Paletki - jak zacząć.

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

pafel28
junior
junior
Imie i Nazwisko: Pawel Sawicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Giżycko

Re: Paletki - jak zacząć.

Post autor: pafel28 » 05 gru 2011, 21:45

Zalałem 2/3 zbiornika, jutro dojdzie 1/3 RO i potraktuje testami. Z tego co rozmawiałem z hodowcą paletek od którego będę je miał mówił, żebym zalał właśnie tak jak mówię i wpuścił kilka innych rybek, a do soboty uzyskam co potrzeba, paletki mogą żyć w ph bliskim, 7, a nawet delikatnie powyżej, tyle o ile, możemy w przyszłości ich nie rozmnożyć, bądź mogą rozmnażać się świetnie. Z uwagi na to stwierdzam iż nie ma jednego sposobu na to jak doskonale hodować te ryby,lub jak doskonale idealne warunki im stwożyc bo każda ryba, każdy hodowca ma inne warunki w których one żyją i w których je rozmnaża, więc najprościej zapytać o poradę człowieka od którego te ryby bierzemy. Więc kolego który zaczął tego posta, dzwoń czym prędzej do właściciela ryb, to będzie najprostsza i najskuteczniejsza porada w naszym przypadku, a wszystko będzie dobrze.
Rozwijając temat dalej, nie uważam za porady obecnych kolegów na forum za złe, uważam je za zbyt komplikujące sprawę poniekąd dla hodowców paletek, którzy chcą te ryby mieć, ale nigdy ich nie mieli- wręcz potrafią zniechęcić do tego gatunku, po prostu potrzebujemy doświadczenia w hodowli tych ryb, wasze porady na temat chemii itd będą zapewne pomocne w dalszym etapie hodowli Paletek, ale na razie ludzie którzy dopiero zaczynają historie z tymi rybkami, potrzebują bardziej prostych porad, zapewne chodzi o takie jak wy szanowni staży wyjadacze chleba potrzebowaliście kiedy sami zaczynaliście,bo na pewno nie odrazu kupowaliście dla swoich ryb akwaria 500 litrowe i na pewno nie od razu mieliście nawet testy, do wszystkiego dochodziliście powoli i na pewno nie było to na starcie tak skomplikowane na jakie wygląda...(mimo zapewne strat). Później w dalszych etapach hodowli tzn rozmnażanie, mieszanie podgatunków, nabywanie gatunków bliższych dzikim formom i samym dzikim formom z odłowu, owszem tak wasze porady są jak najbardziej przydatne, ale też nie zawsze bo czytając dalej posty na temat chemii wody, też jest kłótnia i w sumie nie ma na tym forum tak na prawdę konkretnego wytłumaczenia na czym polega chemia wody dla paletek, krok po kroku, co od czego, co dla czego itd... niestety nie wszyscy są asami z chemii i tak na prawdę, niektórym początkującym paletkowcom, nawet testy nie pomogą. Więc chyba ja jako pierwszy odważę się poprosić w kolejnym poście jaki zatytułuje o dokładne wytłumaczenie zjawiska występującej chemii tak potrzebnej poniekąd dla tych ryb, na pewno pomoże to dużej ilości ludzi którzy tutaj przychodzą z zamiarem hodowli tych ryb, bo żaden z nas nie jest laikiem (poniekąd zdarzają się tacy), hodujemy ryby, rozmnażamy je i kochamy, jak własne żony, a nawet bardziej (psst... :)) więc lepiej jest sobie pomagać, jak utrudniać.

p.s każdy akwarysta który zaczyna historię z tymi rybami na pewno liczy się z tym, że może stracić te ryby, ale ważne żeby się nie poddał.

ajajaj troszkę się rozpisując, chciałem koledzy drodzy zauważyć, że w czasie pisania tej odpowiedzi, woda świeżo zalana z mętnej stałą się krystalicznie czysta- a to nie oznacza tragedii... w piątek wymieniam ceramike z kubła na biobale, podobno są o wiele skuteczniejsze, jeżeli chodzi o biologie i mikrożycie.

Pozdrawiam Paweł

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 05 gru 2011, 22:50

trochę mieszasz tematy, komplikujesz tam gdzie są proste :)
a tam gdzie trzeba odrobiny wiedzy upraszczasz sprawę.
czasem bywa, że hodowca chce dobrze, ale wyjdzie źle u ciebie w domu, bo porady hodowców są zazwyczaj dobre dla hodowli, a nie do akwariów ozdobnych jakie mamy w domach w większości z nas.
hodowcy mają tysiące litrów, setki baniaków, stałe i ogromne codzienne podmiany wody, ogromną wiedzę i doświadczenie, ale zero piachu w akwariach, żwiru, korzeni, roślin, innej obsady, do tego oni badają ryby, ich odchody, robią im nawet sekcje, pomagają im weterynarze lub ichtiolodzy czasem nawet ... jak to się ma do akwariów ozdobnych z masą wrzuconych ozdób u nas w domach z rzadkimi podmianami wody i wiedzą zwykłego akwarysty?
zazwyczaj nijak.
po to jest to forum by ryb nie tracić, a testy te najprostsze są tanie i łatwo dostępne, więc to żaden rarytas czy kłopot by j mieć od razu i sprawdzić co się ma za wodę i na tej podstawie dopiero przyjąć odpowiedni schemat działania, bo nie ma uniwersalnego wzoru pasującego do każdej wody, są różne w zależności jaką masz wodę i jakie masz możliwości jak i jakie chcesz mieć ryby potem (dzikie, polskie, azjatki, niemieckie, itd).
ten kto szuka wzoru jednakowego na wszystko jeszcze takiego nie znalazł i jak ktoś znajdzie dostanie zapewne nobla.
wszystko jest podane na tacy na tym forum, ale trzeba czytać stare wątki, czytać, czytać i jeszcze raz czytać, ze zrozumieniem, polecam, bo po co uczyć się na własnych błędach i zabijać ryby jak to forum daje szansę ich unikać, nauczyć się na naszych błędach za darmo.

pafel28
junior
junior

Post autor: pafel28 » 05 gru 2011, 23:08

Fajnie, fajnie TOM, zgadzam się z Tobą, poniekąd od tego czytania można się zakręcić, tak jak np ja w niektórych wątkach. Ja osobiście czekam na swoje rybcie, nie wychodzę z założenia żeby cokolwiek tracić, ale biorę to pod uwagę, testy pójdę zakupić jutro wszystkie jakie maja w zool i zaczne badania. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i niebawem również będę mógł pochwalić się swoimi Paletkami. P.s posiadam wiedzę potrzebną do hodowli apistogramma, które poniekąd mają podobne wymagania co do paletek i wiem że są trzymane wraz z nimi, z powodzeniem rozmnażałem te gatunki, a nawet sprowadzone prosto z amazonki, bądź z ich dorzeczy. Jestem optymistą i wiem, że uda mi się z powodzeniem hodować ten gatunek, bo naprawdę zakochałem się w tych rybach, a miałem tego mase, od pyszczaków po apistogrammy. Po 20 latach hodowli uważam, że nadszedł czas na spróbowanie się z paletami.

Awatar użytkownika
Alenquer
senior
senior
Imie i Nazwisko: Artur
Miejsce zamieszkania/miasto/: Londyn

Post autor: Alenquer » 07 gru 2011, 20:15

Najważniejsze jest pH, najlepiej takie samo jak u hodowcy od którego bierzesz. Twardością bym sie zbytnio nie przejmował. Moim zdaniem obowiazkowo też sól do wody, która łagodzi stres. N i jak bedziesz je trzymał w tym 112l to miej pod reką sporo wody do podmian.

pafel28
junior
junior

Post autor: pafel28 » 09 gru 2011, 20:48

nie mam 112 mam 240, w nastepnym roku zmiana na 450

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”