niki 28... Zakładam 240 z dwóch a w zasadzie trzech powodów:
1-zmieniam stan kawalerski w maju a mam dla siebie i przyszłej żony jeden pokój na razie
2-to i tak dla mnie duże akwarium

100 nie przekraczałem. Wczoraj uświadomiłem sobie wypompowując wodę, że i nawet wiaderko by się większe przydało
3-moja narzeczona jest jak najbardziej za dyskowcami bo jej się spodobały. Uwielbia kolor niebieski, więc już wiem których będzie przewaga, choć ja lubię też czerwone, ale sama jak zobaczyła 240 to się lekko przelękła.
A z czasem zobaczymy. Jeśli będzie mi hodowla nawet szła to się będzie myślało co dalej.
Taki jest plan. Ja rozmawiałem z hodowcą od którego będę brał to też zalecał 8-10 małych.
Wiele osób mówi, żeby duże bo małe nie wybaczają błędów, ale nie lubię pół środków i no dużych żal na eksperymenty, co nie znaczy, że małych też. Jak mam się tym zajmować to trzeba od podstaw.
To jeśli tyle piasku na dnie to z 15-20 kg piasku tak mi się wydaje że trzeba kupić.
A polecacie np a allegro jakiś w miarę fajny filterek do środka i na zewnątrz??
I zastanawiam się czy na początku traktować filtry jak piszecie ze kubełek jako chemiczny a wewnętrzny jako mechaniczny, czy podłączyć je z ich wsadami jakie mają w zestawie i każdy będzie zarazem chemicznym i mechanicznym.
Mam jeszcze kilka pytań przed rozrysowaniem sobie mojej wizji , ale to za chwilkę. Z góry dziękuję za pomoc.