ZIELONY DYSKOWIEC - NHAMUNDA
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- mirek.u2
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Mirek Domagała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Krakow
ZIELONY DYSKOWIEC - NHAMUNDA
Poszukuje informacji na temat Dyskowca Zielonego tzn. intensywnie zielonego na całym ciele - jak dobrze pamiętam najbardziej zbliżonego do formy dzikiej . Czy można je grdzieś kupic - ale nie odławiane z natury ?? Zastanawiam się czy nie popełniam błędu w nazewnictwie - może powinienem napisać Full Turkus ? Ale znalazłem w necie fotki z wyprawy do Amazonii - Nhamunda - i goście łowili tam naprawdę zielone osobniki - cudowne . Znalazlem posty o imporcie dyskow z Brazylii przez naszych kolegow ale nie byly one zielone . Czerwień i żółć hodowlana to osiągnięcia genetyczne ale te ryby z odłowów zapierały dech w piersiach . Pozdrawiam Mirek
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: ZIELONY DYSKOWIEC - NHAMUNDA
W rejonie Nhamunda zielonych dyskowców nie ma.
- mirek.u2
- nowicjusz
Witam
Prawda Blue Hsckel i Brrązowe , ale ci sami ludzie mają zdjęcia jak to jedno które załączyłem zielonych sztuk . Teraz pozostaje pytanie - niebieski Heckel ? czy lampa błyskowa + sztuczne światło ? daja taki efekt ??
ich film : http://www.youtube.com/watch?v=x7uzj_lY7hQ
Jak Pani sądzi czy występuje zielona - nie turkusowa - odmiana barwna ? Pozdrawiam Mirek
Prawda Blue Hsckel i Brrązowe , ale ci sami ludzie mają zdjęcia jak to jedno które załączyłem zielonych sztuk . Teraz pozostaje pytanie - niebieski Heckel ? czy lampa błyskowa + sztuczne światło ? daja taki efekt ??
ich film : http://www.youtube.com/watch?v=x7uzj_lY7hQ
Jak Pani sądzi czy występuje zielona - nie turkusowa - odmiana barwna ? Pozdrawiam Mirek
- Załączniki
-
- Czy to niebieski Heckel ?
- 1.1.jpg (20.59 KiB) Przejrzano 5755 razy
- gajowa
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Tu masz link z II Mistrzostw Dyskowców z 2008 r z Krakowa.
http://old.zoofestiwal.krakow.pl/pages/ ... na&lang=pl
Popatrz jak wyglądają zielone dyski.
Zdjęcie które pokazujesz, to odmiana hodowlana tzw Wattley turkus i ta ryba jest rozpoznawalna na całym świecie. Odmianę tą wyhodował Jack Wattley. Ryby te są obecnie bardzo poszukiwane. 2 lata temu pewien japończyk zapłacił za dwie ryby 1400$ US. Cechą charakterystyczną tej odmiany jest właśnie ta zielona poświata.
Dyskowce które są na filmiku, to Nhamunda blue heckel inaczej zwany "Blue moon heckel" i też kosztuje małą fortunę.
Obawiam sie, ze na polskim rynku nie znajdziesz ryb Jacka Wattleya.
http://old.zoofestiwal.krakow.pl/pages/ ... na&lang=pl
Popatrz jak wyglądają zielone dyski.
Zdjęcie które pokazujesz, to odmiana hodowlana tzw Wattley turkus i ta ryba jest rozpoznawalna na całym świecie. Odmianę tą wyhodował Jack Wattley. Ryby te są obecnie bardzo poszukiwane. 2 lata temu pewien japończyk zapłacił za dwie ryby 1400$ US. Cechą charakterystyczną tej odmiany jest właśnie ta zielona poświata.
Dyskowce które są na filmiku, to Nhamunda blue heckel inaczej zwany "Blue moon heckel" i też kosztuje małą fortunę.
Obawiam sie, ze na polskim rynku nie znajdziesz ryb Jacka Wattleya.
- mirek.u2
- nowicjusz
Dziękuję za bardzo genialną wskazówke . Wyznaczniki z wystawy - tzn. kolorystyka - będzie prawdziwsza niż ten handlowy bełkot jakim jesteśmy zasypywani . Nie znalazłem dobrej aktualnej publikacji z formami kolorystycznymi - a pozycje starsze nie pokazują całej różnorodności obecnych form hodowlanych. Internet ?? raczej nie wiarygodny - wg. mnie . Cena za te dyski - pojęcie względne - jeżeli za kundelki płacimy kilkaset zł - to rasowe sztuki muszą kosztować. Rozmawiałem z tymi brazylijczykami oststniej nocy - mają mi podac asortyment i detale transportu a z Jackem Wattleya - porozmawiam jutro . Poinformuję o efektach . Pozdrawiam Mirek
- gajowa
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
A jak Ty zamierzasz porozmawiać z Jackem? masz do niego nr telefonu? czy planujesz porozmawiać przez skypa?
- mirek.u2
- nowicjusz
Ma biznes w Majami na Florydzie - dział sprzedaży i marketingu to może uda mi się pogadać osobiście . Amerykanie lubią pogadać o swoich rybach - jak i osamochodach itd. .... pozdrawiam Mirek PS: czy moge jeszcze zapytac o Giant Flora ? kolejna nazwa handlowa ?
- mirek.u2
- nowicjusz
Witam. W moim zbiorniku nadal infekcja - przeniosłem ryby do nowego zbiornika ostatniego wieczora - i dno walneło - ryby uratowałem - nowe nabytki pewnie dopiero w styczniu gdy będe pewien zdrowia moich ryb i gdy kupię nowy duży zbiornik. Odkładam szukanie cen dysków na póżniej - jak pech to na całego . Pozdrawiam Mirek