Filtracja 375l.
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- janusz32
- senior
- Imie i Nazwisko: Janusz Łyżwa
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Szydlowiec
Re: Filtracja 375l.
Ja mam zamiar kupić coś takiego http://www.allegro.pl/item814946954_jbl ... az_ph.html
Nie wiem czy się sprawdza czy nie,może ktoś z forumowiczów go używa to niech się wypowie.
DO ADMINA NIE JEST TO REKLAMA.
Poprawiłem link. Moderator
Nie wiem czy się sprawdza czy nie,może ktoś z forumowiczów go używa to niech się wypowie.
DO ADMINA NIE JEST TO REKLAMA.
Poprawiłem link. Moderator
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Tomasz Łopuszyński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łódź
Jeszcze jedno pytanie mnie nurtuje co powinienem polozyc miedzy dolna szybe akwarium a szafke?
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Napewno coś nie grubego ,miękkiego,i nie widocznego.Mozesz zastosować np karimatę oczywiście pod wymiar akwa i blatu szafki.Moje akwarium stoi na nie grubym miękkim styropianie.Karimatę na wymiar powinieneś kupić bez problemu.To samo tyczy się styropianu.W marketach budowlanych jest go dużo.lopuch pisze:Jeszcze jedno pytanie mnie nurtuje co powinienem polozyc miedzy dolna szybe akwarium a szafke?
W Twoim przypadku wystarczy kupić dwie płyty,dociąć na wymiar i problem masz z głowy.Styropiany produkowane są w płytach o wymiarach 100cm-50cm o grubościach 2,3,4,5,6,8,10 cm różnej twardośći.Moim zdaniem wystarczy Ci 2-3 cm .I pamietaj,jeżeli sie zdecydujesz ,kup ten najmiększy.Jeszcze lepiej zniweluje potencjalne naprężenia ,czy też mikronierównośći szafki.
niki 28
- janusz32
- senior
- Imie i Nazwisko: Janusz Łyżwa
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Szydlowiec
Jeśli się zdecydujesz na syropian pasowało by go pomalować na czarno.
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
A po co?.Przecierz i tak styropian jako podkładka pod baniak nie będzie widoczna .Dno akwa będzie przykryte podłożem,natomiast widoczny bok styropianu pomiędzy szafką a akwarium można zamaskować np listwą przypodłogową.W moim przypadku użyłem okleiny samoprzylepnej koloru tego samego co szafka.Muszę przyznać że wyglada to całkiem dobrze.
niki 28
niki 28
-
- junior
Mam pytanie chce zakupić filtr odwróconej osmozy. Znalazłem taki na allegro:
http://allegro.pl/item870900697_osmoza_ ... isowy.html
Moje pytanie czy ktoś może używa tego filtra, jestem ciekaw czy on dobrze się sprawuje.
http://allegro.pl/item870900697_osmoza_ ... isowy.html
Moje pytanie czy ktoś może używa tego filtra, jestem ciekaw czy on dobrze się sprawuje.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Mam podobny śmiga 

-
- junior
dzieki to dzisiaj po pracy go zakupie:)
- bohen21
- senior
- Imie i Nazwisko: Norbert Bochański
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
a najłatwiej mając sam kubełek założyć gąbkę na wlot do niego tzw prefiltr który sie czyści przy podmianach wody tzw filtr mechaniczny, a kubełek pełni role filtra biologicznego. ja mam 240L i kubełek unimaxa 250, czyszcze go raz na pół roku i to tak że gąbke i wkład czyszcze jednego dnia a reszte ceramiki czyszcze po następnych 2 tygodniach i wymieniam absorbent fosforanów (akwa dekoracyjne), oczywiście prefiltr czyszczę co tydzień nieraz częściej i nie mam żadnych problemów z czystością ani parametrami wody. częstośc czyszczenia filrta zależy jak masz dużo obsade w akwarium i jak często robisz podmianki, karmienia itp. wiadomo filtracji nigdy za wiele
- bohen21
- senior
- Imie i Nazwisko: Norbert Bochański
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
tylko jak kupisz taki filtr pamietaj przed całym złożeniem przepłukać sam wkład węglowy i watę, żebyś nie zamulił sobie membrany syfem z wegla.
-
- junior
mam pytanie potrzebuje jakiś dobry (najlepiej nie drogi) odmulacz do akwarium o wysokości 60cm ok 10cm żwiru?
-
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Boguslaw Gaweda
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
mam pytanie zakladam akwa 240 l i zastanawiam sie nad zakupem jbl 1500 lub 900 ale moze lepiej w zwiazku z tym co jest tu napisane kupic dwa e 900 i z jednego zrobic mechanik a z drugiego biologa - jesli tak to jak to konkretnie zrobic na przykladzie tych konkretnych filtrów tzn które wkłady zostawic a jakie trzeba uzupelnic odpowiednio w biologu i mechaniku. Z gory bardzo dziekkuje za pomoc.
- przynenta
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
- Kontaktowanie:
Kup 1500 i za łóż na wlot gąbkę. 2 in 1
i taniej.

-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Ze swojego doświadczenia to wygląda tak. Mam 2 filtr tetra teca 1200 i eheima termo numerka nie pamiętam. Filtracja polega na :
gąbeczka w akwarium , wlot do tetry przelot do eheima i powrót do akwarium. Filtr napędzający to mały eheim. Po mimo częstego płukania pre filtru podkusiło mnie otworzenie tetry.
Brud i syf , zapchany keramzyt , gąbki i wkłady masa materii jakie tam zalegały powaliły by nie jednego. O dziwo parametry wody były dobre wręcz wzorcowe , pewnie dlatego że regularnie podmieniana woda. Przypuszczam jednak , gdyby jednak nie podmieniać wody to poziom azotu i fosforu szybko by rósł w sposób nie kontrolowany. Drygą sprawą było zapchane wkłady. gąbki i keramzyt czy też ceramika są porowate . Dzięki temu są dobrym podłożem do bakterii. Niestety bakterie nie żyją wiecznie a zanieczyszczenia zmniejszą porowatość wkładów.
Teraz wszystko zależy od naszego zbiornika jak o niego dbamy. W innym wypadku filtr długotrwale nie czyszczony może być dużym źródłem kłopotów w akwarium .Zamiast systemu filtracji będziemy mieli tykającą bombę.
Dlatego zaleca się od czasu do czasu wypłukać filtr i jego wkłady w wodzie akwariowej.
Oczywiście nie róbmy tego przesadnie często. Jednak proszę nie zapominać że wszystko ma prawo się zatkać , zapchać a nawet zepsuć.
gąbeczka w akwarium , wlot do tetry przelot do eheima i powrót do akwarium. Filtr napędzający to mały eheim. Po mimo częstego płukania pre filtru podkusiło mnie otworzenie tetry.
Brud i syf , zapchany keramzyt , gąbki i wkłady masa materii jakie tam zalegały powaliły by nie jednego. O dziwo parametry wody były dobre wręcz wzorcowe , pewnie dlatego że regularnie podmieniana woda. Przypuszczam jednak , gdyby jednak nie podmieniać wody to poziom azotu i fosforu szybko by rósł w sposób nie kontrolowany. Drygą sprawą było zapchane wkłady. gąbki i keramzyt czy też ceramika są porowate . Dzięki temu są dobrym podłożem do bakterii. Niestety bakterie nie żyją wiecznie a zanieczyszczenia zmniejszą porowatość wkładów.
Teraz wszystko zależy od naszego zbiornika jak o niego dbamy. W innym wypadku filtr długotrwale nie czyszczony może być dużym źródłem kłopotów w akwarium .Zamiast systemu filtracji będziemy mieli tykającą bombę.
Dlatego zaleca się od czasu do czasu wypłukać filtr i jego wkłady w wodzie akwariowej.
Oczywiście nie róbmy tego przesadnie często. Jednak proszę nie zapominać że wszystko ma prawo się zatkać , zapchać a nawet zepsuć.
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Daniel Hoffman
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Tarnów
Witam.
Ja również zastanawiałem się nad dyskowcami, ale na razie daruję sobie. Na początek coś mniej wymagającego, co nie znaczy, że totalnie można olać sprawę
Co do filtracji ja używam filtrów gąbkowych tych na brzęczyk. Mam kilka akwariów, a jak wiadomo każdy kombinuje co zrobić aby te rachunki mniejsze były, ale oczywiście nie za wszelką cene, wydajna filtracja jest niezbędna.
Osobiście używam pompy akwariowej "domowej roboty" koło zamachowe cylinder silniczek od magnetofonu szpulowego... pobiera 2 waty pradu czyli połowe tego co zwykły brzeczyk a spokojnie obsluży moją 375 2x 112 litrów i 2 mniejsze zbiorniczki i jeszcze ma zapas
oczywiście mam na myśli filtrację i napowietrzanie. Planuje jakiś kubełek do 375l ale zobaczymy co z tego wyjdzie 
Pozdrawiam
Ja również zastanawiałem się nad dyskowcami, ale na razie daruję sobie. Na początek coś mniej wymagającego, co nie znaczy, że totalnie można olać sprawę

Co do filtracji ja używam filtrów gąbkowych tych na brzęczyk. Mam kilka akwariów, a jak wiadomo każdy kombinuje co zrobić aby te rachunki mniejsze były, ale oczywiście nie za wszelką cene, wydajna filtracja jest niezbędna.
Osobiście używam pompy akwariowej "domowej roboty" koło zamachowe cylinder silniczek od magnetofonu szpulowego... pobiera 2 waty pradu czyli połowe tego co zwykły brzeczyk a spokojnie obsluży moją 375 2x 112 litrów i 2 mniejsze zbiorniczki i jeszcze ma zapas

Pozdrawiam