biała woda

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
kukabana
junior
junior
Kontaktowanie:

biała woda

Post autor: kukabana » 14 gru 2005, 13:43

Słuchajcie mam znow problem w 112litrowym akwa stosuje 2 filtry
1-pompka aqua shut 600l/h z gabka
2-aqua shut kaskada (nie pamietam parametrow cos chyba 300l/h) i mam w nim polowe pojemnika gabki a druga to zwirek amonowy z odrabinka wegla.
A w akwa sa ogolnie 4 roslinki i 4 paletki nie wielki nie przekraczaja 10cm
-amazonka nie duza
-lotos nie duzy
-2 Echinodorus martii takie po ponad 30cm
wszystkie sa umieszczone w plastikowych pojemnikach wypelnionych zwirem by jakos te roslinki siedzialy w nich a pozatym to nie mam zadnego podloza w akwa taki niby higieniczny zbiornik i nie mam pojecia czemu metnieje woda :( Blagam doradzcie cos jesli nie dospisalem czegos istotnego to prosze pytajcie.

jurekg39
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jurekg39 » 14 gru 2005, 15:36

Nie jestem tu fachowcem, ale gdzieś czytałem, że może to być związane z dozowaniem CO2 i wytrącaniem związków wapnia. Może zmniejszysz dozowanie CO2?

Awatar użytkownika
kukabana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kukabana » 14 gru 2005, 15:40

nie stosuje wogole dozowania co2

jurekg39
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jurekg39 » 14 gru 2005, 15:50

To ja się poddaję, ale próbowałem pomóc. U mnie miałem coś podobnego ale ustąpiło natychmiast po zmniejszeniu ilości dozowanego CO2. A co do zbiornika 112 to ani sie nie przyznawaj, że masz taki mały, za chwilę oberwiesz za to od innych (JA TEŻ MAM 112). A tak nawiasem mówiąc nie jestem zwolennikiem zbiorników higienicznych (bez podłoża). Te z podłożem myślę wyglądają zdecydowanie lepiej, tak naturalnie, a myślę również, że łatwiej w nich wytworzyć równowagę biologiczną. Wymagają tylko więcej pracy. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 14 gru 2005, 15:51

Woda mętnieje z powodu inwazji pierwotniaków które widocznie znalazły doskonałe warunki do rozwoju - substancje organiczne w wodzie . Niestety wymienione wkłady nie dadzą rady aby wyłapać to dziadostwo z akwarium . Podmiana wody też na kilka godzin tylko pomaga . Róznie ludzie sobie z tym radzą jedni chemią , drudzy UV-kami , ewentualnie filtrami okrzemkowymi i są tacy co idą na przeczekanie . Dobrze pracujący filter bio przeważnie chroni przed takimi niespodziankami bo flora bakteryjna traktuje pierwotniaki jako pożywienie choć bywa że odwrotnie ;) .

Awatar użytkownika
kukabana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kukabana » 14 gru 2005, 15:57

A co do zbiornika 112 to ani sie nie przyznawaj, że masz taki mały
nie widze powodu czemu mial bym nie pisac ze mam taki maly zbiornik kazdy ma to na co go stac albo jakie ma do tego warunki wiec mysle ze to jest jakies uzasadnienie.A co do podloza to planuje zakupic specjalny zwir ale potrzebuje pierw kasy ;/

Awatar użytkownika
kukabana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kukabana » 14 gru 2005, 15:59

Drogi cocoloco teraz mam w akwa zrobiona rure jako filtr a w niej gabka i zwirek amonowy a w kaskadowym mam troche pokruszonej lawy bo jest troche porowata a nie mialem czego wymyslec i dodalem wegla (wiem ze podniesie twardosc ale moze cos przekrystalizuje wode) myslisz ze to cos moze dac??

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 14 gru 2005, 16:32

Niestety węgiel czyści wodę z substancji chemicznych ale nie radzi sobie z pierwotniakami bo nawet jak część wyłapie to rozmnażają się one w takim tempie że i tak nie nadąży bo nawet te które utkną w labiryncie porów węgla to ułamek tego co rozmnoży się w tym czasie . Myślę że rura napełniona drobnym piaskiem ( 0,1 mm ) i o odpowiedniej wysokości - 30 cm da radę to zatrzymać tylko znów się nasuwa pytanie kto pierwszy straci żywotność filtr czy pierwotniaki . Na początek możesz spróbować iść na przeczekanie .
Karmić ryby oszczędnie i 30 minut po karmieniu odmulić resztki - napowietrzać wodę na max ........................... i po kilku dniach może problem ustąpi .
Moja rada sięgnij po starą metodę zwaną "pierwotniaki do piachu" i zastosuj w filtrach piasek . Praktyka mówi że pierwotniaki nie są groźne ale upierdliwe . Nie zapomnij o silnym napowietrzaniu wody a później pomyśl jak rozwiązać filtr aby nie była ważna ilość a jakość wody . Nie mam zamiaru pisać co myślę o plastykowych doniczkach i wyższości podłoża jako estetycznego filtra bo pewnie odnajdziesz wątek gdzie podawałem linka do strony którą warto poczytać .

Awatar użytkownika
kukabana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kukabana » 14 gru 2005, 16:52

dzieki za rade

Awatar użytkownika
Maciek
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Maciek » 14 gru 2005, 23:36

Nitrivec do wody, napowietrzanie na max. Trochę cierpliwości. Co ważne zacznij walczyć z przyczyną nie skutkami. W moim uznaniu za szybki przepływ przez tak małą powierzchnie filtracyjna. Bartek Lipczynski napominał mnie - woda przez filtr ma przepływać z trudem, substrat musi być gesty i zbity.

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 15 gru 2005, 01:45

Maciek pisze:Nitrivec do wody, napowietrzanie na max. Trochę cierpliwości. Co ważne zacznij walczyć z przyczyną nie skutkami. W moim uznaniu za szybki przepływ przez tak małą powierzchnie filtracyjna. Bartek Lipczynski napominał mnie - woda przez filtr ma przepływać z trudem, substrat musi być gesty i zbity.
I tu bym polemizował z tym przpływem zwłaszcza przy 112 l. Maciek pamiętaj, że ta zasada sprawdza się jedynie w 99% przy akwariach roślinnych, gdzie obsada ryb w stosunku do pojeności akwa jest znikoma. Przy paletkach (gdzie dajesz pokarmy własnej produkcji)- tzn. serce, krewcie itd. mocno brudzące - woda jest dużo mocniej zanieczyszczana i zwiększona filtracja jest nieodzowna (chyba, że masz akwa rodem z hodowli tajladzkich, gdzie podmiana sięga 200% dziennie)
Co do Nitavecu - hymm można dać, nie zaszkodzi tylko czy ma to sens?
Ja bym raczej poczekał - tak jak radza powyżej.

Awatar użytkownika
Brodacz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Grzegorz Mierzejewski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno

Post autor: Brodacz » 15 gru 2005, 06:39

Czym dajesz więcej świeżej wody tym pierwotniaki mają się lepiej.Mniej karmić i jakiś czas niepodmieniaj wody,ale badaj NO3.

Awatar użytkownika
kukiz84
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kukiz84 » 15 gru 2005, 16:25

Ja rowniez mialem problem z woda ale postanowilem pojsc na latwizne i kupile uv-ke i po 4 dniach jest blysk, jezeli masz kase na uv to moim zdanie jest to oplacalna inwestycja. A metoda na przeczekanie jest dlugotrwala, ale jak jestes cierpliwy to czemu nie. W swoim akwarium walczylem z tym przez 2 tygodnie bez rzadnego efektu lalem nitrivec i niestety nic sie nie dzialo a bylo coraz gorzej. Pozdrawiem

Awatar użytkownika
Maciek
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Maciek » 15 gru 2005, 16:26

Dear Peter! :D
Masz racje pisząc o obfitym karmieniu i nadmiernym zanieczyszczeniu wody przy dyskowcach. Ja jednak chciałem zauważyć tu nadmierne przepływy przy tak malej masie filtracyjnej.(dlatego właśnie B.Lipczynski mówi o zmniejszeniu przepływu przy mało pojemnych filtrach kubełkowych) Piszesz zwiększona filtracja - tak, ale w moim rozumieniu jest to połączenie zwiększenia objętości substratu z szybkością przepływu, a tego w akwarium kukabany nie widzę, wręcz przeciwnie. Pisząc o nitrivecu nie miałem na myśli dodanie środka od bólu głowy, jakim byłby z pewnością CRISTAL. Pierwotniaki nie robią się z niczego. Cocoloco fajnie o tym napisał. U kukabany nie dala rady biologia na filtrze i dlatego zaproponowałem nitrivec.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 15 gru 2005, 16:30

Większość pierwotniaków ginie w temp powyżej 30*. Robiłem tak nie raz. Zawsze pomagało. Trwa to co prawda około tygodnia. Wykwit pierwotniaków następuje przeważnie z powodu zachwiania równowagi biologicznej i syfku. Pomyśl o tych przyczynach.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”