gust jak zastosujesz zamiast koszyczków w filtrze to cały ten badziew wyląduje w akwa bo gdzie się to oblepi, chyba do wirnika. A na worku z mniejszymi dziurkami to ziemia już nie jest potrzebna bo wór nam wodę przefiltruje.
Straszna ta filtracja - zawiła jak cholera

ps. ten post kolejny raz pokazuje że życie toczy się z workami i dziurkami

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 29 paź 2005, 06:17

Wczoraj Jotka udowodnił w swoim akwarium że nie ma znaczenia czy pompa ciągnie poprzez worek czy do niego pcha wodę . Faktycznie w czasie "testu" część okrzemka dostała się do akwarium i zrobiła mleko ale po 1 godzinie klarowność wróciła .

Resumując - ja używam na worki materiału który ma oczka mniejsze niż 1 mm ale dużo dużo większe niż ziarna ziemi okrzemkowej .
Ziemia okrzemkowa puszczona w filtrze z połączonym ( wylot z wolotem ) w kółko . W ciągu 10 minut znajduje się na worku - nie ma dla niej różnicy czy jest to zewnętrzna czy wewnętrzna powierzchnia tego worka . Wewnętrza powoduje że nie musimy stosować usztywnień .

Jotka - kazał sobie uszyć worek 30x30 cm w kształcie domku z kominem . Komin założył na wąż i przymocował taśmą izolacyjną . Druga cześć węża do pompy zanurzeniowej . W zlewie zanużył pompę i wsypał około 40 dkg ziemi okrzemkowej ( pompa pchała złapaną ziemię do worka ) . Jak woda się wyklarowała przeniósł to do akwarium . Trochę ziemi dostało się do wody ale to nie jest żaden problem .
Po godzinie pracy worek z pompą został usunięty z akwarium . W worku znalazł się cały syf jaki był w wodzie . Pompa wydajność 2500 l/h .
Z tego wynika wniosek - otwory w siatce im większe tym więcej ziemi do zamulenia . Kierunek pracy dowolny ale jednak stwierdzam że lepszym rozwiązaniem jest pchanie wszystkiego w worek . Po przefiltrowaniu wyrzucamy worek ( wersja Jotki ) lub płuczemy .

Odpowiedz

Wróć do „Technika”