Oswietlenie żarówkami LED
Moderator: Sylwek
- paweldyk
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: pawel dyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: poznań
Re: Oswietlenie żarówkami LED
1 wat świetlówki T5 przy barwie światła 6500 K to około 97 lumenów to znaczy ze świetlówka 35 wat ma 3395 lumenów natomiast świetlówka LED 20 wat ma maksymalnie 2200 lumenów w tej samej barwie światła ale jest jedno wielkie ale. LED świeci kierunkowo a świetlówka rzuca światłem dookoła i Malo co tego światła dociera do dna akwarium spadek jakości oświetlenia ledowego to 10% w skali roku. mam na myli markowe oswietlenie nie co za 1 zloty z allegro
co do taśmy LED mam taki wynalazek w sylikonowej powłoce 14.5 wat metr barwa światła ponoć 6500k ale mi to świeci na 8000k mam porównanie z inną taśmą o tej samej barwie .robilem test tej taśmy w Salonie i musze stwierdzić ze byłem pod warzeniem 5 metrów taśmy rozświetliło mi cały salon . za 3 miesiące będę realizował projekt akwarium 840 litrów z Sampem 450 litrów i mam zamiar oświetlić cale akwa wlasnie tą taśmą zobaczymy jaki będzie efekt
co do taśmy LED mam taki wynalazek w sylikonowej powłoce 14.5 wat metr barwa światła ponoć 6500k ale mi to świeci na 8000k mam porównanie z inną taśmą o tej samej barwie .robilem test tej taśmy w Salonie i musze stwierdzić ze byłem pod warzeniem 5 metrów taśmy rozświetliło mi cały salon . za 3 miesiące będę realizował projekt akwarium 840 litrów z Sampem 450 litrów i mam zamiar oświetlić cale akwa wlasnie tą taśmą zobaczymy jaki będzie efekt
Ostatnio zmieniony 28 mar 2010, 23:54 przez paweldyk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Robert
- Miejsce zamieszkania/miasto/: wiocha
paweldyk podaj linke do tej taśmy
- paweldyk
- nowicjusz
link do podobnej tasmy jaka posiadam . mojej nie znalazlem
http://www.ledmasters.pl/component/virt ... 0&vmcchk=1
- dylus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dylewski Mariusz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Grudziadz
Czyli Twoim zdaniem ile powinienem tej taśmy kupić na zbiornik 390 l ??? Kuna już mi się wszystko pomieszało .paweldyk pisze:link do podobnej tasmy jaka posiadam . mojej nie znalazlem

-
- senior
- Imie i Nazwisko: Andrzej
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Poznań
Kiedyś zadąłeś pytanie ile taśmy kupić żeby mieć 0,5 W LED w akwarium wiec jeśli tak nadal chesz to zgodnie z wyliczeniami.
Z tym ze Ty najpierw powinieneś zadać pytanie :
Chce mieć takie rośliny ...... w takim akwarium ...... ile ja potrzebuję mocy LED aby to rosło.
Jak na to sobie odpowiesz to reszta jest matematyką + dobór barw
Ja ci nie powiem ile dane rośliny poczebują mocy LED bo nie znam wpóczynika pomiędzy LED i świetlówką które najcześciej są montowane z odbłyśnikami. Turysta próbował tobie to wytłumaczyć on ma to doświadczenie (tak mi się wydaje). Na moje wyczucie LED powinno mieć moć 75% świetlówek ale niech się wypowiedzą w tym temacie osoby co praktycznie to sprawdzili.
Z tym ze Ty najpierw powinieneś zadać pytanie :
Chce mieć takie rośliny ...... w takim akwarium ...... ile ja potrzebuję mocy LED aby to rosło.
Jak na to sobie odpowiesz to reszta jest matematyką + dobór barw
Ja ci nie powiem ile dane rośliny poczebują mocy LED bo nie znam wpóczynika pomiędzy LED i świetlówką które najcześciej są montowane z odbłyśnikami. Turysta próbował tobie to wytłumaczyć on ma to doświadczenie (tak mi się wydaje). Na moje wyczucie LED powinno mieć moć 75% świetlówek ale niech się wypowiedzą w tym temacie osoby co praktycznie to sprawdzili.
- dylus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dylewski Mariusz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Grudziadz
No wiesz kolega pweldyk napisał że pięć metrów rozświetliło mu salon
a akwarium ma zdecydowanie mniejsza powierzchnie mieszkalną
.

-
- senior
Ja w salnonie mam 7,5 m i tego bym nie powiedział.Określiłbym jako oświetlenie nastrojowe. Wszystko zalezy co kto do czego porównuje.
A wymierne są lumeny 

- paweldyk
- nowicjusz
Dokładnie jak mówisz. Lumeny są wymierne wiec dla porównania trzeba zrobić pomiar na dnie kawa z oświetleniem LED i świetlówkami.. bez tego można dyskutować bez końca i każdy będzie miał racje co do twojego oświetlenia w salonie masz racje tylko jakiego rodzaju taśmę tam posiadasz?? Na pewno nie 60 ani 70 wat
http://www.pkmd.pl/pl/publikacje/36-dys ... tlenie-led
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=46
http://www.pkmd.pl/pl/publikacje/36-dys ... tlenie-led
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=46
Ostatnio zmieniony 29 mar 2010, 16:14 przez paweldyk, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- senior
Tylko teraz znaleźć kogoś co to może pomiar zrobić i będzie się chciał podzielić spostrzeżeniami i w końcu by było wszystko jasne. Bo po takiej wymianie poglądów to osoby czytające mogą być ździebko rozdarcipaweldyk pisze:dla porównania trzeba zrobić pomiar na dnie kawa z oświetleniem LED i świetlówkami.. bez tego można dyskutować bez końca i każdy będzie miał racje

- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Tylko teraz znaleźć kogoś co to może pomiar zrobić i będzie się chciał podzielić spostrzeżeniami i w końcu by było wszystko jasne. Bo po takiej wymianie poglądów to osoby czytające mogą być ździebko rozdarci
A ja wam powiem koledzy,że takowy pomiar będzie może i dobry.Być może komuś w czymś pomoże,ale ja powiem tak.To jakie i w jakim akwa chcesz mieć rośliny i jakim oświetleniem je uraczysz jest bardzo ważne .Problem w tym że nie ma złotego środka na to żeby w "normalnym"akwa wszystke rośliny Cię "całowały" z zachwytu jakim to oświetleniem je obdarzyłeś.Powiedzcie sami .Czy tylko światło jest najważniejsze dla roślin?.Nie Gdzie się podziały dozowanie Co2,odpowiednie nawożenie,równowaga biologiczna w akwa,pasujący skład wody pod dany gatunek rośliny,czy wreszcie te nieszczęsne oświetlenie które jest potrzebne w procesie prawidłowej fotosyntezy rośliny,jednak moim zdaniem nie najważniejsze.Tem barwowa źródła światła,kąt jego padania ,wysokość akwa w stosunku do ilości oświetlenia,to są moim zdaniem jedne z najważniejszych elementów pt "Idealne ośw akwarium".Jednak nie do końca.Jak można wytłumaczyć fakt że ktoś ma akwa z mocnym garbnikiem oś HQI o dość dużej mocy i w tym właśnie mrocznym akwa pewne gatunki roślin rosną na potęgę inne nie.Czyżby coś im nie pasowało, skoro innym pasuje?Czasem nawet nie zmieniając swiatła w akwa daną roślinę przesadzamy, i .....mamy po niej.Powiedz Andrzeju.Czy wszystkie gatunki roślin rosną Ci w Twoim akwa?.Założę sie ,że nie.I myślę że do teraz nie znasz odpowiedźi dlaczego.Ja powiem tak.Nie jestem "rośliniarzem"(szacun tym którzy nimi są) ale staram się zapewnić moim roślinom w akwa najlepsze z możliwych warunków oświetleniowych .W moim akwa 540 l na dzień dzisiejszy mam w sumie 480 diód w 10 żarówkach w obudowach zwykłych halogenków na napiecie 230 V i tem barwowej białej ciepłej,i moje rośliny raczej "nie narzekają"W związku z tym że na rynku mamy do czynienia z bardzo dużym wyborem ośw LED. proponuję ażeby w tym wątku wszyscy zainteresowani zaczeli eksperymentować z rożnymi jego typami .Tym samym dzielmy się swoimi praktycznymi doświadczeniami.Myślę,że będzie to bardzo merytoryczne ,uczciwe i potrzebne dla znaleźienia potencjalnego
"złotego środka" oswietlenia naszego akwa.Uważam ,że za parę lat będzie tyle rodzajów diód i żarówek Led że chcąc je dogłębnie poznać dostaniemy oczopląsów i psychicznego galimatiasu.Tak więc.Nie popadajmy w skrajności i eksperymentujmy tym co na daną chwilę mamy
niki 28
A ja wam powiem koledzy,że takowy pomiar będzie może i dobry.Być może komuś w czymś pomoże,ale ja powiem tak.To jakie i w jakim akwa chcesz mieć rośliny i jakim oświetleniem je uraczysz jest bardzo ważne .Problem w tym że nie ma złotego środka na to żeby w "normalnym"akwa wszystke rośliny Cię "całowały" z zachwytu jakim to oświetleniem je obdarzyłeś.Powiedzcie sami .Czy tylko światło jest najważniejsze dla roślin?.Nie Gdzie się podziały dozowanie Co2,odpowiednie nawożenie,równowaga biologiczna w akwa,pasujący skład wody pod dany gatunek rośliny,czy wreszcie te nieszczęsne oświetlenie które jest potrzebne w procesie prawidłowej fotosyntezy rośliny,jednak moim zdaniem nie najważniejsze.Tem barwowa źródła światła,kąt jego padania ,wysokość akwa w stosunku do ilości oświetlenia,to są moim zdaniem jedne z najważniejszych elementów pt "Idealne ośw akwarium".Jednak nie do końca.Jak można wytłumaczyć fakt że ktoś ma akwa z mocnym garbnikiem oś HQI o dość dużej mocy i w tym właśnie mrocznym akwa pewne gatunki roślin rosną na potęgę inne nie.Czyżby coś im nie pasowało, skoro innym pasuje?Czasem nawet nie zmieniając swiatła w akwa daną roślinę przesadzamy, i .....mamy po niej.Powiedz Andrzeju.Czy wszystkie gatunki roślin rosną Ci w Twoim akwa?.Założę sie ,że nie.I myślę że do teraz nie znasz odpowiedźi dlaczego.Ja powiem tak.Nie jestem "rośliniarzem"(szacun tym którzy nimi są) ale staram się zapewnić moim roślinom w akwa najlepsze z możliwych warunków oświetleniowych .W moim akwa 540 l na dzień dzisiejszy mam w sumie 480 diód w 10 żarówkach w obudowach zwykłych halogenków na napiecie 230 V i tem barwowej białej ciepłej,i moje rośliny raczej "nie narzekają"W związku z tym że na rynku mamy do czynienia z bardzo dużym wyborem ośw LED. proponuję ażeby w tym wątku wszyscy zainteresowani zaczeli eksperymentować z rożnymi jego typami .Tym samym dzielmy się swoimi praktycznymi doświadczeniami.Myślę,że będzie to bardzo merytoryczne ,uczciwe i potrzebne dla znaleźienia potencjalnego
"złotego środka" oswietlenia naszego akwa.Uważam ,że za parę lat będzie tyle rodzajów diód i żarówek Led że chcąc je dogłębnie poznać dostaniemy oczopląsów i psychicznego galimatiasu.Tak więc.Nie popadajmy w skrajności i eksperymentujmy tym co na daną chwilę mamy
niki 28
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
"Tylko teraz znaleźć kogoś co to może pomiar zrobić i będzie się chciał podzielić spostrzeżeniami i w końcu by było wszystko jasne. Bo po takiej wymianie poglądów to osoby czytające mogą być ździebko rozdarci"
Na to nie licz , sam zgłębiam wiedzę odnośnie oświetlenia LED i niestety kosztuje mnie to sporo.
Pomocy zewnętrznej żadnej a i też nikt nie chciał się do tego dołożyć czy też w małej części sfinalizować. Koszta rosły rosły i rosną.
Dzięki małej grupie osób Mirek,Bogdan, Piotr , Leszek ograniczając koszta do minimum stworzyliśmy działające oświetlenie krok po kroku. Nasze rozwiązania są powielane ale jak sam zauważysz każdy raczej pyta jakie diody , po co na co dlaczego itd. Nikt nie zapyta chłopaki może dorzucę coś od siebie wam i przekroczymy kolejną barierę ? Każdy tylko oczekuje gotowego rozwiązania ............... a skąd one się biorą pozostaje milczeniem.
Nowe diody xp-g są już w naszym władaniu. Diody najnowszej generacji o odpowiednim widmie oraz 1 wat 350 mA 139 lumen
Do porównania jeszcze nie dawno były diody 3 wat 750 mA 140 lumen
Pozdrawiam
Turysta
Na to nie licz , sam zgłębiam wiedzę odnośnie oświetlenia LED i niestety kosztuje mnie to sporo.
Pomocy zewnętrznej żadnej a i też nikt nie chciał się do tego dołożyć czy też w małej części sfinalizować. Koszta rosły rosły i rosną.
Dzięki małej grupie osób Mirek,Bogdan, Piotr , Leszek ograniczając koszta do minimum stworzyliśmy działające oświetlenie krok po kroku. Nasze rozwiązania są powielane ale jak sam zauważysz każdy raczej pyta jakie diody , po co na co dlaczego itd. Nikt nie zapyta chłopaki może dorzucę coś od siebie wam i przekroczymy kolejną barierę ? Każdy tylko oczekuje gotowego rozwiązania ............... a skąd one się biorą pozostaje milczeniem.
Nowe diody xp-g są już w naszym władaniu. Diody najnowszej generacji o odpowiednim widmie oraz 1 wat 350 mA 139 lumen

Pozdrawiam
Turysta
- lukas8808
- junior
- Imie i Nazwisko: Łukasz Rutkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kwidzyn
Wszystko pięknie ładnie tylko ta cena jednej diody xp-g
http://www.allegro.pl/item974131001_led ... 350ma.html
Uzyskiwane światło przy prądzie zasilania
350 mA od 139 do 146 lm
1000 mA od 345 do 365 lm
Ciekawe jaka jest żywotność przy 1000 mA.
http://www.allegro.pl/item974131001_led ... 350ma.html
Uzyskiwane światło przy prądzie zasilania
350 mA od 139 do 146 lm
1000 mA od 345 do 365 lm
Ciekawe jaka jest żywotność przy 1000 mA.
- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Kilka fotek światełek 

- Załączniki
-
- P4299899.jpg (38.12 KiB) Przejrzano 7790 razy
-
- P4299901.jpg (27.9 KiB) Przejrzano 7790 razy
-
- P4299903.jpg (33.52 KiB) Przejrzano 7790 razy
- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

- Załączniki
-
- P4299902.jpg (30.03 KiB) Przejrzano 7789 razy
-
- P4299900.jpg (32.71 KiB) Przejrzano 7789 razy
-
- Imie i Nazwisko: Marek Mar
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Wrocław
Przede wszystkim chciałem się przywitać
i podziękować za ciekawy temat. Śledzę go juz od dłuższego czasu.
Odnośnie diód. XP-G rzeczywiście droga, ale wydajna.
Choć może czasem lepiej kupić tańsze, ale większą ilość?
Np. CREE z serii XRE P4 (81 lumenów @350mA) - czyli znacznie mniej- ale za to taniej - niecałe 18$ za 5szt. (wysyłka za darmo).
Może warto więcej diód by bardziej równomiernie rozłożyć światło?
Trzeba po prostu wyliczyć ile światła potrzebujemy. Zmajstrować, sprawdzić, przerobić ... i tak kilka razy. A to kosztuje. Sporo pieniędzy i sporo czasu.
(Chylę czoło przed Turystą i innymi zaangażowanymi w ten temat).
P.S. Moje akwarium na razie na etapie wyliczeń i marzeń. Ale oświetlenie diodowe powoli zaczynam majstrować. Jeżeli ktoś chce linka do sklepu w HK prosze wiadomość-nie chciałbym być posądzany o reklamowanie sklepu
Pzdr. Marek
i podziękować za ciekawy temat. Śledzę go juz od dłuższego czasu.
Odnośnie diód. XP-G rzeczywiście droga, ale wydajna.
Choć może czasem lepiej kupić tańsze, ale większą ilość?
Np. CREE z serii XRE P4 (81 lumenów @350mA) - czyli znacznie mniej- ale za to taniej - niecałe 18$ za 5szt. (wysyłka za darmo).
Może warto więcej diód by bardziej równomiernie rozłożyć światło?
Trzeba po prostu wyliczyć ile światła potrzebujemy. Zmajstrować, sprawdzić, przerobić ... i tak kilka razy. A to kosztuje. Sporo pieniędzy i sporo czasu.
(Chylę czoło przed Turystą i innymi zaangażowanymi w ten temat).
P.S. Moje akwarium na razie na etapie wyliczeń i marzeń. Ale oświetlenie diodowe powoli zaczynam majstrować. Jeżeli ktoś chce linka do sklepu w HK prosze wiadomość-nie chciałbym być posądzany o reklamowanie sklepu
Pzdr. Marek