Moje pupile

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Dami
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Damian Stachowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Moje pupile

Post autor: Dami » 29 lip 2011, 16:46

Na początku maja bieżącego roku kupiłem 5 sztuk paletek Red Melon, zakupione paletki miały wielkość 5-6 cm, były w wieku mniej więcej 3-4 miesiące. W takim razie teraz mają około 6-7 miesięcy. Dwie z pięciu praktycznie ze wzrostem stoją w miejscu, 3 natomiast zaczęły się całkiem ładnie wybarwiać i przybyło im nieco na wzroście mają teraz około 7-8cm. Młode karmie mięsem i Szklarką, raz na jakiś czas rzucę Tropicala D-50, żeby nie było tak że dorosną do określonego wieku i nie będą chciały w ogóle suchego pokarmu. Mięso własnej roboty [Serce wołowe, krewetki koktajlowe, szpinak, marchewka] i także od hodowcy [tajemnica każdego hodowcy więc składników nie znam]

Oto jedna z 3 paletek która wydała mi się najładniejsza, prosiłbym o opinie na temat mojej ryby. Także chodzi mi o te krytyczne!
Chciałbym także żeby ktoś mi przybliżył jaka wielkość dyskowca odpowiada jego wiekowi [ wiadomo mniej więcej ]

Obrazek

Obrazek

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Re: Moje pupile

Post autor: czarjan2 » 29 lip 2011, 23:07

Jeśli faktycznie mają 6-7 mieś a wzrost 7-8 cm to mogę jedynie napisać że są malenkie na ten wiek ,powinny mieć minimum 12 cm ,albo słabo je karmisz albo mają w sobie robaczki które nie pozwalają rosnąć .

Dami
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Dami » 30 lip 2011, 09:40

a jak to zweryfikować? czy mają czy też nie? No karmie intensywnie. jak mam wolne to 5-6 razy dziennie. Jak nie to 3 razy.

marcin230680
junior
junior
Imie i Nazwisko: Chmielecki Marcin
Miejsce zamieszkania/miasto/: chełmno

Post autor: marcin230680 » 01 sie 2011, 22:55

Młode najlepiej trzymać w sterylnym duże podmiany karmienie nawet 10 razy.1-2 razy mięcho ,kup karmik . Odrobacz je, ja kopiłem stendkery i były zarobaczone.Powodzenia.

Dami
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Dami » 02 sie 2011, 22:00

Dobrze to na razie nie będę nic leczył, zobaczę po czasie efekty, podmiany co 3 dni 40l wody, mam zbiornik 240l. W tym momencie zrobiłem biotopowe akwarium, Korzenie, liście katepangu, szyszki olchy, żwir kwarcowy zwykły rzeczny 2-4 granulacja. Temp - 30-31C. Karmie mięsem, i mam zamiar wzbogacić dietę :

mam zamiar zrobić mixa :

mniej więcej
0.5kg wołowe
0.5kg Indycze
0.25kg krewetki
0.25kg szpinak
0.10kg tropicala D-50
Witaminy Sery z 40ml? Czy więcej?

+ mix od hodowcy.
+ szklarka
+ morszczuk mrożony?

marcin230680
junior
junior
Imie i Nazwisko: Chmielecki Marcin
Miejsce zamieszkania/miasto/: chełmno

Post autor: marcin230680 » 03 sie 2011, 22:23

Irytujesz mnie stary poczytaj więcej o dyskach ,jak chcesz mieć mini paletki to twoja sprawa.pozdrawiam

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 03 sie 2011, 22:37

Dami pisze:Dobrze to na razie nie będę nic leczył, zobaczę po czasie efekty, podmiany co 3 dni 40l wody, mam zbiornik 240l. W tym momencie zrobiłem biotopowe akwarium, Korzenie, liście katepangu, szyszki olchy, żwir kwarcowy zwykły rzeczny 2-4 granulacja. Temp - 30-31C. Karmie mięsem, i mam zamiar wzbogacić dietę :
Czemu aż 30-31 stopni masz? Leczysz je na coś, że taka wysoka temperatura na co dzień tam jest czy gotujesz ziemniaki?
W takiej temperaturze to MUSISZ używać napowietrzającej pompki, bo masz do tego malutkie akwarium jak dla dysków no i szyszkami olchy dodane też utrudniają oddychanie bo mają właściwości ściągające, poza pleśniobójczymi, wszystko razem, mały litraż, wysoka temp, szyszki, intensywne karmienie możesz sprawić, że ryby zaczną się ślinić i podduszać.
Miej na to oko, bo mam obawy co do Twojej przygody z dyskami.

Dami
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Dami » 03 sie 2011, 23:08

I tak źle i tak nie dobrze.. ehhh ciągle coś. Zwykle trzymałem 28 to że niby mała temp. i wolna przemiana materii dla maluchów, więc co temp. do góry i karmienie na maxa. Szyszki olchy to takie malutkie [1-1.2cm] strasznie firmy MHK, to wsadziłem ze 20, i do tego 6 liści katepangu. Używam napowietrzacza Eheim 100, na maxa gdyż podobnież dyski lubią dobrze napowietrzona wodę. No próbuje wszystkiego, gdyż jeszcze się uczę. Czytam forum, jak tylko wracam z pracy i ciągle nic nie wiem =P

Na razie to poczuły się lepiej, ale skoro mi tak mówisz to zmienię temp. na 29? Taka temp będzie dobra? Może podpowiesz jak maluchą będzie najlepiej z racji że uparłem się hodować dyski od małego z racji że sama frajda mieć coś od małego i patrzeć jak rośnie. A nie kupić już wielkoludy bo takie ładniejsze.

Dami
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Dami » 03 sie 2011, 23:23

marcin230680 pisze:Irytujesz mnie stary poczytaj więcej o dyskach ,jak chcesz mieć mini paletki to twoja sprawa.pozdrawiam
Za to twoja wiedza na temat palet jest obszerna, odrobaczać paletki... ty też bierzesz leki na zaś?
Ostatnio zmieniony 03 sie 2011, 23:29 przez Dami, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
roh
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
Kontaktowanie:

Post autor: roh » 04 sie 2011, 13:31

Jeżeli ryby jedzą to przeczytaj jaszcze raz co napisał ci Czarjan i TOM. Temp. 27-28 st. C, wyjmij połowę szyszek, i karm ryby tyle razy ile razy podejdą do szyby-pod warunkiem, że zjadły poprzednią porcję, a jest jeszcze szansa, że hukną. Na ten wiek są malutkie. Takie ryby powinny "obgryzać Ci paznokcie przy podawaniu pokarmu".
Nie kombinuj z morszczukami, krewetkami i innymi zwierzętami wodnymi. Serce woł+serce indycze+ suszony gammarus+szpinak+marchew-to w miarę bezpieczne.

Dami
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Dami » 04 sie 2011, 14:09

roh pisze:Jeżeli ryby jedzą to przeczytaj jaszcze raz co napisał ci Czarjan i TOM. Temp. 27-28 st. C, wyjmij połowę szyszek, i karm ryby tyle razy ile razy podejdą do szyby-pod warunkiem, że zjadły poprzednią porcję, a jest jeszcze szansa, że hukną. Na ten wiek są malutkie. Takie ryby powinny "obgryzać Ci paznokcie przy podawaniu pokarmu".
Nie kombinuj z morszczukami, krewetkami i innymi zwierzętami wodnymi. Serce woł+serce indycze+ suszony gammarus+szpinak+marchew-to w miarę bezpieczne.

okej :) Dzięki.

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”