WITAM SERDECZNIE forumowiczów PKMD i...
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Re: WITAM SERDECZNIE forumowiczów PKMD i...
Za dużo mieszasz w nowym baniaku, nie dajesz mu szans na start jakiegoś życia i stabilizacji tam.
Z nalotem w rurakach od kubełka nic nie rób, nie ma potrzeby.
Nie dodawaj nic z chemii.
Co do napowietrzania, to przy dobrym ruchu wody na powierzchni z wylotów filtrów i bez przerybienia, nawet w 31 stopniach nie trzeba mieć pompki napowietrzającej.
Więc jeśli ja masz, to nei ma znaczenia czy bąbelki są małe czy duże, i bez niej było by ok.
W cimno nie będę radził ani wymyślał czemu neonki padły, jedynie możesz rozważyć profilaktycznie dać troszkę pokarmu z metronizadolem, tak profilaktycznie, jeśli masz wodę z kranu tam w akwarium, to wiciowce też masz, bo wystepują w niej, może jest ich zbyt dużo i to wnerwia dyski, może dlatego się ocierają czasem, a neonki załatwia na amen, ale to tylko takie wróżenie z fuzów moje.
Nie majstruj przy wodzie tyle.
Z nalotem w rurakach od kubełka nic nie rób, nie ma potrzeby.
Nie dodawaj nic z chemii.
Co do napowietrzania, to przy dobrym ruchu wody na powierzchni z wylotów filtrów i bez przerybienia, nawet w 31 stopniach nie trzeba mieć pompki napowietrzającej.
Więc jeśli ja masz, to nei ma znaczenia czy bąbelki są małe czy duże, i bez niej było by ok.
W cimno nie będę radził ani wymyślał czemu neonki padły, jedynie możesz rozważyć profilaktycznie dać troszkę pokarmu z metronizadolem, tak profilaktycznie, jeśli masz wodę z kranu tam w akwarium, to wiciowce też masz, bo wystepują w niej, może jest ich zbyt dużo i to wnerwia dyski, może dlatego się ocierają czasem, a neonki załatwia na amen, ale to tylko takie wróżenie z fuzów moje.
Nie majstruj przy wodzie tyle.
- aperitif
- senior
- Imie i Nazwisko: Patryk R.
- Miejsce zamieszkania/miasto/: mieścina w małopolsc
No fakt, dam akwarium i sobie trochę czasu. Dyski powoli się przyzwyczajają i już do jedzenia lecą od razu.
Zobaczymy co będzie dalej.
Dostarczono mi filtr RO3.
Instrukcja dosyć skromna, jeśli ktoś wie dokładnie jak podłączyć ową instalację to proszę o opis lub link .
Tzn widziałem co nieco na youtube, ale zawsze występują jakieś niuanse.
W zestawie jest to co na zdjęciu. Nie wiem do czego jest ten "płaski" kluczyk? I zastanawiam się jakie złączki muszę kupić by niebieski wężyk podłączyć do "zasilania" Bo rozumiem , że na prawo widoczna nakrętka służy właśnie do tego. Też w instrukcji pisze coś o dozowaniu przepływającej ilości wody. Ja tego na filtrze nie widzę. Jeśli ktoś coś wie to się polecam, a jak nie to będę na czuja podłączał.
Zobaczymy co będzie dalej.
Dostarczono mi filtr RO3.
Instrukcja dosyć skromna, jeśli ktoś wie dokładnie jak podłączyć ową instalację to proszę o opis lub link .
Tzn widziałem co nieco na youtube, ale zawsze występują jakieś niuanse.
W zestawie jest to co na zdjęciu. Nie wiem do czego jest ten "płaski" kluczyk? I zastanawiam się jakie złączki muszę kupić by niebieski wężyk podłączyć do "zasilania" Bo rozumiem , że na prawo widoczna nakrętka służy właśnie do tego. Też w instrukcji pisze coś o dozowaniu przepływającej ilości wody. Ja tego na filtrze nie widzę. Jeśli ktoś coś wie to się polecam, a jak nie to będę na czuja podłączał.

- Załączniki
-
- DSC04106.JPG (46.68 KiB) Przejrzano 6468 razy
- dav@2
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Dawid Dąbek
- Kontaktowanie:
Może to coś pomoże http://roslinyowadozerne.eu/art/technika/filtr-ro3.php a jak nie to niebieski wężyk zasilanie wody , biały woda czysta , czerwony wężyk woda brudna.
Płaski kluczyk pewnie jest do odkręcanie komory membrany.Co do przyłącza zasilania wody ja jak kupowałem to miałem do wyboru przyłącze zasilające z zaworem ( 1/2, 3/8, 3/4 cala na życzenie) i wpinałem się w istniejącą instalacje ty dostałeś jakieś inne przyłącze i będziesz musiał pokombinować.
Płaski kluczyk pewnie jest do odkręcanie komory membrany.Co do przyłącza zasilania wody ja jak kupowałem to miałem do wyboru przyłącze zasilające z zaworem ( 1/2, 3/8, 3/4 cala na życzenie) i wpinałem się w istniejącą instalacje ty dostałeś jakieś inne przyłącze i będziesz musiał pokombinować.
- aperitif
- senior
No właśnie. Wydaje się mi, że będę musiał jakieś trójniki kupić bo tą nakrętką to za dużo nie zdziałam. Dziwne, że nie dali więcej rozmiarów do wyboru i to w wersji z trójnikiem. Jutro pójdę coś kupić by to pomontować.
- dav@2
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
na all.ro są takie osmozy z tymi przyłączami o których ja mówię.Źle wybrałeś
ale na pewno dokupisz takie przyłącze, a to groszowe sprawy.Chodzi mi dokładnie o takie przyłącze jak na obrazku na tej aukcji http://www.allegro.pl/item1077450057_fi ... 3_usa.html to z niebieską rączką.Wg mnie to chyba najlepsze rozwiązanie.

- aperitif
- senior
Heh, jak kupowałem to tej aukcji nie było.
A czy dobrze rozumiem, że na wężu dopływowym montuję jakiś zawór (np kulowy) żeby no spowodować, że ro3 nie będzie działać jak nie będzie potrzeby??
A czy dobrze rozumiem, że na wężu dopływowym montuję jakiś zawór (np kulowy) żeby no spowodować, że ro3 nie będzie działać jak nie będzie potrzeby??
- dav@2
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
dokładnie tak przecież nie może się woda lać cały czas musisz gdzieś zamykać dopływ 

- aperitif
- senior
RO3 zamontowany. Musiałem dokupić trójniki co zwiększyło koszt o 30 dychy.
Ale pH dużo lepsze, z czego jestem niezmiernie zadowolony i twardości obie też się zmniejszyły. Jutro pierwsza podmiana z ro i tak za miecha już będzie cała woda supcio. Na razie póki dominuje woda z kranu to nie będę mieszał tylko wleję czystą RO. A później będę mieszał bo tak piszecie, tylko zastanawiam się czy chodzi o pH, twardości czy o składniki mineralne ?
Mam teraz kolejny feler. Co chwilę dokupuję neony czerwone i jak się budzę rano to sporo brakuje a niektóre porozszarpywane leżą na dnie? Czy to sprawa Dysków?
Ogólnie wypisujecie często obsady, a jak idę na giełdę to ze względu na dużą temp potrzebną dyskom każdy mi odradza jakiekolwiek ryby. Dodałem kirysków spiżowych i mają się lepiej niż neony. Chcę też dokupić małych glonków, ale też powiadają , że tej temperatury nie przeżyją. Na pewno kupię ramirezek trochę, ale co jeszcze polecacie?
Aha...Kiedy dyski są chore to zaleca się podwyższyć temperaturę do 33-34 stopni. Na razie tego nie potrzebuję, ale gdyby....to co z innymi rybkami? Szybkie wyławianie, czy liczenie na trochę szczęścia, że przeżyją kilka dni w saunie?
Pozdrawiam
Paletki----->to wciąga

Mam teraz kolejny feler. Co chwilę dokupuję neony czerwone i jak się budzę rano to sporo brakuje a niektóre porozszarpywane leżą na dnie? Czy to sprawa Dysków?
Ogólnie wypisujecie często obsady, a jak idę na giełdę to ze względu na dużą temp potrzebną dyskom każdy mi odradza jakiekolwiek ryby. Dodałem kirysków spiżowych i mają się lepiej niż neony. Chcę też dokupić małych glonków, ale też powiadają , że tej temperatury nie przeżyją. Na pewno kupię ramirezek trochę, ale co jeszcze polecacie?
Aha...Kiedy dyski są chore to zaleca się podwyższyć temperaturę do 33-34 stopni. Na razie tego nie potrzebuję, ale gdyby....to co z innymi rybkami? Szybkie wyławianie, czy liczenie na trochę szczęścia, że przeżyją kilka dni w saunie?
Pozdrawiam
Paletki----->to wciąga

- bohen21
- senior
- Imie i Nazwisko: Norbert Bochański
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
ja w akwa mam dyski ze zbrojnikami niebieskimi weloniastymi, neonami czerwonymi bocjami i kosiarkami i wszystko jest ok, nawet ostatnio jak tydzieńmiałem temp 34stopnie to obsada się nie zmniejszyła, przerabiałem też różne kiryski i spiżowe mi jakoś nie przypadły do gustu, za szybko rosną na sercu:) więc lepiej moim skromnym zdaniem nadają sie np sterby albo juli. Ramirezki też mogą być choć u mnie 2 pary non stop toczyły boje w akwarium no i rozmnażaly sie jak króliki:P
- aperitif
- senior
Witam,
od jakiegoś miesiąca, może półtora mam kolejny problem... szyba pokrywa się ciemną naroślą.... Tak jak uprzednio pokazywałem zdjęcia koloni to do tego dołączyła włąśni eta ciemna naleć... co to może być? Po każdym wyczyszczeniu szyby po kilku dniach pojawia się od nowa...
od jakiegoś miesiąca, może półtora mam kolejny problem... szyba pokrywa się ciemną naroślą.... Tak jak uprzednio pokazywałem zdjęcia koloni to do tego dołączyła włąśni eta ciemna naleć... co to może być? Po każdym wyczyszczeniu szyby po kilku dniach pojawia się od nowa...
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Jaka to ciemność Cię trapi ?
Jakoś ta Twoja woda mało klarowna.
Jakoś ta Twoja woda mało klarowna.