LSS i nie tylko
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- hudy
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Zbigniew Hudobski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: LSS i nie tylko
Śliczne rybcie.
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Sylweriusz Bonisławski
Dla mnie bomba
Pierwsza klasa

Pierwsza klasa
- krawiecm
- junior
- Imie i Nazwisko: Martinez K
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Opole
Janusz możesz zdradzić jakie masz oswietlenie w tym zbiorniku dekoracyjnym i jakie on ma wymiary. bardzo ładnie się w nim te ryby prezentują. Jestem świadomy że to napewno twoje ryby są piękne ale oswietlenie ich też podwaja ten efekt.
- jzajonz
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo
Oświetlenie niestandardowe bo 4x32W T-5 długość świetlówek 150cm. Produkt Chiński, długość lampy 180 cm. Jest podwieszona ale może być też montowana na bocznych krawędziach zbiornika. Watowość nietypowa i u nas niespotykana. Wykorzystuję tylko dwie z tych świetlówek bo to wystarcza przy 10000 kelwinach każdej z nich. Takie świetlówki wykorzystuje się w zbiornikach morskich.
Nie stosuje żadnego nawożenia.
Nie stosuje żadnego nawożenia.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Januszu 10000 k jest polecana do akwarium słodkowodnego ze względu na pasmo niebieskie i czerwone dla roślin. I w tym świetle ryby barwy czerwonej i niebieskiej wyglądają ładniej.
Jeszcze lepiej rośliny rosną i ryby barwy czerwonej i niebieskiej wyglądają pod 8000k tylko że woda wygląda wtedy za bardzo landrynkowo i trzeba dołożyć coś z barwy 6500 lub 5500:)
Nie spotkałem się z nikim kto by 10000 k stosował w morskim.
Jeszcze lepiej rośliny rosną i ryby barwy czerwonej i niebieskiej wyglądają pod 8000k tylko że woda wygląda wtedy za bardzo landrynkowo i trzeba dołożyć coś z barwy 6500 lub 5500:)
Nie spotkałem się z nikim kto by 10000 k stosował w morskim.
- jzajonz
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo
Więc muszę ci powiedzieć że wszystkie lampy (świetlówki) które miałem do testowania posiadały 10000k ale niektóre miały dodatkowo HQI. Owe świetlówki oglądali również tacy co zajmują się też profesjonalnie sprzedażą oświetlenia dla morszczyzny i ja tylko powtarzam co od nich się dowiedziałem. Stwierdzili wręcz że to typowe morskieTURYSTA pisze: Nie spotkałem się z nikim kto by 10000 k stosował w morskim.

No chyba że oni są mało profesjonalni. Osobiście to ja tylko mogłem sprawdzić czy się to u mnie nadaje czy nie ale jest jak mówisz że owe światło ładnie podkreśla zarówno kolor czerwony jak i niebieski.
- mirek
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Mirek Żak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
- Kontaktowanie:
Janusz faktycznie ma racje. Typowe dla morszczyzny świetlówki to 10 tyś Kelvina. Zresztą żarniki HQI też są na tę barwę i ja z powodzeniem je stosuje już od kilku lat w morszczyźnie. Inna sprawa że dodatkowo daje się świetlówki ze światłem niebieskim. 

-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Jak pisałem na morskich akwariach się nie znam ale do słodkiej wody barwa 10000 k jest jak najbardziej zalecana ze względu na te dwa kolory niebieski i czerwony. Niebieski faza wzrostu dla roślin czerwony faza kwitnienia u roślin. Inna sprawa że powinno się ją stosować w mixie z barwą jasną 6500.
W samej barwie 8000 k syliwana gro lux ryby niebieskie i czerwone wręcz świecą swymi kolorami (świetlny tuning )
Trochę mniej 10000 k philips aquarelle
Jak Janusz ma chęć może sam sprawdzić jak ryby wyglądają w samej barwie 6500 i 5500 a jak w mixie światła 6500 10000 k lub 8000 k lub w samym świetle 8000 k i 10000 k.
Myślałem że czerwony to barwa która się usuwa w morskim co widać na wykresach dwóch świetlówek morskiej i słodkiej ( morska ma usunięte widmo czerwone ) obydwie świetlówki 10000 k
widmo reef white morszczyzna 10000 k (brak czerwonego )

Widmo aquarelle (słodkowodna z pasmem pomarańczowo -czerwony)

W samej barwie 8000 k syliwana gro lux ryby niebieskie i czerwone wręcz świecą swymi kolorami (świetlny tuning )
Trochę mniej 10000 k philips aquarelle
Jak Janusz ma chęć może sam sprawdzić jak ryby wyglądają w samej barwie 6500 i 5500 a jak w mixie światła 6500 10000 k lub 8000 k lub w samym świetle 8000 k i 10000 k.
Myślałem że czerwony to barwa która się usuwa w morskim co widać na wykresach dwóch świetlówek morskiej i słodkiej ( morska ma usunięte widmo czerwone ) obydwie świetlówki 10000 k
widmo reef white morszczyzna 10000 k (brak czerwonego )

Widmo aquarelle (słodkowodna z pasmem pomarańczowo -czerwony)

- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Sliczne rybcie 

- janusz32
- senior
- Imie i Nazwisko: Janusz Łyżwa
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Szydlowiec