jak stosować kwas siarkowy do obniżenia ph
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Artur Janik
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Nowy Targ
- Kontaktowanie:
Re: jak stosować kwas siarkowy do obniżenia ph
wczoraj pierwszy raz zakwasiłem wode kwasem. Beczke mam 80l z czego 80%to osmoza, 20% kran. Dolałem na początek 5 ml i po 15h wyszła mi woda taka: Ph 6.5, Kh 2 czyli dokładnie to samo co mam w akwa. Jak sobie policzyłem to pół litra kwasu rozcieńczonego w 4.5l wody powinno wystarczyć na 1000 podmian, a ja kupowałem Sera ph minus po 36zł za 250ml 

- roh
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
- Kontaktowanie:
To się nazywa frycowe

-
- junior
- Imie i Nazwisko: Chmielecki Marcin
- Miejsce zamieszkania/miasto/: chełmno
Witam.Czegoś tu nie rozumiem gość kupuje kwas za 36zł a osmoza kosztuje 100 a zalet osmozy nie można porównać niczym innym(mniej babrania).Pozdrawiam.
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Artur Janik
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Nowy Targ
- Kontaktowanie:
A możesz dokładniej czego nie rozumiesz? Kwas kosztował 25zł, a osmoza 139 plus przesyłka, razem 155 zł. Ja nie leje do akwa samej osmozy.marcin230680 pisze:Witam.Czegoś tu nie rozumiem gość kupuje kwas za 36zł a osmoza kosztuje 100 a zalet osmozy nie można porównać niczym innym(mniej babrania).Pozdrawiam.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Ja nie rozumiem po co kwas jak sie ma osmozę, która starcza z nawiązką dla dysków?
Dziwne i raczej ryzykowne dla ryb jest zakwaszanie osmozy, to jak praca sapera, ale wylecą w powietrze ryby, a nie saper jak sie pomyli, a że się pomyli to tylko kwestia czasu.
Dziwne i raczej ryzykowne dla ryb jest zakwaszanie osmozy, to jak praca sapera, ale wylecą w powietrze ryby, a nie saper jak sie pomyli, a że się pomyli to tylko kwestia czasu.
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Sławek Kus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Londyn
Przecież Artur napisał czarno na białym:

I nie miał na pewno na myśli tego, że leje osmozę z kwasembongos78 pisze:Ja nie leje do akwa samej osmozy.

Jak się czegoś nie rozumie, to trzeba ładnie zapytać to się dostanie odpowiedź._TOM_ pisze:Ja nie rozumiem po co kwas jak sie ma osmozę, która starcza z nawiązką dla dysków?

-
- junior
- Imie i Nazwisko: Chmielecki Marcin
- Miejsce zamieszkania/miasto/: chełmno
Moim zdaniem bezsensowne jest kupowanie kwasu lepiej zainwestować w osmozę nie przesadzajmy to nie taki duży koszt.Pozdrawiam
- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Zainwestowałem w osmozę i mam po niej ph7, a chcę mieć 5,5 i co mam zrobić?, nie pisz mi tylko że dać Co2, torf, szyszki olchy, korę dębu itd.marcin230680 pisze:Moim zdaniem bezsensowne jest kupowanie kwasu lepiej zainwestować w osmozę nie przesadzajmy to nie taki duży koszt.Pozdrawiam

- roh
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
- Kontaktowanie:
Piotrek przecież tu toczy się akademicka dyskusjastanpiter pisze: Zainwestowałem w osmozę i mam po niej ph7, a chcę mieć 5,5 i co mam zrobić?, nie pisz mi tylko że dać Co2, torf, szyszki olchy, korę dębu itd.

A Ty dosyp kwasku cytrynowego

-
- junior
A Ty sprzedajesz te osmozy czy z czytaniem kiepsko?marcin230680 pisze:Moim zdaniem bezsensowne jest kupowanie kwasu lepiej zainwestować w osmozę nie przesadzajmy to nie taki duży koszt.Pozdrawiam
Przecież napisane jest
bongos78 pisze:80%to osmoza, 20% kran
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
PH 7 masz z osmozy? Jesteś pewien? Ja powątpiewam, ale to nieważne.stanpiter pisze:Zainwestowałem w osmozę i mam po niej ph7, a chcę mieć 5,5 i co mam zrobić?, nie pisz mi tylko że dać Co2, torf, szyszki olchy, korę dębu itd.marcin230680 pisze:Moim zdaniem bezsensowne jest kupowanie kwasu lepiej zainwestować w osmozę nie przesadzajmy to nie taki duży koszt.Pozdrawiam
Co masz zrobić by mieć 5.5 ?
Proste, NIC, no może tylko dolewaj tę wodę do akwarium z dyskami, PH szybko osiagniesz 5.5, albo niższe, bardzo szybko, bez szyszek, kwasów, torfu czy innych bzdur, NIC nie rób a takie będzie, szybciej niż myślisz, wystarczy dolewać czystą osmoze regularnie do akwa a PH bedzie jakie chcesz.
-
- junior
Dlaczego nieważne?_TOM_ pisze: PH 7 masz z osmozy? Jesteś pewien? Ja powątpiewam, ale to nieważne.
Ja jestem ciekawy jakie Ty masz pH z osmozy, jeśli nie 7.
Oczywiście mam na myśli taką wodę po filtrze ro, któa nadaje się do wlania do akwa, czyli napowietrzoną ( jak wiemy woda po ro w 99,9% pozbawiona jest wszelkich rozpuszczonych w niej pierwiastków, w tym także tlenu).
Co trzeba zrobić wtedy, gdy np potrzebuję wody do akwarium sterylnego gdzie podmieniam wodę codziennie (brak biologii)?
Co proponujecie zamiast kwasu?
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Adam Ambroży
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pisz
- Kontaktowanie:
Mieszać ro z kranówką ,albo zrób tak jak ci radzi Tom.

-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Bufor ph jest 0 czyli kh = 0 po odstaniu ph spadnie nawet do 3,5 . Czysta osmoza prosto z węża ma ph około 7.spławik pisze:Dlaczego nieważne?_TOM_ pisze: PH 7 masz z osmozy? Jesteś pewien? Ja powątpiewam, ale to nieważne.
Ja jestem ciekawy jakie Ty masz pH z osmozy, jeśli nie 7.
Ja dolewam czystą kranówkę aby ustawić bufor do ph.
-
- junior
TURYSTA pisze: Bufor ph jest 0 czyli kh = 0 po odstaniu ph spadnie nawet do 3,5 . Czysta osmoza prosto z węża ma ph około 7.
Ja dolewam czystą kranówkę aby ustawić bufor do ph.
A co spowoduje ten spadek? Dziwne rzeczy piszesz.
U mnie woda prosto z osmozy ma pH 5-5.5, po około dobowym (a może szybciej, nie sprawdzałem) napowietrzaniu ma pH=7.
I takie ma być, bo pomimo tego że brak w niej wodorowęglanów które ciągną powyżej 7, to brak w niej także jonów wodoru które mogłyby pH obniżyć.