Coś sie bakterie nie chcą "osądzać"
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
porlock
- junior

- Imie i Nazwisko: Tomasz Zieliński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Coś sie bakterie nie chcą "osądzać"
Hej założyłem nowy baniak, około 350l, do tego jest sump 5l gąbki, 5l ceramiki, 5l biobale,5l ceramiki, 5l włókniny. Zakwit pierwotniaków 2,3,4 dzień, teraz ustąpił (włożyłem korzonki nowe, woda zbrązowiała, pewnie garbniki wytępiły pierwotniaka) , leje codziennie JBL Denitrol zgodnie z zaleceniami producenta. W sumie od startu minęło już 6 dni, przez jakiś czas NO2 utrzymywało się na stałym poziomie około 0,2mg/l, NO/3 nie rosło.. wiec wyglądało na to ze bakterie nie pracowały.. dziś zmierzyłem (przypominam 6 dzień) a NO2 na poziomie 0.8 mg/l NO3 bez zmian czyli 15 mg/l i zgłupiałem .. nie wiem o co chodzi 
-
TURYSTA
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Re: Coś sie bakterie nie chcą "osądzać"
Proces dojrzewania akwarium to czas w którym następuje równowaga biologiczna. Zazwyczaj jest to od 3 do 4 tygodni poznasz po spadku no2 i pewnie nh do wartości 0. Musisz być cierpliwy. Po tym okresie po woli wpuszczaj ryby każda ryba to dodatkowa materia więc akwarium znowu zachwieje się biologicznie i mogą wyskoczyć niespodzianki. Podmiany wody zacznij gdzieś koło 6-7 tygodnia po zalaniu lub wcześniej gdy parametry będą budziły Twoje wątpliwości.
ps przy niskim ph proces dojrzewania może być utrudniony. 2-3 tydzień po zalaniu najgorszy okres dla akwarium parametry szaleją.
ps przy niskim ph proces dojrzewania może być utrudniony. 2-3 tydzień po zalaniu najgorszy okres dla akwarium parametry szaleją.
-
porlock
- junior

Strasznie spadło PH po włożeniu korzeni obecnie jest poniżej 6 (nie wiem dokładnie test mam od 6 do 7.5) GH 6, KH 0. W sumpie mam jeszcze torebkę torfu która chyba usunę za chwile. Może wymienić trochę wody aby podnieść PH do mierzalnych wartości ?
-
TURYSTA
- entuzjasta

KH 0 = kłopoty
Pewnie lejesz ro ? Popracuj nad mixem ro + kran .
Torf może powodować nie kontrolowany wzrost fosforu. Test na ph kup sobie o szerszym zakresie i sprawdzony.
Pewnie lejesz ro ? Popracuj nad mixem ro + kran .
Torf może powodować nie kontrolowany wzrost fosforu. Test na ph kup sobie o szerszym zakresie i sprawdzony.
-
porlock
- junior

Zgadza sie leje mieszankę RO i karnówki, wyliczyłem to tak zeby GH bylo około 7.
Zaraz po zalaniu ph bylo 7 i troszkę, GH 6 KH5. Po włożeniu torfu i korzeni, zgodnie z przewidywaniami zaczęło spadać KH a następnie PH.. az do wartości które mam teraz
CO2 nie podaje, O2 tez nie (woda moim zdaniem wystarczająco się napowietrza w kominie)
Jeśli chodzi organizmy żywe to są tylko ślimaki które przywlekły się razem z roślinkami, co do glonów to sporadycznie występują okrzemki i na szybie osądziło się cos cienką warstwą ,zmniejsza przejrzystość i daje się usunąć palcem, ale jest za małe na identyfikacje.
Co mam teraz zrobić ? wymienić 30% wody, usunąć torf .. czy może nic nie robić i czekać.. ale jak dlugo ?
EDIT:
Torf wlasnie usunolem.
Zaraz po zalaniu ph bylo 7 i troszkę, GH 6 KH5. Po włożeniu torfu i korzeni, zgodnie z przewidywaniami zaczęło spadać KH a następnie PH.. az do wartości które mam teraz
CO2 nie podaje, O2 tez nie (woda moim zdaniem wystarczająco się napowietrza w kominie)
Jeśli chodzi organizmy żywe to są tylko ślimaki które przywlekły się razem z roślinkami, co do glonów to sporadycznie występują okrzemki i na szybie osądziło się cos cienką warstwą ,zmniejsza przejrzystość i daje się usunąć palcem, ale jest za małe na identyfikacje.
Co mam teraz zrobić ? wymienić 30% wody, usunąć torf .. czy może nic nie robić i czekać.. ale jak dlugo ?
EDIT:
Torf wlasnie usunolem.
- Alenquer
- senior

- Imie i Nazwisko: Artur
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Londyn
JAk ten filtr ma w ogóle dojrzec jak nic nie dostarcza do niego amoniaku?
Jeli nie masz zadnych ryb w zbiorniku to nawet jak zaczniesz je wpuszczac za 2 miesiace filtr nie bedzie mial wystarczajacego obfitego zloza bakteryjnego aby od razu poradzic sobie z amoniakiem wydalanym przez ryby. W tym momencie mówiac prosto bakterie nie maja co jesc. Jesli nie chcesz nic wpuszczac teraz to proponuje spróbowac tzw. fishless cycling - http://www.tropicalfishcentre.co.uk/Fishlesscycle.htm
Po prostu dajesz pewien czas amoniak do zbiornika, dzieki czemu mnoza sie bakterie, w tym czasie monitorujesz stezenie azotynów, amoniaku i i azotanów. Jak testy wykaza, ze filtr dojrzal mozna wpuszczac ryby.
Jeli nie masz zadnych ryb w zbiorniku to nawet jak zaczniesz je wpuszczac za 2 miesiace filtr nie bedzie mial wystarczajacego obfitego zloza bakteryjnego aby od razu poradzic sobie z amoniakiem wydalanym przez ryby. W tym momencie mówiac prosto bakterie nie maja co jesc. Jesli nie chcesz nic wpuszczac teraz to proponuje spróbowac tzw. fishless cycling - http://www.tropicalfishcentre.co.uk/Fishlesscycle.htm
Po prostu dajesz pewien czas amoniak do zbiornika, dzieki czemu mnoza sie bakterie, w tym czasie monitorujesz stezenie azotynów, amoniaku i i azotanów. Jak testy wykaza, ze filtr dojrzal mozna wpuszczac ryby.
-
arturo
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Artur Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Pełne dojrzewanie filtra to czas ok. 2-3 miesięcy, ale warunkiem musi być życie biologiczne w zbiorniku, najlepiej w postaci "starterów" rybnych, w każdym innym przypadku to czekanie na cud. Dodawanie środków chemicznych może spowodować jego przedawkowanie, bo nie znamy szybkości pracy i namnażania się bakterii, testy dają tylko orientacyjne pojęcie. pH się nie martw, zostaw je w spokoju, samo się ustabilizuje, jak zaczniesz kombinować to rozregulujesz je na jakiś czas i nie dojdziesz z nim do ładu, do tego będzie ono zależne nie tylko od wartości Two i Tww wody ale i od ilości ryb i rodzaju karmienia, jaki przyjmiesz za podstawowe, pozdrawiam
-
porlock
- junior

Znaczy sie sugerujecie żeby kupić kilka rybek z szybka przemiana materii np welonów, mieczyków lub gupików i wpuścić ?
Wydaje mi sie ze przy tych parametrach to tak jak bym je do kibelka spuścił od razu.
Wydaje mi sie ze przy tych parametrach to tak jak bym je do kibelka spuścił od razu.
-
TURYSTA
- entuzjasta

Sugeruje Ci przeczytanie ze zrozumieniem mojego pierwszego wpisu.porlock pisze:Znaczy sie sugerujecie żeby kupić kilka rybek z szybka przemiana materii np welonów, mieczyków lub gupików i wpuścić ?
-
porlock
- junior

Turysta
Nie musisz byc zlosliwy. Czytalem Twoj post ale inni userzy twierdza ze bez zycia organicznego no2 nie spadnie do wartosci bliskich 0 po kilku tygodniach samo jak sugerujesz, bo bakteria potrzebuja rowniez amoniaku ktorego w akwa bedzie malo. Zostaly nawet wspomniane ryby "startery"
Czytales inne wypowiedzi po za swoimi ?
Nie musisz byc zlosliwy. Czytalem Twoj post ale inni userzy twierdza ze bez zycia organicznego no2 nie spadnie do wartosci bliskich 0 po kilku tygodniach samo jak sugerujesz, bo bakteria potrzebuja rowniez amoniaku ktorego w akwa bedzie malo. Zostaly nawet wspomniane ryby "startery"
Czytales inne wypowiedzi po za swoimi ?
-
TURYSTA
- entuzjasta

NO2 na poziomie 0.8 mg/l NO3 bez zmian czyli 15 mg
nh pewnie też na wysokim poziomie
Wlałeś startery a tam jest amoniak.
Póki co bakterie mają co jeść po 3 tygodniach sprawdzasz parametry i jak ok wpuszczasz powoli ryby . Ryba + kupa = materia do rozpracowania
Jesteś w gorącej wodzie kąpany i już
Wpuścisz teraz różne ryby a później będziesz robił głównemu zbiornikowi kwarantanne ?
Więcej nie pisze bo i tak nie dociera.
nh pewnie też na wysokim poziomie
Wlałeś startery a tam jest amoniak.
Póki co bakterie mają co jeść po 3 tygodniach sprawdzasz parametry i jak ok wpuszczasz powoli ryby . Ryba + kupa = materia do rozpracowania
Jesteś w gorącej wodzie kąpany i już
Wpuścisz teraz różne ryby a później będziesz robił głównemu zbiornikowi kwarantanne ?
Więcej nie pisze bo i tak nie dociera.
-
porlock
- junior

To nie tak ze nie dociera, dostalem alternatywna odpowiedz do Twojej i ja rowniez rozwazalem, nie badz zarozumialy, przyjoles ze to co napisales to prawda absolutna i trzeba bez mrugniecia sie jej podporzadkowac. Pisz jak najwiecej, bo Twoja wiedza moze pomoc innym w tym rowniez mi, wyjasniles ze w starterze sa wszystkie substancje potrzebne bakteria rowniez amoniak i nie potrzeba wpuszczac ryb "starterow", i to dotarlo, zaufaj mi.
Zarozumialosc zamien na wyrozumialosc i tolerancje
a bedzie milo,sympatycznie a przy tym rzeczowo i z pozytkiem dla wszystkich.
Zarozumialosc zamien na wyrozumialosc i tolerancje
-
arturo
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Artur Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Nikt nie "każe" Ci wpuszczać jako starterów ryb, jakie wymieniłeś, choćby dlatego, że szkoda ich wyrzucać, w razie jak by Ci się udało i by przeżyły, bo z paletkami ich nie potrzymasz, a parametry wody o jakich piszesz nawet z przygotowaniem ich pod paletki, w niczym nie przeszkadzają innym rybkom, sam mam wodę dla paletek a trzymam w niej zupełnie inne ryby...
Kup sobie np. 10szt. neona czerwonego, daj im popływać przez 3-4 tygodnie i lekko dojrzeć filtrowi, odrobacz je, jeśli będzie taka potrzeba i dopiero zacznij stabilizować zbiornik, w każdym innym przypadku Twoja praca nad zbiornikiem i wpuszczenie tam paletek może skończyć się porażką, pozdrawiam
Kup sobie np. 10szt. neona czerwonego, daj im popływać przez 3-4 tygodnie i lekko dojrzeć filtrowi, odrobacz je, jeśli będzie taka potrzeba i dopiero zacznij stabilizować zbiornik, w każdym innym przypadku Twoja praca nad zbiornikiem i wpuszczenie tam paletek może skończyć się porażką, pozdrawiam
-
porlock
- junior

Jasne ze szkoda rybek, nie wyrzucił bym ich, tylko oddal w dobre ręce np. do zaprzyjaźnionego sklepu zoologicznego, ale abstrahując od tego, zrobię kombinacje z tego co mówicie tzn. tak jak pisze Turysta poczekam jeszcze dolewając denitrol (zgodnie z zaleceniem ilosciowym producenta), po okolo 2 tygodniach jeśli No2 nie będzie wyższe niz 0,2 mg/l to wpuszczę kilka neonów i znów poczekam, następnie gdy parametry beda stabilne docelowa obsada tzn. paletki.
- Alenquer
- senior

- Imie i Nazwisko: Artur
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Londyn
Ale nerwówka...
Opcji jest wiele i nie ma jednej drogi do celu bo na wszystko ma wpływ bardzo wiele czynników.
Moim zdaniem trzymanie pustego zbiornika przez okres dłuższy niż tydzień nie ma sensu - bakterie nie namnożą się do takiego poziomu aby nagle poradzić sobie z wpszczeniem ryb więc czy wpuścisz je po tygodniu czy miesiącu efekt będzie podobny. O fishless cycling za wiele się w u nas nie mówi a na zachodzie stosuje go większość hodowców.
Tak jak powiedziałem wyżej można zrobic wszytko na wiele sposobów. Od kilku lat temat dojrzewania filtrów i wszystkiego co z tym zwiazane wydaje się być bardzo gorącym tematem dyskusji jak pokazuje ten watek, jest często okazją do pojechani po mniej doświadczonych akwarystach i chyba zagadnienie jest trochę demonizowane.
Opcji jest wiele i nie ma jednej drogi do celu bo na wszystko ma wpływ bardzo wiele czynników.
Moim zdaniem trzymanie pustego zbiornika przez okres dłuższy niż tydzień nie ma sensu - bakterie nie namnożą się do takiego poziomu aby nagle poradzić sobie z wpszczeniem ryb więc czy wpuścisz je po tygodniu czy miesiącu efekt będzie podobny. O fishless cycling za wiele się w u nas nie mówi a na zachodzie stosuje go większość hodowców.
Tak jak powiedziałem wyżej można zrobic wszytko na wiele sposobów. Od kilku lat temat dojrzewania filtrów i wszystkiego co z tym zwiazane wydaje się być bardzo gorącym tematem dyskusji jak pokazuje ten watek, jest często okazją do pojechani po mniej doświadczonych akwarystach i chyba zagadnienie jest trochę demonizowane.