Kwas solny - zakwaszanie wody

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
Sebastek
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Kwas solny - zakwaszanie wody

Post autor: Sebastek » 01 wrz 2005, 20:06

Witam
Mam pytanie odnośnie kwasu solnego. Z tego co wiem wielu paletkarzy używa go do zakwaszania wody do podmian. Mam kilka pytań w związku z tym.
1. Ile mniej - więcej trzeba dolać roztworu 10% kwasu do np. 10 litrów wody aby uzyskać odpowiednie zakwaszenie. Chodzi mi o orientacyjną dawkę, czy to bedzie np. 10 ml czy więcej np. 0,5l :D .
2. Myślę że trzeba to dolać do odstanej już wody, ale czy po dolaniu i uzyskaniu odp. parametrów woda musi odstać np. następne 24 godziny lub więcej, czy można ją dolewać od razu do baniaka.
3. Czy można roztwór dolewać do wody destylowanej ? Niczym to nie grozi ? :D
4. Czy roztwór z kwasu 36% mogę rozpuścić na roztwór np. 10% w platikowym pojemniku, czy taki roztwór 10% nie zerzre mi tego pojemnika ? :)
Prosiłbym o odpowiedzi na w/w pytania gdyż jestem początkującym "paletkarzem", a lekcję chemii traktowałem jak zło konieczne :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 02 wrz 2005, 15:59

1 nie da się tego określić w oderwaniu od bufora węglanowego czyli im bardziej twarda woda tym więcej należy dodać kwasu ( część kwasu zostaje stracona poprzez reakcję z solami rozpuszczonymi w wodzie ) - moim zdaniem bliższe jest 10 ml niż 500 ;) na 10 litrów wody ( a nieraz 2 ml w zupełności spełnią rolę ). Łatwo to zrobić na zasadzie 1 litra wody z akwarium i 1 kropli kwasu - jednak do tego typu doświadczeń raczej nie nadają się wskaźniki akwarystyczne czy papierki lakmusowe . , jednak nie twierdzę że to nie jest możliwe .
2 woda po zakwaszeniu reaguje z dużym opóźnieniem - przykład zakwaszałem basen kąpielowy wlałem 1 litr kwasu solnego i pH z ledwością spadło z 8 do 7,6 . Na drugi dzień szok w całym basenie pH wynosiło 3,14 . Dlatego po zakwaszeniu należy odczekać kilka godzin i dopiero później określić parametry wody .
3 dodając 1 kroplę kwasu solnego do 10 litrów wody destylowanej zbijesz pH do 2-3 !!! woda destylowana nie posiada bufora i reaguje błyskawicznie .
4 Kwasy nie żrą pojemników z plastyku nawet butelki pet od coli mogą śmiało być opakowaniem do kwasu - po spełnieniu dwóch warunków - czas przechowywania mniej niż 5 lat i kwas nie więcej niż 6 % .

Awatar użytkownika
Sebastek
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Sebastek » 02 wrz 2005, 17:44

Serdeczne dzięki - myślałem że na odpowiedź będę czekał wieki :)
A teraz:
cocoloco pisze: 3 dodając 1 kroplę kwasu solnego do 10 litrów wody destylowanej zbijesz pH do 2-3 !!! woda destylowana nie posiada bufora i reaguje błyskawicznie .
W takim razie wydaje mi się że lepiej zakwaszać wodę destylowaną. Brak twardości to tylko plus, niskie pH to też wielki plus, i tak przygotowaną wodę dopiero mieszać z kranówką która ma parametry np. w moim przypadku:
pH - 8,5
Two - 13
Tww - 9
Nie wiem czy dobrze myślę ale mieszając zakwaszoną wodę destylowaną z taką właśnie kranówką możemy uzyskać całkiem dobrą wodę dla paletek, co napewno sprawi im wielką radość :)
Co do proporcji to napewno trzeba je dobierać indywidualnie, mierzyć i odczekać i ponownie mierzyć, a jeśli nic złego się nie dzieje z taką wodą sukcesywnie podmieniać w baniaku i patrzeć jak rozwijają się nasze pociechy.
Jeśli jestem w błędzie to proszę popraw mnie. No i oczywiście inne sugestie też mile widziane :)
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki

Awatar użytkownika
Sebastek
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Sebastek » 02 wrz 2005, 21:23

A teraz trochę praktyki :)
Zrobiłem roztwór 9%.
Przy parametrach kranówki:
pH - 8
Two - 13
Tww - 11
zakwasiłem wodę, 15 ml na 25 l wody.
Po 15 min.
pH - 6,5
Two - b/z
Tww - 7
Chyba nieźle :)
I jak cocoloco pisał parametry te jeszcze spadną więc zrobię pomiary za 12 godzin. Zobaczymy
Pozostaje jeszcze Two ale to już inna bajka :)
Pozdrawiam @ll

Dzidek
junior
junior

Post autor: Dzidek » 03 wrz 2005, 09:36

Pozdrawiam !
Wedle mnie Two Ci nie spadnie.Ja mam kranówkę 28 i zbijam kationitem .Wziełem baniak wody 65l , wsadziłem pompe akua szut wypełnioną kationitem w podwójnej pończosze i to śmiga tydzień i mam Two-0 ,a Tww pozostaje bez zmian 11.Reszte robią rośliny w akwa.
W akwarium mam:
pH-6,5[gdy miałem amazonkę Blecherę pH spadło do 4,5-4]
Two-4-5
Tww-5-6
Wody nie zakwaszm-tylko stsuję torf do oczek wodnych[tańszy]
Pozdrawim!

Awatar użytkownika
Sebastek
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Sebastek » 03 wrz 2005, 09:43

Cześć
Dzidek pisze: Wedle mnie Two Ci nie spadnie.
Tak wiem ... jak już pisałem to już inna bajka :) czyli kationit. Mam stronkę z urządzeniem któe zrobił pewien gość, ale na tej samej zasadzie co Ty, i raczej będe robił to samo, tylko muszę poeksperymentować z kwasem i doborem proporcji do mojej wody.
A teraz trochę testów :)
Pomiary zakwaszonej wody z parametrami jak powyżej po 12 godz.
Ph - 6,2
Two - b/z
Tww - 6
Ciekawe czy jest to już woda stabilna ? ale myślę że tak.
Zobaczymy
Pozdrawiam !

ps. link do tego urządzonka http://akwarium.prx.pl/forum/viewtopic.php?t=1316.

marcinmarg
junior
junior
Imie i Nazwisko: Marcin Kończak

Re: Kwas solny - zakwaszanie wody

Post autor: marcinmarg » 01 wrz 2009, 13:22

Mam pytanie czy do zakwaszania wody można stosować kwas solny "cz" czy musi to być kwas "czad"?

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 02 wrz 2009, 10:08

marcinmarg pisze:Mam pytanie czy do zakwaszania wody można stosować kwas solny "cz" czy musi to być kwas "czad"?
aleś archiwalny wątek odkopał :) sprzed 4 latek :)
cz d a = oznacza czysty kwas do analiz chemicznych, czyli ma bardzo mało, znikome ilości substancji dodtakowych.
cz ? nie wiem.raczej ma ich więcej, czyli oprócz zakwaszania dodajesz do wody prezenty, dodawane regularnie mogą szkodzić.
musisz sparwdzić na ile różni sie czysty od czystego do analiz :)

marcinmarg
junior
junior
Imie i Nazwisko: Marcin Kończak

Post autor: marcinmarg » 02 wrz 2009, 10:10

No nie chciałem zakładać nowego :) to lepiej poszukam tego CZDA

andzio65
senior
senior
Imie i Nazwisko: Andrzej Ansilewski

Post autor: andzio65 » 07 paź 2009, 03:02

Sebastek - Ty sobie napowietrzaj tę zakwaszoną wodę przez min 12 godzin ( lepiej 24) i poźniej zmierz pH to się zdziwisz jak wzrośnie. Przy tej TWW będzie grubo ponad 7.
Lejąc HCl rozkładasz jon wodorowęglanowy z którego to tworzy się jon węglanowy ( grupa funkcyjna kwasu węglowego) i dlatego masz znaczny spadek ph w pierwszej chwili. Jednak jest to roztwór przesycony w tych warunkach fizycznych i bez napowietrzania desorbcja CO2 (tu dla jasności CO2 + H2O = H2CO3 a jonowo 2H+ i CO3--) będzie zachodziła powoli tylko przez powierzchnię wody, co w konsekwencji spowoduje bardzo powolny wzrost ph (nawet kilka dni). Jeśli taką niestabilną wodę wlejesz do akwarium to po pierwsze na pewną ją podgrzejesz, po drugie przy przelewaniu trochę ją "przewietrzysz", po trzecie rośliny - przy dobrym oświetleniu - skonsumują nadmiar CO2 i po czwarte jeśli jest napowietrzanie w akwarium to wygonisz ten nadmiarowy CO2. Powyżej przedstawione czynniki spowodują ostatecznie to, że będziesz zdziwiony jak woda w akwarium będzie miała ph ok 8,0. Zaczniesz wtedy szukać przyczyny co podnosi ph w akwarium..
Reasumując.
Lejesz kwas.
Napowietrzasz 1 dzień, mierzysz ph - lub napowietrzasz dotąd, dokąd nie osiągniesz stabilnego w czasie ph.

Kationitów nie polecam, bo jeśli to jest kationit tzw kwaśny to po przepuszeczeniu wody przez niego będziez miał bardzo niskie ph i będziesz musiał alkalizować wodę. Dodatkowo dochodzi sprawa regeneracji kationiu kwasem, co zawsze stanowi zagrożenie bezpieczeństwa oraz to, że kationit nie jest wieczny. Jeśli kationit zregenerujesz solą kuchenną, to za jony wapnia i magnezu wprowadzisz do wody uzdatnianej jony sodu co zwiększy przewodnictwo, a to też nie jest dobre rozwiązanie dla palet. Zresztą w przypadku kationitu kwaśnego przewodnictwo też wzrośnie.
Najlepszym i najekonomicznejszym rozwiązaniem jest filtr RO. Masz z niego wodę prawie jak destylowaną.
Masz praktycznie taką samą wodę w kranie jak ja, więc napiszę Ci jak bym przygotował wodę dla ryb ale z Twojej kranówki.
Chcę uzyskać Two np ok 3 więc na każdy litr kranówy trzeba dodać 3 litry wody RO. Tww wyniesie wówczas 11:4=2,75.
Taka Tww da ph ok 6,7-7,0. Ale w dojrzałym zbiorniku zawartość NO3 oraz kwasów humusowych spowoduje lekki spadek ph. O ile, trudno powiedzieć bo to zależy od tego ile ich jest w wodzie.
Jeśli chcesz zbić jeszcze Tww to teraz można dodać obrobinę kwasu ( ale będzie to dużo mniejsza ilość niż stosowałeś do tej pory) napowierzać i mierzyć ph tak jak wyżej opisałem.
Uważej jednak na brak Tww. Woda traci wtedy zdolności buforowania (zapobiegania zbyt dużym wahaniom ph) i o tragedię w akwarium nie trudno. W akwarium jest wiele czynników mających wpływ na dobowe wahania ph, a niektóre z nich potrafią je zmienić w sposób dla ryb niedopuszczalny.

I to na razie tyle.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 07 paź 2009, 16:32

Kurcze wykopaliska normalnie. :)

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 07 paź 2009, 17:19

no, ale za to należy się plus marcinmarg że poszukał, a nie zakładał nowego tematu :)
marcinmarg pisze:No nie chciałem zakładać nowego :) to lepiej poszukam tego CZDA
szukaj w hurtowniach chemicznych.

Awatar użytkownika
laso
junior
junior
Imie i Nazwisko: Piotr Lasota

Post autor: laso » 07 paź 2009, 20:16

Andzio a u mnie przy takim mieszaniu jak opisujesz czyli na każde 3 litry kranówy 1 litr kranu Ph po 24 godzinach napowietrzania wynosi 8.
Sama osmoza zaraz po przejściu przez membranę ma 6ph, kh i gh zero. Sama osmoza po napowietrzaniu tez dąży u mnie do 8 stopni.
Kranówka ma parametry Ph 8, KH 9, GH 15, NO2 i NO3 mają zero. Jak wytłumaczysz to zjawisko. Osmoza od samego początku daje takie parametry. Po prostu woda u mnie doży zawsze do Ph=8
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 08 paź 2009, 10:30

A w czym trzymasz tą osmozę?

Awatar użytkownika
laso
junior
junior
Imie i Nazwisko: Piotr Lasota

Post autor: laso » 08 paź 2009, 19:22

Plastikowe baniaki po wodzie Dar Natury i baniaki z "mlecznego" plastiku.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”