Leczenie w akwarium dekoracyjnym-(jest sens??)

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 23 gru 2005, 11:42

Niestety nikt nie wie jak wygląda Twój zbiornik . Każdemu łatwo radzić co robić patrząc na to z boku . Jeżeli palety rzeczywiście były czymś zarażone to po powrocie znów załapią , inne ryby mogą nie chorować ale być nosicielami . Nieraz chorują ale nie widać objawów bez odpowiedzi na pytanie z czym miałeś do czynienia trudno sugerować jak postępować . Z Twoich postów mało wynika i jak napisał Andrzej mogło być 15 chorób albo nawet dwie trzy od razu . Równie dobrze mogło to być przytrucie . Nie wiemy czy paletki umieszczone w sterylniaku zaczęły odzyskiwać siły czy podanie metro dopiero dało efekt . Pewnie opisując sytuację w sterylniaku ktoś znajdzie natchnienie i doradzi co dalej .

Awatar użytkownika
mkozubski
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Kozubski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chorzów
Kontaktowanie:

Post autor: mkozubski » 23 gru 2005, 15:37

no i własnie dlatego mimo wielu minusów jestem za leczeniem w ogólnym (pod warunkiem ze za jakosc wody jestesmy pewni w 100% ) pozdrawiam

Awatar użytkownika
MarSz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Marek Szurpik
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bielsk Podlaski
Kontaktowanie:

Post autor: MarSz » 23 gru 2005, 16:08

DonJuan pisze:(pod warunkiem ze za jakosc wody jestesmy pewni w 100% )
Wiem że dziś jest niskie ciśnienie i ogólnie pracuje na zwolnionych obrotach, ale nie rozumiem tego zdania za cholere :?

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 23 gru 2005, 16:21

Poprostu musisz wykluczyć wpływ wody na zachowanie ryb . Czyli ryby przeniesone do sterylnego do dobrej jakościowo wody przychodziły do siebie ? w jakim czasie ?? czy to wpływ metra czy też nie .
To pozowoli odpowiedzieć na pytanie czy to jakość wody nie spowodowała tej historii . Jeżeli jednak była to choroba to największym błędem jest zaczynać leczyć w akwarium w którym jakościowo woda jest zła . Przed leczeniem czyścisz podłoże zmieniasz 50 % wody czyścisz filtry - generalne porządki - na drugi dzień znów czyścisz filtry i zmieniasz 25 % wody . Dajesz rybom i roślinom 2-3 dni odpoczynku i zaczynasz leczenie w ogólnym . Sekret leczenia polega nie na nakarmienu flory bakteryjnej glonów i innych żyjątek . Woda w akwarium nie jest tą samą wodą która leci z kranu posiada swoją biologię - jest nazywana żywą wodą a w takiej cuda się dzieją . Zrozum że leczenie w akwarium to nie tylko przeczytanie ulotki reklamowej ile dać ale też odpowiednia otoczka i przygotowanie .
Zadaj sobie pytanie jaki jest sens leczenia np moneolem po którym musimy wymienić 80% wody jak z technicznego punktu widzenia możemy użyć tylko kranówki . Pewnie okaże się że wyleczyliśmy ryby i zdechły zdrowe .
Don Juan napisał - zaletą leczenia w ogólnym jest to że likwidujemy przyszły problem ale najpierw należy doprowadzić akwarium do możliwości takiego leczenia . Gnijące resztki w podłożu i inne czynniki mogą spowodować że takie leczenie nie jest skuteczne a wręcz szkodliwe .

Awatar użytkownika
MarSz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: MarSz » 27 gru 2005, 21:46

Drodzy Państwo, szanowni koledzy i koleżanki pragne oznajmić iż moje placuszki zaczeły jeść :) na początek podałem im troszke mixa krewetkowo-mintajowego, zjadły i aż mi normalnie serce szybciej bije :)
Pytanie do was- czy ryby po leczeniu i sporej przerwie w pobieraniu pokarmu od razu powinny dostawać pokarmy mrożone w postaci mixów czy podawać im granulaty :?:

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 28 gru 2005, 07:44

Moim zdaniem powinny dostawać to co chcą jeść :-) Jedyne co bym więcej zrobił to może wzbogacił jedzonko jakimiś witaminkami... Powstrzymał bym się też od podawania żywego pokarmu (pewnie i tak wszyscy polecają żeby go unikać) ale że pora raczej nie letnia więc to chyba gadanie nie bardzo potrzebne. Z mrożonkami to powinieneś dodatkowo przyjąć taki schemat (to jest moja subiektywna rada), że zakupione tafle do zamrażalnika na sam dół tam gdzie najzimniej i... miesiąc czekasz niech się pomrozi. Większość paskudztwa po takim czasie powinno odejść do robaczego Eldorado. A jak będziesz robił to systematycznie to nigdy nie będziesz musiał czekać tylko w naturalny sposób jedna porcja będzie się mrozić a drugą już będziesz skarmiał.

Awatar użytkownika
MarSz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: MarSz » 28 gru 2005, 08:26

Obecnie moje mrożonki leżą w środkowej szufladzie, ale wezme to do serca i przełoże na sam dół, a ha mrożonki są zawsze robione przez właściciela i opiekuna rybek :), na razie mam zapas mixów mrożonych wszelkiej maści i nie miałem okazji kupywać nic poza pokarmami granulowanymi.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”