Mam pytanie obliczylem ze przy zasilaniu 34V bede potrzebowal 5 takich driverow zapytalem sie czy nie ma czegos o pradzie 1400mA to pokazal takie cudo: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2366 jezeli bym poprosil o taki o pradzie 3,5A to moglbym z niego wyprowadzic 5 lini po 700mA (o ile to tak dziala?). Moje pytanie brzmi czy to dobry pomysl? Mnie sie podoba zmniejsza miejsce potrzebne na te uklady a takze cene. Te piec lini maja nastepujace spadki napiec 3 z nich 28V (po 8 diod bialych cree XP-E Q5 3,5V przy 700mA) i 2 30V (5 diod Cree royal blue 3,5V przy 700mA i 5 diod Cree red 2,5V przy 700mA wszystkie XP-E). Ktore rozwiazanie jest lepsze ze wzgledow na zywotnosc diod i przyszle sterowanie PWM. I jaki bylby najlepszy zasilacz dla obu przypadkow (jak bym mogl prosic o link takiego zasilacza lub gdzie moglbym takowy kupic). Prosze o pomoc.loccutus pisze:zły. Drogi jak pies bo markowy i nie dasz rady podłączyć regulacji. Zainwestuj w Nationala= http://allegro.pl/item750387922_zasilac ... 00_ma.html - co prawda ja swoje sam zrobiłem (na tym samym scalaku) i wyszło taniej no ale zakładam że się nie podejmiesz...
Oswietlenie żarówkami LED
Moderator: Sylwek
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Tomasz Łopuszyński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łódź
Re: Oswietlenie żarówkami LED
-
- junior
Dzieki za pomoc okazalo sie po wymianie kilku mailow z http://www.maritex.com.pl ze maja diody cree XP-E czerwone i royal blue co prawda nie najwyzszej jasnosci ale nie bede wybrzydzal i dodtkowo podobno maja soczewki 60 i 90 stopni (ktorych nie ma na stronie lub ja nie umiem szukacTURYSTA pisze:Na youtube wpisz led light aquarium lub tank
Jeden z producentów soczewek http://www.ledil.fi/

-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Widzisz Tomku bo w życiu jest różnie.Czego nie ma na www często jest na magazynie.
Stara metoda sprawdź napisz i czekaj na odpowiedź. To działa najlepiej i najskuteczniej.
Stara metoda sprawdź napisz i czekaj na odpowiedź. To działa najlepiej i najskuteczniej.
-
- junior
Pozostalo mi tylko czekac bo na tej stronce wkrotce maja pojawic sie diody cree juz na radiatorkach mam nadzieje ze w dobrej cenie:)
-
- entuzjasta
No to poczekamy razem
) Biorę się za nowe oświetlenie 

Mam 75l akwarium i oryginalne oświetlenie 14W świetlówka AQUA-GLO firmy Hagen. Z racji tego, że jest ona za słaba a obudowa mała(akwarium narożne) na zastosowanie dodatkowych świetlówek to podłączyłem dodatkowo żarówkę 40W i takie oświetlenie wydaje mi się wystarczające, gdyż rośliny w miarę rosną. Problem jedynie jest z temperaturą wody, bo taka żarówka nagrzewa wodę, a w lecie mam nawet 30 stopni w akwarium. Dlatego pomyślałem żeby zastosować żarówkę LED, które w sporej ilości są dostępne na allegro i mają moc 60W żarówki. Piszą nawet, że daje ciepłe światło, bo takie zimne nie wiem czy by odpowiadało rośliną. Czy możecie mi polecić jakąś na E27 z allegro lub powiedzieć czego szukać, jaką ma mieć temp. koloru itp by pasowała do tej świetlówki AQUA-GLO. Tą żarówkę chciałem dać na tylni plan.
-
- junior
Ja na twoim miejscu pokusil bym sie na zalozenie diod na radiatorach pomoze lepiej i latwiej rozlozyc swiatlo w akwarium. Co do barwy to zalezy od upodobania. Cieple biale zawiera wiecej czerwonej barwy mniej niebieskiej, naturalne biale ma ich mniej wiecej po rowno a zimna ma przewage niebieskiego. Rosliny powinny rosnac przy wszystkich. Co do wyboru poszczegolnych zarowek nie pomoge bo nie korzystalem z zadnej.
-
- entuzjasta
Żeby czasu nie tracić mniej więcej będę robił panel mix led wymiar panelu 98 cm x 30 cm. Diody 1 wat kąt świecenia 110-120 stopni pierwsze dwa rzędy z soczewkami do 90 stopni.
- Załączniki
-
- Projekt led 200 l.jpg (86.41 KiB) Przejrzano 5986 razy
- mirek
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Mirek Żak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
- Kontaktowanie:
jakie diody bedziesz zamawiał ?
-
- entuzjasta
Mniej więcej takie jak w opisie. Waham się po między diodami SEOUL a CREE.
Seoul 4000 do 10000 k Cree 5000-10000 k.
Seoul 4000 do 10000 k Cree 5000-10000 k.
- Bogdan
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
- Kontaktowanie:
Kawał dobrej roboty.TURYSTA pisze:Żeby czasu nie tracić mniej więcej będę robił panel mix led wymiar panelu 98 cm x 30 cm. Diody 1 wat kąt świecenia 110-120 stopni pierwsze dwa rzędy z soczewkami do 90 stopni.
Myślę że jest już pora aby wszystkie sprawdzone rozwiązania umieścić w oddzielnym wątku tak by temat był czytelny i przystępny dla każdego.
- loccutus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
- Kontaktowanie:
Mariusz - Ja bym dał 2x więcej czerwonej chyba. Do tego koniecznie regulacja CT na PWM i będzie można na bieżąco kolorek regulować. Przepraszam że się nie udzielam, ale przyszły moje lampy - niestety tylko "słone" i muszę w nich elektronikę pomontować - sami wiecie
Czekam wciąż na 4 sztuki panelu "słodkiego", jak tylko przyjdą pokażę jak to świci 
BTW - potrzebuję jakiegoś programiku do szybkiej konwersji filmu MOV na AVI bo chciałem wrzucić na Youtuba filmy z tymi lampami i nie mam jak....

BTW - potrzebuję jakiegoś programiku do szybkiej konwersji filmu MOV na AVI bo chciałem wrzucić na Youtuba filmy z tymi lampami i nie mam jak....
-
- entuzjasta
Ja jednak obstaje przy tej ilości czerwonego światła. 660 nm będzie jako uzupełnienie. Diody same w sobie barwy 5000-10000 już mają troszkę czerwieni. Doszedłem do wniosku aby nie przesadzić z czerwonym.Jak widzisz są to pasma czerwone raczej nie możliwe do wykrycia przez ludzkie oko.
Leszku mam do Ciebie fajną nowinę- Zasilanie i sterowanie do tego panelu będziesz musiał Ty zmajstrować.
Leszku mam do Ciebie fajną nowinę- Zasilanie i sterowanie do tego panelu będziesz musiał Ty zmajstrować.
- loccutus
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Heh, właśnie zmajstrowałem, zamontowałem w lampach i ostatnie poprawki w oprogramowaniu czynię. Jak się toto sprawuje będzie już niedługo mógł powiedzieć pewien kolega z forum, dla którego te dwa 120-watowe "potwory" przygotowuję. Nie ujawnię kto bo nie wiem czy sobie tego życzy 
http://w854.wrzuta.pl/film/5wh3Ybt0Hec/lampa
Przepraszam za jakość filmiku - komórką kręcone. Pokazuje "ogólny" zarys możliwości lampy czyli symulacje zachmurzenia, światło księżycowe włącznie z aktualnymi fazami księżyca, symulację świtu/zmierzchu itd. W każdym razie cieżko jest klikać w programie sterującym myszką, i jednocześnie filmować efekty.... Nad akwarium wygląda to całkiem inaczej - np świt trwa około 20 minut a nie 1/2 sekundy jak na filmiku.
To jest panel 120W 14000K do słonej wody, na filmie świeci w pewnym momencie na max 50% mocy - przy pełnej mocy głupieje kamerka...

http://w854.wrzuta.pl/film/5wh3Ybt0Hec/lampa
Przepraszam za jakość filmiku - komórką kręcone. Pokazuje "ogólny" zarys możliwości lampy czyli symulacje zachmurzenia, światło księżycowe włącznie z aktualnymi fazami księżyca, symulację świtu/zmierzchu itd. W każdym razie cieżko jest klikać w programie sterującym myszką, i jednocześnie filmować efekty.... Nad akwarium wygląda to całkiem inaczej - np świt trwa około 20 minut a nie 1/2 sekundy jak na filmiku.
To jest panel 120W 14000K do słonej wody, na filmie świeci w pewnym momencie na max 50% mocy - przy pełnej mocy głupieje kamerka...
- loccutus
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
a oto i program sterujący do lampki....