Ceny rybek

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
mkozubski
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Kozubski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chorzów
Kontaktowanie:

Post autor: mkozubski » 20 lis 2005, 16:16

czy lepiej w małym czy duzym akwa sie uczyc dowiesz sie jak kupisz duze!! natomiast moim zdaniem nie ma zadnej burzy po prostu zycie ciagle uczy. Mnie nauczyło nie udzielaj rad ludziom ktorzy na rady nie zasługują bo czekają tylko na potwierdzenie swoich racji. Coz zawsze twierdziłem ze wychowywanie bezstresowe nie stwarza podstaw do prawidłowego funkcjonowania człowieka w społeczenstwie. TY jestes tego dowodem.

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 20 lis 2005, 16:19

Niestety i ja się też nie moge zgdzić z tym, że należy zaczynać choćby i w tych 112 l. Nie przesadzajmy z tą kasą. Teraz jak ktoś chce to może kupić naprawdę bardzo tanio baniak 200l - wystarczy tylko trochę poszukać (a jak ma się szczęście to można i za darmo dostać).

Sam zanim zacząłem moją przygodę z paletkami najpierw prawie przez rok czytałem wszystko co mogłem na ich temat, zbierałem informacje no i przedewszystkim tą "kasę". Dopiero jak już byłem w moim mniemaniu Alfą i Omegą w tym temacie zdecydowałem się na zakup tych rybci.

Wiemy przecież wszyscy doskonale, że paletki to ryby stadne, czyli żeby dobrze się czuły powinno ich być więcej (szczególnie w okresie kiedy są małe - a za 15-30 zł takie właśnie kupimy). Stąd już na samym początku jesteśmy w kropce, gdyż musimy się liczyc z tym, że tak czy siak ale przerybienie będziemy mieli nawet w zbiorniku 200l.
To właśnie maluchom trzeba zapewnić super warunki a o takich w 112l raczej mówić nie możemy. Zwłaszcza, że napewno nie będa one jedynymi rybami w akwarium. Pewnie i żwirek się znajdzie jakiś korzeń, filtr, grzałka co w efekcie ze 112l brutto daje nam jakieś 80l netto. Czyli już nie jest tak kolorowo.

Jakoś nikomu zdrowemu na myśli nie przychodzi do głowy trzymanie w 112l np pielegnic pawiookich (choćby dwóch) lub piranii. Dlaczego? W końcu też ryby?

Podsumowując:
Według mnie zasłanianie się parawanem w postaci "ja nie ma tyle kasy" jest śmieszne. Akwarystyka nie jest tylko dodatkiem do naszego mieszkania jak obrazek, ale wymaga też jakiś poświęceń od nas. Wystarczy nie pójść dwa razy do kina i pubu, odpuścić sobie piwko i w ten sposób zaoszczędzone pieniądze wrzucić do skarbonki z napisem "PALETKI". Wtedy przy zakupie będziemy mieli podwójną satysfakcję i przeświadczenie, że sami zasłużliśmy na to by mieć paletki, a nie że paletki zasłużyły na to by być u nas w domu.

Pozdrawiam Yoyi

teo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko

Post autor: teo » 20 lis 2005, 17:55

No to jak z Tobą kolego jurekg39. Zostajesz, rezygnujesz. Jak to pierwsze to trochę nie pasuje rozmawiać z osobą która napisała, że nasze forum to kółko wzajemnej adoracji, że są w śród nas aroganci czy osoby popisujące się zasobnością portfela. Należą się przeprosiny. Córce trzeba dać dobry przykład.

jurekg39
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jurekg39 » 20 lis 2005, 18:19

Z forum oczywiście będę korzystał, przecież hoduje paletki, chcę się dalej uczyć, a co do moich sugestii to coś w tym musiało być skoro poruszyło tyle osób.Ja nie pisałem treści obraźliwych w odróżnieniu do niektórych.Może zacytuję kolegę :
Coz zawsze twierdziłem ze wychowywanie bezstresowe nie stwarza podstaw do prawidłowego funkcjonowania człowieka w społeczenstwie. TY jestes tego dowodem.
Pozdrawiam. Jerzy

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 20 lis 2005, 18:39

jurekg39 pisze:Z forum oczywiście będę korzystał, przecież hoduje paletki, chcę się dalej uczyć, a co do moich sugestii to coś w tym musiało być skoro poruszyło tyle osób.Ja nie pisałem treści obraźliwych w odróżnieniu do niektórych......
Masz rację, było - niezbyt sprawiedliwa ocena............ - a to zawsze budzi sprzeciw.

Oczywiście nie pochwalam napastliwego tonu, ale pisząc o arogancji, sam zaogniłeś sytuację. Czy więc jesteś bez winy???????

Myślę jednak, że jeśli zadasz sensowne pytanie, otrzymasz wiele koleżeńskich rad, a obecny spór szybko pójdzie w niepamięć.
Rady mają to do siebie, że je bierzesz pod uwagę, ale mając inne zdanie nie musisz się do nich stosować.

Cieszę się, że zostajesz z nami.

Awatar użytkownika
eugen
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: eugen » 20 lis 2005, 19:27

Z forum oczywiście będę korzystał, przecież hoduje paletki, chcę się dalej uczyć,
to zdanie swiadczy o tym, ze sie rozumiemy...juz sie ciesze na kolejne dyskusje :D (bez podtekstow)

Awatar użytkownika
mkozubski
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: mkozubski » 20 lis 2005, 20:14

przepraszam jesli poczułes sie urażony moimi słowami nie to miałem na celu pisząc je ( jesli to poprawi nastrój i Twoje nastawienie do ludzi na forum zaraz usune posta) chciałem przez to tylko powiedziec ze wczesniejsza wymiana zdan prowadziła do takiego mniej wiecej wniosku jaka nasuwa sie przy wsyłuchaniu znanej przez chyba kazdego z nas anegdocie o dziecku w pociagu kopiącym jednego z pasażerów ................... tak wiec jesli jestes urażony to jeszcze raz PRZEPRASZAM za moje słowa.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2005, 20:40 przez mkozubski, łącznie zmieniany 1 raz.

teo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko

Post autor: teo » 20 lis 2005, 20:34

jurekg39 byłoby przez nas mile przyjęte gdybyś jednak przeprosił za swoje słowa

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 20 lis 2005, 21:22

Widzę, że wszystko wraca do normy. Z całymm szacunkiem do kobiet, ale podoba mi się to w facetach, że potrafią wygranąć, pokłócić się (no może nie w tym przypadku), potem dogadać i .... pozostać kumplami do końca życia. Ale przyzanć też trzeba, że niektórzy z nas dali się chyba zbyt łatwo sprowokować... i za to przeprosić się powinno... Teraz do roboty, czyścić szyby, ciąć zielsko, karmić żywe, mieszać drakwie... czyli sio do akwariów do roboty :-) i pochwalić się efektami.

Awatar użytkownika
Miecho_I
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Miecho_I » 21 lis 2005, 19:19

yoyi pisze:Niestety i ja się też nie moge zgdzić z tym, że należy zaczynać choćby i w tych 112 l. Nie przesadzajmy z tą kasą. Teraz jak ktoś chce to może kupić naprawdę bardzo tanio baniak 200l - wystarczy tylko trochę poszukać (a jak ma się szczęście to można i za darmo dostać).
Co trzeba zrobić żeby dostac :)

Niechciałem wywołac takie burzy, przepraszam urazonych :oops:

Mi chodziło tylko czy przedstawione w moim pierwszym linku ceny sa właściwe, Leopardy są super ale oczywiście ich nie kupię :(

Mam od czerwca lub maja 4 dyski w 112l brutto pólroslinne, odebrałem je z "Hospicjum"(kilka litrów wody, plastikowe zielsko, bez grzałki). Zbyt małe stado jeden osobnik został zagoniony na smierć, własnie drugiego miał spotkac taki los ale zwiększyłem im towarzystwo podobne rozmiarowo (ok 6-7cm po 25-30zł), totalna zbieranian odmianowa(malboro, turkus, snake, jakis mieszniec). Ale uprzedzając słuszne słowa krytyki powiem tylko że już akwa sie klei 250-300l a szafa jest na wykończeniu, więc kwestia góra 2 tygodni i przeprowadzka, byle tylko zaczęły jeść z mojego gara :).

jeszcze raz przeszkadzam za spododowanie bałaganu na forum swoim PIERWSZYM postem.

Uwazam że jak chce sie miec paletki to jest sie wstanie zrozumiec ich potrzeby i strac sie je spałnic. Chorowałem na nie od 16roku życia (mam teraz 29), ale sie nie odawżyłem, potem stwierdziłem że studia to nie czas na palety szczególnie 200km od domu, no a po nich najpierw znajde prace a potem pomysle o rybach. Z tym ze życie było szybsze i zesłało mi rybcie gdy niebyłem jeszcze gotowy technicznie, 112L kosztowało mnie kilka siwych włosów, mase zmartwien no i zgon jednej ryby (moze miałem pevha).
Apeluje do wszystkich lepiej poczekać i zacząć porządnie a przedewszystkim dobierając obsade do zbiornika :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
mkozubski
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: mkozubski » 21 lis 2005, 19:44

"ryby nie są tak mądre jak Ci co je zabijają, ale są szlachetniejsze i zręczniejsze" Ernest Hemingway tym oto cytatem podsumuje całą dyskusję pozdrawiam

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 21 lis 2005, 20:54

Do Miecho_I:
Zdrowe podejście, a Twoja sytuacja była wyjątkowa i wręcz wzorowa. Nie Twoja wina że miały gorzej, zrobiłeś im lepiej i jest OK. Problem polega na tym, że krytyki warci są ci którzy świadomie wybierają taką drogę. Stado w 90l a potem się zobaczy... jak zdychają chyba...

Podsumowanie DonJuan'a myślę zamyka sprawę sporu.

jurekg39
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jurekg39 » 21 lis 2005, 21:04

Ja jednak myśle że dla większości miłośników paletek zacząć od 300l znaczy tyle co nie zaczynać nigdy.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 21 lis 2005, 23:33

A jurekg39 siedzi sobie i wypisuje dalej głupoty bo wie, że żaden członek klubu nie powie mu prawdy bo się boi, żeby on sobie nie pomyślał żle o tym forum. Bo jurekg39 ma zawsze racje i nikt go nie przekona. Tylko, że jurekg39 zapomniał, że jest takie coś jak ETYKA. I teraz bedzie mnie przekonywał, że hodowanie 4 paletek w 112 litrach jest etyczne.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 22 lis 2005, 00:50

DISPAR pisze:A jurekg39 siedzi sobie i wypisuje dalej głupoty bo wie, że żaden członek klubu nie powie mu prawdy bo się boi, żeby on sobie nie pomyślał żle o tym forum.
Ja się nie boje.Najbardziej zazwyczaj ceni się ludzi nie tych nieomylnych (takich nie ma) ale takich którzy potrafią po wszystkim powiedzieć: przesadziłem,przepraszam.Pomimo tego ze jurek39 spowodował tą dyskusje,i pomimo tego że to on zaczął wysnuwać bezpodstawne wnioski o forum PKMD to jednak jego członkowie przeprosili jako pierwsi.A jurek39??Nadal twardo stoi przy swoim.Jedno małe przepraszam wiele by zmieniło,ale cóż...
Jest jedno określenie,idealnie pasujące do tego: kpiarz.Tak,jurek39 pisze sobie jakieś tam rzeczy a póżniej ma ubaw,bo członkowie forum za wszelką cene starają się go przekonać że jest inaczej.

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”