Witam,
Powoli przygotowuje sie do startu 450l zbiornika. W planach: 6 dyskow (nie bedzie wiecej, kupowane maja byc minimum 14cm sztuki), na dno piasek kwarcowy, troche roslin). Plan mialem taki:
akwa wystartuje w styczniu w samymi (odkazonymi) roslinami; tak poczeka do kwietnia (w kwietniu dojda dyski).
Czy to dobra koncepcja ? Czy akwa ma szanse dojzec bez ryb jadac np na samym Nitrivecu? Czy przez 3-4 miesiace bez ryb pozbede sie eventualnych pasozytow przywleczonych z roslinami?
Chodza mi po glowie jeszcze 2 warianty:
1. Dorzucic krewertki (razem z roslinam od startu zbiornika). Czy krewetki przenosza choroby/pasozyty grozne dla dyskow? Nigdzie nic o tym nie znalazlem.
2. Dorzucic korzen + gibicepsa - ten chyba odpadnie ze wzgkledu na ryzyko przywleczenia czegos z gibicepsem.
Czekam na komentarze. Pozdrawiam,
Tomek.
Proszę używać polskich znaków. Moderator
Nowa 450tka - koncepcje startu
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- Marek81
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
- Kontaktowanie:
Re: Nowa 450tka - koncepcje startu
Ja swoje 1400l zaczynałem tak;
akwarium zalane urządzone, rośliny wymoczone kilkukrotnie w wodzie z nadmanganianem potasu (średnio fioletowa woda) i na korzenie.
Do akwarium Nutrafin Cycle - Szczepy Bakterii najlepsze jak dla mnie. Ja do akwarium dałem wiadro wody i liści z malutkiego oczka wodnego w lesie, tam była cała masa życia które wyjadało z wody glon do tej pory nie miałem żadnego nalotu zielonego koszmaru.
Bo kilku dniach musisz zacząć karmić akwarium np; sokiem z winogron (co jakiś czas kieliszek) granulat na dno tak by się rozkładał (jak zniknie to dajesz nowy)
Krewetki wpuszczałem red cherry i teraz mam ich tysiące, nie wiem czy coś przywlekły, ale wiem ze paletki za nimi szaleją i jest to doskonałe uzupełnienie diety.
Tak żyjące akwarium może przyjąć obciążenie rybami.
akwarium zalane urządzone, rośliny wymoczone kilkukrotnie w wodzie z nadmanganianem potasu (średnio fioletowa woda) i na korzenie.
Do akwarium Nutrafin Cycle - Szczepy Bakterii najlepsze jak dla mnie. Ja do akwarium dałem wiadro wody i liści z malutkiego oczka wodnego w lesie, tam była cała masa życia które wyjadało z wody glon do tej pory nie miałem żadnego nalotu zielonego koszmaru.
Bo kilku dniach musisz zacząć karmić akwarium np; sokiem z winogron (co jakiś czas kieliszek) granulat na dno tak by się rozkładał (jak zniknie to dajesz nowy)
Krewetki wpuszczałem red cherry i teraz mam ich tysiące, nie wiem czy coś przywlekły, ale wiem ze paletki za nimi szaleją i jest to doskonałe uzupełnienie diety.
Tak żyjące akwarium może przyjąć obciążenie rybami.
-
T_W
- senior

- Imie i Nazwisko: Tomasz Werner
Dzieki Marek za podzielenie sie doswiadczeniami.
Skomentuje ktos sprawe przenoszenia przez krewetki pasozytow i innych extrasow?
A tak nawiase mowiac: czy pkmd nie powinno sie pokusic o spisanie rad dotyczacych startu zbiornika? Chyba warto. To taki kandydat na post przyklejony gdzies w dziale ogolnym (np. Akwarystyka")?
Skomentuje ktos sprawe przenoszenia przez krewetki pasozytow i innych extrasow?
A tak nawiase mowiac: czy pkmd nie powinno sie pokusic o spisanie rad dotyczacych startu zbiornika? Chyba warto. To taki kandydat na post przyklejony gdzies w dziale ogolnym (np. Akwarystyka")?
-
T_W
- senior

- Imie i Nazwisko: Tomasz Werner
Do Moderatora (nawiazujac do "Proszę używać polskich znaków. Moderator"):
>>>> Lokalizacja-Miasto: Bawaria / Niemcy

>>>> Lokalizacja-Miasto: Bawaria / Niemcy