Chętni na ryby od Stendkera

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
maanba
junior
junior
Kontaktowanie:

Chętni na ryby od Stendkera

Post autor: maanba » 15 lis 2005, 14:37

Ostatnio sobie myślę, że chyba się wybiorę w długą podróż, może znaleźliby się chętni, aby zakupić małe Stendkerątka > http://www.diskuszucht-stendker.de/pages/about_us.html.

Jeszcze nie mam cennika, aktualnej oferty, ale myślę zorganizować.

Prawdopodobnie mógłbym kupić ryby (takie odmiany, na jakie byłoby zamówienie) przetrzymać na aklimatyzacji po podróży w "naszej" wodzie w akwariach sterylnych jakiś tydzień lub dwa i przekazać dalej dla odbiorcy.

Jestem z Zielonej Góry. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany, ale szczerze, bo zmyłek nie potrzebuję, to proszę dać znać tutaj lub na maila: maanba@poczta.onet.pl. Prosiłbym także o adresy zwrotne mailowe, bo nie każdy ma to w profilu.

Jest to w fazie przemyśleń - jeżeli to doszło by do skutku, to chyba w czasie jakichś 3...4 tygodni. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
maanba
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: maanba » 17 lis 2005, 23:20

aż mi się nie chce wierzyć, że taka cisza w temacie! duch w narodzie ginie, czy moda teraz tylko na azjatki...?

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 18 lis 2005, 00:43

Hmm,czasy sie zmieniaja,paletki coraz bardziej dostępne w kraju,nawet całkiem ładne.Pewnie z rok lub dwa lata temu to bys miał już pełny stan...
Ale czy to zle że u nas jest coraz lepiej...? :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
maanba
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: maanba » 18 lis 2005, 07:06

mimo wszystko jest jeszcze czas i myślę, że jakieś kontakty się nawiążą, ale wcale nie uważam, że to "jest źle". jak to mówię zwykle: zobaczymy... będzie cennik, to ponownie dam znać. może wtedy?

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 18 lis 2005, 07:37

vega1 pisze:..............Pewnie z rok lub dwa lata temu to bys miał już pełny stan...
Ale czy to zle że u nas jest coraz lepiej...? :)

Trafiłeś chyba w sedno :lol:

Elitarne niegdyś dla akwarystów paletki przestały być rybami elitarnymi.
Za to powstał elitarny Klub :wink: :wink: :wink:

Dawniej wszystkie informacje na temat tych ryb były natychmiast opieczętowane - "tajne lub poufne" i skrzętnie pilnowane przez szczęśliwców którzy coś o nich wiedzieli.
W gazetach pojawiały się w zasadzie jedynie zdjęcia...........

Dziś, na temat dyskowców znajdziesz wiele literatury. Sam posiadam już księgozbiór tematyczny liczący ponad 40 pozycji.

Wszystko wskazuje na to, że niedługo, pierwsza rybą w akwarium początkującego akwarysty będzie dyskowiec......... :P

Na dodatek, podczas wycieczki do Pragi Zarząd PKMD zamiast poddawać się urokom miasta i co rusz degustować piwo, przegryzając je knedlikiem .........pracował.

Efekty?????????
Te będą widoczne niedługo.

Zarząd PKMD, bo nie chodziło tu o interes jednostki, nawiązał współpracę z doskonałymi hodowcami dyskowców mieszkającymi na terenie Czech, Austrii i Niemiec, a wzorem globalnej polskiej polityki, także z hodowcami z USA...........

Już niedługo zaczną do Polski wędrować niewielkie ilości młodych ryb z różnych wybranych, bo sprawdzonych form barwnych. Będą to ryby zakupione przez PKMD i przeznaczone dla członków PKMD. Ich ceny, pozbawione elementu zysku zasilą akwaria naszych członków..........

Strach pomyśleć, co się będzie działo................. :wink:

Awatar użytkownika
maanba
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: maanba » 18 lis 2005, 18:03

no! Panie Andrzeju, z komentarza ogólnego zrobiła się reklama wiadomo jaka :D . nie ma to jak zakręcić kota ogonem i wyjść na swoje. pozdrawiam serdecznie. :D

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 18 lis 2005, 20:05

Ambra pisze: Już niedługo zaczną do Polski wędrować niewielkie ilości młodych ryb z różnych wybranych, bo sprawdzonych form barwnych. Będą to ryby zakupione przez PKMD i przeznaczone dla członków PKMD. Ich ceny, pozbawione elementu zysku zasilą akwaria naszych członków..........

Strach pomyśleć, co się będzie działo................. :wink:
Ja sie nie boje :D :D

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 18 lis 2005, 20:20

A może po prostu członkowie tego forum nie za bardzo Ci jeszcze ufają? Mamy tu kilku kolegów którzy sprowadzali te ryby do kraju i osobiście zawierzył bym dla nich bo mają w tym doświadczenie. Ja myślę, że skończy się to tylko na Twoich marzeniach. Ale tym ostatnim zdaniem dałem Ci kopa do działania i pewnie zrobisz wiele by je zrealizować - życzę sukcesu

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 19 lis 2005, 08:41

maanba pisze:no! Panie Andrzeju, z komentarza ogólnego zrobiła się reklama wiadomo jaka :D . nie ma to jak zakręcić kota ogonem i wyjść na swoje. pozdrawiam serdecznie. :D
1. Panem trzeba się urodzić - jak niedawno napisał Prezes.......

2. To co napisałem, nie przypomina wystąpień Actimela - pij, a jak nie pomoże zwrócimy ci koszty......... To dopiero jest reklama :D Reklama :shock: ????? nie, to jedynie podanie faktów i dowód, że PKMD działa na coraz szerszej linii, mając na względzie dobro własnych członków.

3. Na swoje wyszedłem 43 lata temu i tak jest do dziś..........

Prywatnie, podobnie jak napisał Dispar - życzę Ci sukcesu, gdyż każda inicjatywa jest lepsza od nie robienia nic.........

Awatar użytkownika
maanba
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: maanba » 19 lis 2005, 13:22

DISPAR pisze:A może po prostu członkowie tego forum nie za bardzo Ci jeszcze ufają? Mamy tu kilku kolegów którzy sprowadzali te ryby do kraju i osobiście zawierzył bym dla nich bo mają w tym doświadczenie.
Może tak, a może nie. diabli wiedzą. co do doświadczenia, to jest jedynie przywiezienie gotowego towaru, a nie jego produkcja, więc nie zupełnie się zgadzam, ale niech tak będzie.
DISPAR pisze:Ja myślę, że skończy się to tylko na Twoich marzeniach.
A ja myślę, że nie, ponieważ, to nie są marzenia, aby komuś przywieźć ryby, tylko sobie, a ewentualnie mogłem przywieźć innym osobom. Także ja nie rezygnuję nawet wówczas, gdybym miał jechać po ryby jedynie dla siebie.
DISPAR pisze: ...tym ostatnim zdaniem dałem Ci kopa do działania ...
:D Szczerze to nie potrzebuję żadnego kopa, ponieważ mam własną motywację do działania i robię to co lubię. tak jakoś się kręci. Pozdrawiam Ciebie i dzięki za komentarz.

Awatar użytkownika
maanba
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: maanba » 19 lis 2005, 13:31

Ambra pisze:...Panem trzeba się urodzić - jak niedawno napisał Prezes...
Tak. czytałem ten post i się zgadzam, ale to taki szacuneczek. Już nie będę.
Ambra pisze: ...Na swoje wyszedłem 43 lata temu i tak jest do dziś...
to było z mojej strony opatrzone życzliwym uśmiechem, więc mam nadzieję, że bez urazy :D
Ambra pisze: Prywatnie, podobnie jak napisał Dispar - życzę Ci sukcesu, gdyż każda inicjatywa jest lepsza od nie robienia nic.........
swój sukces mam, bo pracuję w innej dziedzinie, a akwarystyka, to dodatek - kwiatek do kożucha i dlatego nie chodzi mi o sukces komercyjny, ale dziękuję. Pozdrawiam Pana (ups) - Ciebie Andrzeju i dzięki za komentarz.

Awatar użytkownika
mkozubski
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Kozubski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chorzów
Kontaktowanie:

Post autor: mkozubski » 19 lis 2005, 14:00

podaj ceny zobaczymy co tam słychac u Niemców :)

Awatar użytkownika
maanba
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: maanba » 19 lis 2005, 14:16

DonJuan pisze:podaj ceny zobaczymy co tam słychac u Niemców :)
odpowiem jak będę mógł

Awatar użytkownika
maanba
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: maanba » 04 gru 2005, 22:22

wreszcie mam skalkulowane ceny (było trochę zachodu) i mogę wysłać zainteresowanym osobom na maila (niektórym już wysłałem, więc proszę nie ponawiać pytać, ponieważ się pogubię w postach :))

mój adres: maanba@poczta.onet.pl

pozdrawiam i zapraszam.

ps. wyjazd po rybki może przed świętami, a może w pierwszych dniach stycznia 2006r.

w samochodzie mam ogrzewanie, więc nie zmarzną :D

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”