Na dekoracje w akwa przyjdzie czas.
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
a gdzie ? ja nic nie widziałam....marcinmarg pisze:Fotki już może gdzieś widzieliście bo były tu i tam.
Obojętnie jaki kupisz wygotuj go w solance.Wcześniej dobrze wyczyść ostrą szcząteczką i go umyj .Raczej strzeż się korzeni nie tonących.Jakie zastosujesz w Twoim akwa,to już Twoja sprawa.Pamietaj jednak że np korzeń olchy czy dębu będzie Ci długo puszczał garbniki .Mangrowiec czy mopani np nie.I jedna generalna zasada.Nigdy nie stosuj korzeni z drzew iglastych ,czy owocowych.marcinmarg pisze:T co radzicie z korzeniem teoretycznie wypreparowanym zrobić? Gorącą wodą go może jeszcze potraktować?
Ja gotowałem pół godziny,powinno wystarczyć.Pamiętaj też o tym zeby w akwa z korzeniami mieć zbrojniki lub otoski.marcinmarg pisze:Jeszcze jedno, jak długo teki korzeń gotować w solance?
W początkowej fazie ,każdy korzeń może pokryć się pleśnią czyt. śluzowcem .Co wcale nie znaczy ,że masz go wyeliminować bo jest nie odpowiedni .Poprostu myjesz go pod bieżącą wodą i do akwa.Jak sytuacja by się powtarzała ,to wtedy mógłbyś mieć jakieś obawy.marcinmarg pisze:Nich obserwuje w beczce z wodą, ale niestety pojawia się na nich pleśń - co je w moim mniemaniu dyskwalifikuje.
A ja myślę ,że jesteś zbyt ostrożny .Nie bój się.Potrzymasz nowy zakup w czystej wodzie w osobnym zbiorniku,(może być b mały)Podnieść tem optymalną do tego gatunku i bedzie ok .Jako środek do kwarantanny możesz zastosować Abioseptynę "Tropikala".Ja bym raczej w tym wypadku nie przejmował się zbytnio co nowo zakupiona ryba ma w sobie ,tylko co ma na sobie.Tak czy inaczej,ekipę sprzątającą musisz mieć w akwa.marcinmarg pisze:Myślę o otoskach i kiryskach sterby jako ekipie czyszczącej, ale boje się że wraz z nimi przyniosę coś do akwa,
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości