Pytanie?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
marcin230680
- junior

- Imie i Nazwisko: Chmielecki Marcin
- Miejsce zamieszkania/miasto/: chełmno
Pytanie?
Po jakim czasie można poznać że palety więcej nie urosną. Kupiłem rok temu z giełdy w łodzi takie odpady gdyż były to pierwsze moje palety .Z niektórych wyrosły fajne ryby .
- Załączniki
-
- DSC00634.JPG (81.94 KiB) Przejrzano 4337 razy
-
marcin230680
- junior

Re: Pytanie?
druga
- Załączniki
-
- DSC00722.JPG (80.22 KiB) Przejrzano 4336 razy
-
- DSC00721.JPG (82.33 KiB) Przejrzano 4336 razy
-
- DSC00720.JPG (69.61 KiB) Przejrzano 4336 razy
-
marcin230680
- junior

Chciałbym w niedługim czasie kupić ładniejsze ryby.
- przynenta
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
- Kontaktowanie:
nie wyglądają ciekawie, ile mają cm?
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Typowe hybrydy podchądzące pod pigeona.Myślę że nie są duże,a już napewno nie będą "krągłe".Zauważyłem ,że niektóre dyskowce bez względu na odmianę są charakterystyczne dla danej hodowli(w tym wypadku raczej wiem o którą tu chodzi).No chyba że "trafi"się para gdzie ich potomstwo posiada prawidłowy fenotyp dyskowca a zarazem idzie w parze z zjawiskiem heterozji .Tym samym trafiają się naprawdę przyzwoite okazy.Ale niestety ostatnio zauważyłem że z nawet 8-10cm dobrze zapowiadających i dobrze prowadzonych ryb zbyt wiele się nie wyciągnie.Ryba je Ci z ręki ,znakomicie się czuje,jest odrobaczona, a nie rośnie.Niestety ,coraz częściej dochodzi do zjawiska,że kupując kilkanaście młodych zdrowych ryb nie potrafisz uchować chociażby kilku ładnych okazów.Ci co mają ryb więcej zawsze latwiej mogą coś sobie dobrać .Z tym że też z jednego miotu danej odmiany "odpadów" jest mniej z drugiego innej odmiany więcej.Głównym powodem obniżenia jakości sprzedawanych dyskowców jest nieodpowiednia,lub brak selekcji ogólnej młodych ryb.Poprostu sprzedaje się wszystko ,a i niektóre rozmnażające się pary pod względem fenotypu nie grzeszą urodą,ale są płodne i to jest ważne.A pamiętać należy ,że jak wyglądają rodzice,tak w większośći będą wyglądać młode ryby.Oczywiście,to są tylko moje przemyślenia ktoś może mieć inne.Jednak upieram się przy stwierdzeniu ,że coraz trudniej o ładną rybę.
niki 28
niki 28
-
marcin230680
- junior

Maja ok roku ok12-15cm
-
.AT
Jeżeli to są twoje pierwsze paletki to gratulacje 15cm jak na pierwsze palety to dobry wynik .