Dyskowce jacaban
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Re: Dyskowce jacaban
Nic się nie przejmuj Jacek.Wszak w każdym akwa glony rosną najlepiej.Póki co,kwaśna woda i dobra filtracja biologiczna jest najważniejsza w akwa.Nie bez znaczenia są też okresy pór roku.Jesienią,i wiosną glony lubią "szaleć"
- jacaban
- junior
- Imie i Nazwisko: Jacek B
- Miejsce zamieszkania/miasto/: lubuskie
Piotrek, a abonament płacisz ? 
A poważniej to nie wiem co może być przyczyną że nie widzisz fotek. Może szybki restarcik przeglądarki albo kompa pomoże.
Jacek

A poważniej to nie wiem co może być przyczyną że nie widzisz fotek. Może szybki restarcik przeglądarki albo kompa pomoże.
Jacek
- przynenta
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
- Kontaktowanie:
Piotrek mówiłem, byś nie spożywał tej fioletowej nalewkistanpiter pisze:Dziwne bo wszystkie inne fotki mi się otwierająniki 28 pisze:Cośik z kompem masz nie tak.Wszak Piotruś mnie się otwierastanpiter pisze:Co z tymi obrazkami, czy je trzeba sobie wyobrazić? nic się nie otwiera

- jacaban
- junior
Witam
Koniec z eksperymentowaniem z podłożami. Blisko 2 miesiące temu postanowiłem zastosować dedykowane podłoża i substraty co by rośliny lepiej rosły.
Tak dla przypomnienia:

Po miesiącu 1:0 dla ryb. Ich płochliwość narastała, aż pewnego ranka jak ruszyły do się dokopały do najniżej warstwy substratu.
widok ? masakra !

Zrobiłem restart wywaliłem całe podłoże. Wysypałem warstwę piasku, ale na wierzch postanowiłem wysypać cienką warstwę podłoża Soil (tak dekoracyjnie)

Po kolejnym miesiącu 2:0 dla ryb. Tym razem nie było żadnej tragedii ale widać było wyraźnie, że "coś" rybą nie pasuje. Ryby w tym zbiorniku zawieszały się na całe godziny stojąc w bezruchu. Do jedzenia podchodziły ale umiarkowanie i nadal były płochliwe, a kolory pociemniałe. Myślałem, że to im przejdzie, że to okres adaptacyjny "na nowym" Niestety nie czekałem dłużej i po miesiącu kolejny restart.
Tym razem podłoże to 100% żwir. Ryby od chwili wpuszczenia zdecydowanie są szczęśliwsze.
Tak to teraz wygląda

Zobaczymy jak potoczą się dalsze dzieje
Pozdrawiam
Jacek
Koniec z eksperymentowaniem z podłożami. Blisko 2 miesiące temu postanowiłem zastosować dedykowane podłoża i substraty co by rośliny lepiej rosły.
Tak dla przypomnienia:
Po miesiącu 1:0 dla ryb. Ich płochliwość narastała, aż pewnego ranka jak ruszyły do się dokopały do najniżej warstwy substratu.
widok ? masakra !
Zrobiłem restart wywaliłem całe podłoże. Wysypałem warstwę piasku, ale na wierzch postanowiłem wysypać cienką warstwę podłoża Soil (tak dekoracyjnie)
Po kolejnym miesiącu 2:0 dla ryb. Tym razem nie było żadnej tragedii ale widać było wyraźnie, że "coś" rybą nie pasuje. Ryby w tym zbiorniku zawieszały się na całe godziny stojąc w bezruchu. Do jedzenia podchodziły ale umiarkowanie i nadal były płochliwe, a kolory pociemniałe. Myślałem, że to im przejdzie, że to okres adaptacyjny "na nowym" Niestety nie czekałem dłużej i po miesiącu kolejny restart.
Tym razem podłoże to 100% żwir. Ryby od chwili wpuszczenia zdecydowanie są szczęśliwsze.
Tak to teraz wygląda
Zobaczymy jak potoczą się dalsze dzieje

Pozdrawiam
Jacek
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
No to wystawiłeś je na "ciezka próbę". Dobrze ze obserwowałeś je i wywaliłeś niestosowne podłoże.
- Bogdan
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
- Kontaktowanie:
Eksperymenty jednak są potrzebne bo bez tego nie ma postępu 

- dylus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dylewski Mariusz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Grudziadz
No to teraz mam ja zagwozdkę bo nabyłem pięć opakowań po dziewięć litrów New Amazoni , Jacek czy jesteś w stanie określić jednoznacznie co było przyczyną gorszej kondycji ryb .Sprawdzałeś parametry wody ???
- jacaban
- junior
Nie mam pewności czy to na 100% było podłoże. Jednak teraz gdy go nie mam jest dużo lepiej.
http://www.youtube.com/watch?v=BjlwHQnt04o
Pozdrawiam
Jacek
http://www.youtube.com/watch?v=BjlwHQnt04o
Pozdrawiam
Jacek
- dylus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dylewski Mariusz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Grudziadz
Jacek co to był za substrat ?????
- jacaban
- junior
Na dnie leżała warstwa Tropica AquaCare Plant Substrate, a nad nią AQUATIC NATURE PRO-SOIL.
Fajna sprawa dopóki dyski nie narozrabiały. Soil jest lekki dyski szukając żarcia przemieszczały go dmuchaniem i ruchami płetw. Gdy to zobaczyłem to już zastanawiałem się co będzie jak się "dokopią" do dna.
Pozdrawiam
Jacek
Fajna sprawa dopóki dyski nie narozrabiały. Soil jest lekki dyski szukając żarcia przemieszczały go dmuchaniem i ruchami płetw. Gdy to zobaczyłem to już zastanawiałem się co będzie jak się "dokopią" do dna.
Pozdrawiam
Jacek
- jacaban
- junior
Witam - kilka fotek po dzisiejszych porządkach
Moja Najładniejsza ryba zaczęła dostawać "dzióbek" i tym samym jej urok chyba trochę spada
Pozostałych kilka fotek

Moja Najładniejsza ryba zaczęła dostawać "dzióbek" i tym samym jej urok chyba trochę spada

Pozostałych kilka fotek
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
[quote="jacaban"]Witam - kilka fotek po dzisiejszych porządkach
Żeby wszystkie dyskowce miały taki "dziubek"to byłoby dobrze.Moim zdaniem całkiem ładny dyskowiec.Z resztą pozostałe też.

Żeby wszystkie dyskowce miały taki "dziubek"to byłoby dobrze.Moim zdaniem całkiem ładny dyskowiec.Z resztą pozostałe też.

- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Piękne, szkoda że ich nie widzęjacaban pisze:Witam - kilka fotek po dzisiejszych porządkach

- myslu
- junior
- Imie i Nazwisko: Bartosz Mysłowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
Bo te zdjęcia są Braillem
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie: