Problem z ph i twardością i jest pomysł

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Problem z ph i twardością i jest pomysł

Post autor: zelik » 13 lis 2005, 19:58

A wiec tak ph około 7,5 tww 7 two 10 wiem ze ph zalezy od twardości narazie na RO nie stać mnie i mam taki pomysł
mam za wysoką twardośc przez to wysokie ph wode do podmian i chce tą twardosć zbic przez żywice H+ i wiem ze zywica nie moze wyschnąc bo trzeba ją regenerować.I mam taki pomysł włoże żywice do kaskady kaskade do akwa 25L zeby woda ciagle przepływała przez żywice wtedy tww i two będe miał niskie ph też a zywicy nie będzie trzeba regenerować co o tym myślicie?Głupi pomysł?? chce mieć dobre warunki bez zakupu RO choć taki palnuje niebawem

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 13 lis 2005, 20:44

nie rozumieem po co obniżać TWo jeżeli masz 10 stopni ??
Obniż tylko PH .......... wystarczy do tego zwykły kwas np. solny HCL

Awatar użytkownika
mkozubski
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Kozubski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chorzów
Kontaktowanie:

Post autor: mkozubski » 13 lis 2005, 21:23

ee zywica moze wyschnąc kto powiedzial ze nie moze, a regeneracja nastepuje przez moczenie w roztworze NaCl (soli kuchennej) i tyle. Sadze ze Twoj pomysł nie wypali niestety. Ale odp masz juz wyzej to co napisał Mirek to święta prawda

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Re: Problem z ph i twardością i jest pomysł

Post autor: Bogdan » 13 lis 2005, 21:46

zelik pisze:I mam taki pomysł włoże żywice do kaskady kaskade do akwa 25L zeby woda ciagle przepływała przez żywice wtedy tww i two będe miał niskie ph też a zywicy nie będzie trzeba regenerować

Umieszczenie żywicy w kaskadzie nie jest dobrym pomysłem ponieważ może doprowadzić do zbyt szybkiego spadku twardosci a w konsekwencji spadku pH i w żaden sposób nie uchroni Cie przed jej regeneracją.

Asko
junior
junior

Post autor: Asko » 16 lis 2005, 11:04

Ja zrozumiałem to w ten sposób, że kaskada z żywicą będzie w akwa 25 litrów i z tej wody będziesz dokonywał podmiany mieszając ją z rurowitem. Pomysł trochę nie życiowy, bo po co ciągle przepuszczać tę samą wodę przez żywice jak wystarczy jeden raz (jak dobrze dobierzesz żywice). A pyza tym czy żywica wyschnie czy nie to nie ma znaczenia, przynajmniej o niczym takim nie słyszałem. Rzeczywiście lepiej zbić Ph kwasem, a jak nic w akwa nie reaguje z wodą to powinieneś ustabilizować wodę na odpowiednim ph. Może pomyślisz o CO2?
Pozdrawiam
Kordian

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 16 lis 2005, 19:28

Mirek pisze:nie rozumieem po co obniżać TWo jeżeli masz 10 stopni ??
Obniż tylko PH .......... wystarczy do tego zwykły kwas np. solny HCL
Mirku obniżając same Ph i tak mimo woli kh będzie opadac .
Jednorazowa korekta Ph niczego nie da ,bo na drugi dzien wzrośnie Ph do tego samego poziomu ,a Kh będzie obniżone .
Dopóki Kh nie bedzie stabilne lub mniejsze niż 5 obiżenie Ph stanie się praktycznie niemozliwe .

Obniżaj przez zywice lub kationit az osiągniesz stabilne Ph ,a to w poczatkowej fazie nie jest proste .

Pozdrawiam DARIUSZ z CHEŁMA

marek732
junior
junior
Imie i Nazwisko: Marek Kochaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: marek732 » 16 lis 2005, 20:17

bawiłem się żywicami. ale nadeszli wiekopomna chwila i mam spokój.
Bo kupiłem ro. tobie też polecam. to jest strata czasu i choć niewielkiej gotówki to jednak, lepiej odłożyć na osmozę

Odpowiedz

Wróć do „Woda”