Dziwne zmiany skórne
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Dziwne zmiany skórne
Witam wszystkich forumowiczów
Chciałbym się poradzic odnośnie moich rybek, od paru dni 2 z nich mają dziwne zmiany skórne. Nie wiem czym może być to spowodowane i jak to leczyć. Zaznacze że ryby tak jakby się dobrały w pary widoczny jest podział terytorum w akwarium (czy mogą być to obtarcia). Nie posiadam w akwa żadnych rzeczy o które mogły by się poobdzierać
Chciałbym się poradzic odnośnie moich rybek, od paru dni 2 z nich mają dziwne zmiany skórne. Nie wiem czym może być to spowodowane i jak to leczyć. Zaznacze że ryby tak jakby się dobrały w pary widoczny jest podział terytorum w akwarium (czy mogą być to obtarcia). Nie posiadam w akwa żadnych rzeczy o które mogły by się poobdzierać
- Załączniki
-
- ryba.jpg (28.09 KiB) Przejrzano 4380 razy
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
Jeżeli piszesz że dobrały się w pary to ubytki skórne mogą być wynikiem walki o terytorium do złożenia ikry . Paletki często przed i w czasie tarła zmieniają też kolory (robią się ciemniejsze i bardziej intensywne)
Podałeś mało danych o swoim baniaku i o tych zmianach skórnych.
Obserwuj co się będzie działo dalej i wstrzymaj się jeszcze z chemią(chyba że masz pewność że to choroba)
Podałeś mało danych o swoim baniaku i o tych zmianach skórnych.
Obserwuj co się będzie działo dalej i wstrzymaj się jeszcze z chemią(chyba że masz pewność że to choroba)
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... topic&t=26 - zobacz tutaj, wygląda podobnie.
Też tknął we mnie trochę nadziei szczególnie wypowiedź Cocoloco, ale nie wiem co to za specyfik easy live. Znam osobiście z tertry easy balans. Tak więc jeśli ktoś by mi mógł pomóc z namierzeniem tego specyfiku byłbym bardzo wdzięczny. Po podmianie wodu u rybek zmniejszyły się trochę plamy podniosłem również temp z 28C do 30C.