Problem z ph i twardością i jest pomysł
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Problem z ph i twardością i jest pomysł
A wiec tak ph około 7,5 tww 7 two 10 wiem ze ph zalezy od twardości narazie na RO nie stać mnie i mam taki pomysł
mam za wysoką twardośc przez to wysokie ph wode do podmian i chce tą twardosć zbic przez żywice H+ i wiem ze zywica nie moze wyschnąc bo trzeba ją regenerować.I mam taki pomysł włoże żywice do kaskady kaskade do akwa 25L zeby woda ciagle przepływała przez żywice wtedy tww i two będe miał niskie ph też a zywicy nie będzie trzeba regenerować co o tym myślicie?Głupi pomysł?? chce mieć dobre warunki bez zakupu RO choć taki palnuje niebawem
mam za wysoką twardośc przez to wysokie ph wode do podmian i chce tą twardosć zbic przez żywice H+ i wiem ze zywica nie moze wyschnąc bo trzeba ją regenerować.I mam taki pomysł włoże żywice do kaskady kaskade do akwa 25L zeby woda ciagle przepływała przez żywice wtedy tww i two będe miał niskie ph też a zywicy nie będzie trzeba regenerować co o tym myślicie?Głupi pomysł?? chce mieć dobre warunki bez zakupu RO choć taki palnuje niebawem
- Bogdan
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
- Kontaktowanie:
Re: Problem z ph i twardością i jest pomysł
zelik pisze:I mam taki pomysł włoże żywice do kaskady kaskade do akwa 25L zeby woda ciagle przepływała przez żywice wtedy tww i two będe miał niskie ph też a zywicy nie będzie trzeba regenerować
Umieszczenie żywicy w kaskadzie nie jest dobrym pomysłem ponieważ może doprowadzić do zbyt szybkiego spadku twardosci a w konsekwencji spadku pH i w żaden sposób nie uchroni Cie przed jej regeneracją.
Ja zrozumiałem to w ten sposób, że kaskada z żywicą będzie w akwa 25 litrów i z tej wody będziesz dokonywał podmiany mieszając ją z rurowitem. Pomysł trochę nie życiowy, bo po co ciągle przepuszczać tę samą wodę przez żywice jak wystarczy jeden raz (jak dobrze dobierzesz żywice). A pyza tym czy żywica wyschnie czy nie to nie ma znaczenia, przynajmniej o niczym takim nie słyszałem. Rzeczywiście lepiej zbić Ph kwasem, a jak nic w akwa nie reaguje z wodą to powinieneś ustabilizować wodę na odpowiednim ph. Może pomyślisz o CO2?
Pozdrawiam
Kordian
Pozdrawiam
Kordian
Mirku obniżając same Ph i tak mimo woli kh będzie opadac .Mirek pisze:nie rozumieem po co obniżać TWo jeżeli masz 10 stopni ??
Obniż tylko PH .......... wystarczy do tego zwykły kwas np. solny HCL
Jednorazowa korekta Ph niczego nie da ,bo na drugi dzien wzrośnie Ph do tego samego poziomu ,a Kh będzie obniżone .
Dopóki Kh nie bedzie stabilne lub mniejsze niż 5 obiżenie Ph stanie się praktycznie niemozliwe .
Obniżaj przez zywice lub kationit az osiągniesz stabilne Ph ,a to w poczatkowej fazie nie jest proste .
Pozdrawiam DARIUSZ z CHEŁMA