Praga 2005 - dyskowce
Moderator: przynenta
- Ambra
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec
W tej sytuacji, ryba naszej koleżanki klubowej - Izabelki - wypadła całkowicie nieżle, gdyż uzyskując 283 punkty pozostawiła za sobą długą listę konkurentek.
Na marginesie, dyskowiec Izy wystawiany w grypie barwnej Solid Turquoise okazał się najlepszą polską rybą na konkursie.
Niewielkie otarcie widoczne na boku, to efekt podróży i nie było oceniane.
Na marginesie, dyskowiec Izy wystawiany w grypie barwnej Solid Turquoise okazał się najlepszą polską rybą na konkursie.
Niewielkie otarcie widoczne na boku, to efekt podróży i nie było oceniane.
- Załączniki
-
- Dsc01285.jpg (144.33 KiB) Przejrzano 5825 razy
- Ambra
- członek PKMD
Gentelmeni nie mówią o pieniądzachvega1 pisze:Jaa... prawie jak moje![]()
(marzenia)
Zapytam z czystej ciekawosci,bo napewno po konkursie niektore rybki byly do sprzedazy.Ile kosztuje np taki zwyciezca????
Pozdrawiam i juz nie moge sie doczekac kiedy PKMD zorganizuje taki konkurs...

Nie mniej za kwotę jaką chciałeś wydać na roślinki można było kupić już niezłą rybę.
Tę wystawił Miroslaw Szaraz i uzyskał za nią 282,5 pkt.
Sukces Izabelki polegał też na tym, że Solid Turquoise stanowiły najliczniej obsadzoną grupę i konkurowało tu aż 13 ryb.
- Załączniki
-
- Dsc01290.jpg (120.17 KiB) Przejrzano 5806 razy
- Ambra
- członek PKMD
Niezłego "zgryza" miał też nasz kolega klubowy Zbyszek Chudobski. Jego dyskowiec walczył w mocno obsadzonej grupie barwnej - Czerwony Turkusowy. W efekcie końcowym, jego ryba, przy 12 startujących zdobyła 265,5 pkt. Dość powiedzieć, że Zbyszek pokonał w tej konkurencji ryby samego Petera Prausta z Austrii (251,5 pkt), co dla wielu specjalistów było zaskoczeniem.
Zbyszek, podobnie jak i kilku innych członków PKMD przyjechał jednak do Pragi głównie po naukę. Jako szkolący się sędzia, miał możność odbycia jednego z obowiązkowych stażów sędziowskich.
Zbyszek, podobnie jak i kilku innych członków PKMD przyjechał jednak do Pragi głównie po naukę. Jako szkolący się sędzia, miał możność odbycia jednego z obowiązkowych stażów sędziowskich.
- Załączniki
-
- Dsc01229.jpg (148.25 KiB) Przejrzano 5790 razy
-
- Dsc01205.jpg (121.28 KiB) Przejrzano 5792 razy
- Ambra
- członek PKMD
O wielki pechu może mówić Darek Trochimowicz.
Jego dyskowce startujące w kategorii Braun bardzo żle zniosły podróż i w czasie oceny sędziowskiej leżały na dnie zbiornika.
W tej sytuacji niskie oceny sędziów spowodowały, że zajęli ostatnie miejsca w tej słabo obsadzonej kategorii barwnej, gdzie startowało jedynie 6 dyskowców.
Całkiem inaczej wyglądały te ryby kolejnego dnia.........
Ta kategoria barwna wzbudziła jednak wiele emocji z innego powodu.
Otóż nie w zbiornikach konkursowych a w zbiorniku dekoracyjnym z dyskowcami sędziowie odnależli potencjalnego zwycięzcę...........
Oczywiście ryba nie była oceniana, ale świadomość, że ten dyskowiec mógł wygrać powodowała, że właściciel ryby gryzł palce ze złości.
"Wielki przegrany" w całej krasie i zbiornik w którym został odkryty.
Jego dyskowce startujące w kategorii Braun bardzo żle zniosły podróż i w czasie oceny sędziowskiej leżały na dnie zbiornika.
W tej sytuacji niskie oceny sędziów spowodowały, że zajęli ostatnie miejsca w tej słabo obsadzonej kategorii barwnej, gdzie startowało jedynie 6 dyskowców.
Całkiem inaczej wyglądały te ryby kolejnego dnia.........
Ta kategoria barwna wzbudziła jednak wiele emocji z innego powodu.
Otóż nie w zbiornikach konkursowych a w zbiorniku dekoracyjnym z dyskowcami sędziowie odnależli potencjalnego zwycięzcę...........
Oczywiście ryba nie była oceniana, ale świadomość, że ten dyskowiec mógł wygrać powodowała, że właściciel ryby gryzł palce ze złości.
"Wielki przegrany" w całej krasie i zbiornik w którym został odkryty.
- Załączniki
-
- Dsc01255.jpg (157.07 KiB) Przejrzano 5777 razy
-
- Dsc01304.jpg (120.32 KiB) Przejrzano 5778 razy
- Ambra
- członek PKMD
Bez przesady, bo jeszcze wpadniemy w samouwielbienielara pisze:jestem pod ogromnym wrazeniem, gratuluje nastepnego siedmiomilowego kroku.........

Nie zapominaj, że nagrody dostali jednak inni............
Faktem jest jednak, że zrobiliśmy ogromny krok w przód.
Wyjazd do Pragi miał ogromne znaczenie dla PKMD.
1. Rozpropagowaliśmy PKMD w Europie.
2. Oprócz Niemców z Deutsche Discus Freunde byliśmy jedyną zwartą i "umundurowaną" klubową formacją, co u Niemców wywołało szczególne zdziwienie.
3. W Pradze pojawiło się ponad 10 członków PKMD i byliśmy tam najliczniej reprezentowanym Klubem. Dowiedzieliśmy sie przy tym, że z powodu nadmiernej skromności i ......niewiedzy, w Polsce pozostały w wielu przypadkach znacznie lepsze ryby od tych które tu przyjechały.
4. Staliśmy się jednym z członków założycieli European Discus Federation i to na nasz wniosek, podczas obrad w hotelu "Praga", organizacja ta została właśnie Federacją.
5. Nawiązaliśmy współpracę z Klubami na terenie Czech, Niemiec, Austrii i ........USA, oraz zapadły w tym względzie bardzo ważne ustalenia. Już niedługo dotrze do dyspozycji PKMD doskonały amerykański i europejski materiał genetyczny z najlepszych form barwnych dyskowców.
Na podsumowanie przyjdzie jednak czas...............
Na zdjęciu - Centrum Kongresowe w Hotelu Praga, gdzie urodziła się europejska federacja.
- Załączniki
-
- Dsc01347.jpg (128.09 KiB) Przejrzano 5769 razy
- Ambra
- członek PKMD
Jak pisałem, na skutek nadmiernej skromności i ......niewiedzy, w Polsce pozostały w wielu przypadkach znacznie lepsze ryby od tych które tu przyjechały.
Kolega Marek Widur pokazał mi w swym zbiorniku takiego dyskowca że zbladłem z wrażenia...............
Niestety nie można go było zabrać już do Pragi. Podobnie było w sytuacji Mirka Żaka.
Jestem przekonany, że takie historie dzieją się też w akwariach innych naszych członków. Trzeba więc skończyć z nadmierną skromnością i zacząć wierzyć we własne siły.
Szkolenia sędziowskie niewątpliwie będą pomocne w tym względzie, choć to nie jedyna droga do sukcesu.
Kolega Marek Widur pokazał mi w swym zbiorniku takiego dyskowca że zbladłem z wrażenia...............

Niestety nie można go było zabrać już do Pragi. Podobnie było w sytuacji Mirka Żaka.
Jestem przekonany, że takie historie dzieją się też w akwariach innych naszych członków. Trzeba więc skończyć z nadmierną skromnością i zacząć wierzyć we własne siły.
Szkolenia sędziowskie niewątpliwie będą pomocne w tym względzie, choć to nie jedyna droga do sukcesu.
- Załączniki
-
- Dsc01204.jpg (114.2 KiB) Przejrzano 5759 razy
-
- Dsc01206.jpg (138.64 KiB) Przejrzano 5762 razy
-
- Dsc01208.jpg (117.51 KiB) Przejrzano 5763 razy
- Ambra
- członek PKMD
W górnej części grupy barwnej Striped Turquoise uplasował się dyskowiec Bogdana Mosóra, zdobywając 274 punkty i najmniej lubiane 4 miejsce. Za nim znalazły się dyskowce znanych czeskich akwarystów: Jaroslava Roucka, Milosa Wilikusa i Milana Pokornego.
- Załączniki
-
- Dsc01187.jpg (136.63 KiB) Przejrzano 5752 razy
- Ambra
- członek PKMD
Reszta w moim pisemnym sprawozdaniu.
Niech teraz mówią i zamieszczają zdjęcia inni uczestnicy, bo fotografujących było wielu jak i tematów które warto pokazać.
Mam nadzieję, że logo PKMD będzie coraz częściej widoczne wszędzie tam, gdzie odbywać się będą ważne imprezy akwarystyczne.
Niech teraz mówią i zamieszczają zdjęcia inni uczestnicy, bo fotografujących było wielu jak i tematów które warto pokazać.
Mam nadzieję, że logo PKMD będzie coraz częściej widoczne wszędzie tam, gdzie odbywać się będą ważne imprezy akwarystyczne.
- Załączniki
-
- Dsc01307.jpg (122.47 KiB) Przejrzano 5735 razy
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
moze i dostali inni, ale nie nalezy tu zapomniec ze to pierwsza wystawa na ktorej pokazalismy nasze pupile, i z tego co czytam to wcale zle nie wypadla. A wtej kwesti zaczynamy raczkowac ogromnymi krokami.Ambra pisze:Bez przesady, bo jeszcze wpadniemy w samouwielbienielara pisze:jestem pod ogromnym wrazeniem, gratuluje nastepnego siedmiomilowego kroku.........![]()
Nie zapominaj, że nagrody dostali jednak inni............