MrHW pisze:Chcę uruchomić wreszcie akwa 150x50x60cm (450l), z sumpem i ciągłą podmianą wody.
Aby pozbyć się syfu z kranówki ma być filtr polipropylenowy i węglowy.
Kranówka ma GH ok 8 - czyli nie jest źle ( niedawno było 36), KH ok 7,5 i ph ok 8.
Popieram Cię co do podmiany wody ,jednak jej parametry trochę mi się nie podobają.W zasadzie Two masz super,ale Tww stanowi
przeważnie połowę TWO.W Twoim przypadku jedna i druga wartość jest prawie równa.Ph trochę wysokie ,i też ma się raczej nijak do Two twojej wody.Generalnie im woda miększa,tym ph raczej jest mniejsze.Jakkolwiek całkowicie z Tobą się zgadzam co do filtrów narurowych,to jednak z przygotowaniem wody do Twojego akwa będziesz miał kłopoty.
MrHW pisze:Plan, planem ale jak to zrobić??
1. Obniżyć PH - plan przepuścić przez torf do 6 powinno zejść. W ciągłej podmianie odpowiednie zmieszanie kranówki z "torfowaną" powinno zadziałać.
Przy tym ph i Tww może być to trudne,a poza tym pamiętaj że torf ma dużo fosforu.Nie muszę Ci chyba mówić,że jego nadmiar w akwa= glony.
MrHW pisze:2. Obniżyć KH - i tu jest pytanie: Jak? - oczywiście pytanie dotyczy ciągłej podmiany.
Najlepiej kwasem solnym .Z tym że przy stałej podmianie raczej jest to niemożliwe.
MrHW pisze:Gdyby GH było większe od KH nie byłoby problemu
Jesteś w błędzie .Kwas solny obniża KH nie GH.Owszem GH po zakwaszeniu trochę spadnie ale napewno nie do zera.
Co do mieszania wody z RO to przecież obniżysz dane wartości w równym stopniu w stosunku do dodanej RO.Np mieszasz pół na pół i wtedy masz połowę wartości Twojej kranówy .I tak ją musisz zakwasić do wartości jakie chcesz.Ja bym Ci proponował z wodą nic nie robić,tylko zaopatrzyć sie w jakiś większy zbiornik do podmian.W nim zakwasić wodę ,i podłączyć do sumpa.Oczwiście częstotliwość uzupełniania zbiornika bedzie zależeć od jego wielkośći i ilości podmienianej wody w akwa ogólnym.Jednak decyzja należy do Ciebie.Ja na Twoim miejsc za dużo z wodą bym nie kombinował,bo wcale nie jest zła.
Ps Tu nie ma specjalistów.Tu są miłośnicy tych pięknych ryb mniej lub bardziej doświadczeni.A dyskowce jak to dyskowce ,jednych i drugich od czasu do czasu "za nos" wodzą.
niki 28
niki 28