Dziwne COŚ na płetwie ogonowej

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
Lenar
junior
junior
Imie i Nazwisko: Tomasz Pala
Miejsce zamieszkania/miasto/: Dartford

Dziwne COŚ na płetwie ogonowej

Post autor: Lenar » 04 paź 2009, 21:00

Witam wszystkich serdecznie i mam takie małe małe pytanko,a mianowicie czy kto kolwiek może mi pomóc w identyfikacji tego co robi sie na płetwie ogonowej mojego Bluedaimond??? Jest to jakiś nalot złotego koloru który tworzy się na płetwie ogonowej,ryba zachowóje sie jak zupełnie zdrowa i prawidłowo przyjmóje pokarm ale nie wiem co to jest? Załączam fotki i bardzo prosze o pomoc bo nie wiem czy mam sie czym przejmować?
Parametry wody:
PH 6,5
gh 6
kh 5
NO2 0
NO3 40
NH3 0

Baniak 260 litrów,podmianki 10% wody co trzy dni (3/4 RO,1/4Kran).
Obsada:
6 paletek
4 skalary
14 neon
2 kirysek
1 glonojad
P1020309.JPG
P1020309.JPG (89.44 KiB) Przejrzano 3808 razy
P1020310.JPG
P1020310.JPG (86.05 KiB) Przejrzano 3808 razy

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Re: Dziwne COŚ na płetwie ogonowej

Post autor: arturo » 05 paź 2009, 08:39

Wygląda jak zapalenie bakteryjne i powoli postępująca w konsekwencji zmian martwica promieni. Podejmij jakieś leczenie, możesz zacząć od podania środka bakteriobójczego, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 05 paź 2009, 17:30

Lenar pisze: ................ czy kto kolwiek może mi pomóc w identyfikacji tego co robi sie na płetwie ogonowej mojego Bluedaimond??? Jest to jakiś nalot złotego koloru który tworzy się na płetwie ogonowej, .............

1. Odizolować rybę od pozostałych.
2. W baniaku kwaranatannowym zastosować wodę o pH 6,5 do której na każde 10 litrów wody dać łyżkę od herbaty niejodowanej soli.
3. Kapać rybę przez 5 - 6 dni.
4. Gdyby nie pomogło dodać nadmanganian potasu (kalihypermanganicum) w ilości jak to podałem w książce.

Jeśli proces nie jest zbyt zaawansowany winno pomóc. Nie pisałeś jak długo trwa u ryby prezentowane zjawisko. A może do karmy dodawałaś syntetyczny karoten? Brzuch i boki ryby zbyt czerwonawe !!!!!!!!!!!!!!!!!

Cóż, przyczyn może być kilka, ale infekcja bakteryjna to najbardziej prawdopodobna z nich.

Awatar użytkownika
Lenar
junior
junior

Post autor: Lenar » 05 paź 2009, 19:45

Dzięki Ambra zabieram sie do roboty! Do jedzenia niczego extra nie dodawałem,zjawisko to występuje od około tygodnia,mógłbyś mi jeszcze napisać prosze jaką temperature ustawić w kwarantannie? około 33? dzięki

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 06 paź 2009, 08:51

Lenar pisze: ..... mógłbyś mi jeszcze napisać prosze jaką temperature ustawić w kwarantannie? około 33?
Dokładnie tak.

Awatar użytkownika
Lenar
junior
junior

Post autor: Lenar » 04 lis 2009, 19:30

Witam wszystkich,niestety ponownie w tym dziale :(
Mam takie małe pytanko w związku ze sprawą, poniewaz zauwarzyłem ze to dziwne coś na płetwie ogonowej znowu powraca,pewnie jest to moja wina poniewaz przerwałem poprzednie leczenie bo wydawało mi sie ze paletka była bardzo osłabiona po przebywaniu w wodzie z solą przez 10 dni,kuracja miała trwać tylko 5 ale ta dziwna martwica ustępowała bardzo wolno więc 10-tego dnia uznałem ze juz wystarczy bo znamie było bardzo małe,prawie nie widoczne a jak juz wspomniałem ryba była w kiepskim stanie! Więc sądziłem ze ta resztka sama juz zniknie ale był to błąd bo widze ze to małe znamie zaczyna sie odradzać,wiec musze przeprowadzić następną kuracje i w związku z tą sprawą mam pytanie apropo Nadmanganianu Potasu,bo nie chciałbym znowu wsadzać jej do soli.
Czy ktoś mógłby napisać jakie jest dozowanie? wiem ze 1 tabletka na 100l wody ale problem polega na tym ze mam tylko Nadmanganian w postci sypkiej-kryształki i posiadam tego 100g,więc jak przeprowadzić kuracje? ile tego wsypac? przez ile dni? co z podmianami wody?
Oczywiście kuracja w sterylnym,jaka temperatura 33st?
Z góry dzieki za pomoc.

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 10 lis 2009, 07:32

Jeżeli nie masz precyzyjnej wagi aby to dokładnie odważyć lepiej kup gotowy preparat bakteriobójczy np Baktopur Sery.
Dawkę zalecaną przez producenta można zwiększyć nawet o 50% jednak rybkę trzeba pilnie obserwować

Awatar użytkownika
Lenar
junior
junior

Post autor: Lenar » 10 lis 2009, 22:16

Oki,dzięki ale ten Baktopur jest u Mnie nie zabardzo dostępny a wage precyzyjną posiadam wiec był bym wdzięczny za podanie ilości jaką moge wsypać na 100 litrów? dziękuje

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”