zaczynam z paletkami

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
adam1977
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Adam Koza
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pajęczno
Kontaktowanie:

zaczynam z paletkami

Post autor: adam1977 » 18 sty 2012, 13:49

witam jestem nowy tu (choć od 2 tygodni czytam) więc się przywitam, cze jestem Adam :)
zaczynam z akwarium po przerwie 15 letniej
akwarium zamówione 450l standardowe 150x50x60 do tego szafka na zamówienie i pokrywa standardowa z 2 świetlówkami 36W T8
do tego 2 filtry:
wewnętrzny Aquael UNIFILTER 1000 UV
i zewnętrzny JBL CristalProfi e1501 Greenline
mam stary sterownik do sterowania grzałkami i jedną grzałkę 100W, więc dokupię drugą grzałkę 200W taką bez termostatu :)
na dno myślałem o plenum, ale zrezygnowałem, będą 2 wiaderka 10l Natural Substrate (od Mariana Wojtaszka) na to około 4 cm żwirku 2-8mm i 3 cm żwirku 0,8-1mm, do tego myślę o jakiejś plaży z jasnego piasku pod przednią szybą (tam gdzie będą jadły)
w kuchni mam zamontowany filtr RO z mineralizatorem na końcu, więc na start myślę wlać 50/50 wodę z RO i z kranu
zrobię jeszcze automatyczną podmianę wodę z RO, tylko puścić na stałe czy tylko czasowo ?
odnośnie roślin to posadzę jakieś mało potrzebujące z racji standardowego oświetlenia (może kiedyś rozbuduje oświetlenie)
bez instalacji CO2 na razie (może w przyszłości)
obsada rybna :
-na pewno paletki około 8 szt.
-bojce wspaniałe około 8 szt.
-zbrojniki niebieskie (glonojady) około 6 szt.
-neonki jeszcze nie wiem ile i czy w ogóle :)
poproszę o naprowadzenie mnie na dobry tok myślenia :)
jak zrobić z RO i jakie roślinki posadzić bo co do obsady myślę, że dość dobrze wybrałem
pozdrawiam Adam

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne

Re: zaczynam z paletkami

Post autor: nobleKoziol » 18 sty 2012, 16:28

Ciekawie sie zapowiada :D jesli tylko palety, bocje, i zbrojniki, to sprzydaly by sie kasaczowate, neon czerwony 60szt. wyglada super. osobiscie ustawialem zbiornik 450 z 8 palet. 5 skalarow, 2 zbrojniki, 6 kirysow i 60 neon wyglada wypas. Mi ostyatnio spodobala sie ryba neon czarny, mam 13 szt. zachowuja sie jak neon czerwony. A jesli chodzi o roslinki to podam ci kilka sugesti kture fajnie u mnie rosna. alle to w nastepnym post

zdjecie neon czarny z mego zbiornika

To jest tylko propozycja:
Załączniki
sdfghyjuklkjhgfrtyujhgfdrtyujhgfrtyuhgftyuhgftr6yujhgfrtyhgfrtyhgfdrtyujkl;,mnbvcxdsedrftgy987654323456789876543.jpg
sdfghyjuklkjhgfrtyujhgfdrtyujhgfrtyuhgftyuhgftr6yujhgfrtyhgfrtyhgfdrtyujkl;,mnbvcxdsedrftgy987654323456789876543.jpg (66.47 KiB) Przejrzano 11533 razy

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: nobleKoziol » 18 sty 2012, 17:17

oto tagi roslin proponowanych. Tagi na obydwuch zdjeciach pasuja do siebi w pionie.
Załączniki
P1180689tagi.jpg
P1180689tagi.jpg (45.89 KiB) Przejrzano 11525 razy
tagi2.jpg
tagi2.jpg (44.7 KiB) Przejrzano 11525 razy

Awatar użytkownika
adam1977
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: adam1977 » 18 sty 2012, 17:30

nobleKoziol pisze:Ciekawie sie zapowiada :D jesli tylko palety, bocje, i zbrojniki, to sprzydaly by sie kasaczowate, neon czerwony 60szt. wyglada super. osobiscie ustawialem zbiornik 450 z 8 palet. 5 skalarow, 2 zbrojniki, 6 kirysow i 60 neon wyglada wypas. Mi ostyatnio spodobala sie ryba neon czarny, mam 13 szt. zachowuja sie jak neon czerwony. A jesli chodzi o roslinki to podam ci kilka sugesti kture fajnie u mnie rosna. alle to w nastepnym post

zdjecie neon czarny z mego zbiornika

To jest tylko propozycja:
dzięki za szybką odpowiedź :)
kasaczowate > jakie to ???

dzięki za propozycje roślin :) z opisu widać że nie potrzebują dużo światła :) na pewno je przemyślę a tym bardziej, że się kompletnie nie znam na roślinkach :)

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 19 sty 2012, 08:29

Oświetlenie jakie masz w pokrywie standartowo starczy może na jakieś mchy, może z biedą jakieś odmiany kryptokoryn, anubiasów, żabienice.... pomyśl nad tym, to zbyt mało światła, pozdrawiam

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: nobleKoziol » 19 sty 2012, 09:19

kasaczowate to jest rodzina, naprzyklad neonki sa konsaczowate.

Dziekujemy za uwage w stosunku do tego swiatla faktycznie malo. do 400l potrzebne 200 wat. tak tak pomysl o tym.

Awatar użytkownika
adam1977
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: adam1977 » 19 sty 2012, 09:36

nobleKoziol pisze:kasaczowate to jest rodzina, naprzyklad neonki sa konsaczowate.

Dziekujemy za uwage w stosunku do tego swiatla faktycznie malo. do 400l potrzebne 200 wat. tak tak pomysl o tym.
wiki mi pomogła :) bystrzyki, zwinniki, błyszczyki, neony i barwieńce :D

co do światła to na pewno coś dołożę, sam jeszcze nie wiem jak wygląda taka pokrywa bo jeszcze nie mam jej
ale o dołożeniu myślałem coś ledowego założę na pewno, na noc i jak mi się uda to wcisnę tam jeszcze T5 jakąś

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: nobleKoziol » 19 sty 2012, 14:19

roslinki ktore beda rosly przy slabym oswietleniu.
1.Jawa Fern
2.Echinodorus Bleheri

obydwie rosliny rosna do duzych rozmiarow, potrzeboja duzo miejsca. Aczkolwiek jawa fern rosnie na kozeniach wiec mozna ja przykleic przyssawkami do sciany na wybranej wysokosci :D
Załączniki
Echinodorus Bleheri.jpg
Echinodorus Bleheri
Echinodorus Bleheri.jpg (7.19 KiB) Przejrzano 11468 razy
jawa fern.jpg
JAWA FERN
jawa fern.jpg (14.67 KiB) Przejrzano 11468 razy

Awatar użytkownika
deptak
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Adam Deptuła
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 19 sty 2012, 19:03

Adam
Jesli zaczynasz z dyskami to na poczatek odpusc sobie wszytkie inne gatunki.
Akwarium polhigeniczne ( moga byc rosliny w doniczkach ).
Dobrze dobrane duze silne rosliny pomoga Ci utrzymac parametry wody.

pozdr.

Awatar użytkownika
adam1977
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: adam1977 » 20 sty 2012, 11:31

mam pierwszy sprzęt :)
jest akwa (ale duże :))
jest pokrywa z 2 świetlówkami po 36 wat, ale znalazłem już takie coś : http://allegro.pl/oswietlenie-dodatkowe ... 10353.html > to jest 2 x 54 waty T5 do samodzielnego montażu w pokrywie bez uszkodzenia pokrywy.
jest filtr Aquael UNIFILTER 1000 bez lampy UV
jest grzałka :)
czekam na filtr zewnętrzny - za 2 tygodnie będzie (w tym czasie dobrze akwa wyschnie bo jeszcze czuć silikonem )
i teraz mam pytanie odnośnie tego filtra Aquael UNIFILTER 1000
filtr wewnętrzny - miał pracować jako mechaniczny, ale w komplecie dostałem ceramikę i jest miejsce na nią
i teraz nie wiem co zrobić czy załadować ceramikę czy kawałek gąbki o mniejszych oczkach, bo ta co jest na wejściu filtra ma dość duże oczka ?

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: nobleKoziol » 20 sty 2012, 17:13

Witam. Wlasnie uzywalem tego filtra 1000z UV te 2 diody kture sa zamontowane, nie wiem czy maja jakis sens, osobiscie ruznicy nie odczulem. jalo mechanik, powiem ze sie sprawdza. ale dzis zamotowalem nastepny kubelek 1400l/h z wbudowana lampa uv 9w :D i to teraz jest moj mechanik :wink:
Jesli chodzi o te ceramike to odrazu ja wywalilem. Ale wymyslilem cos innego, wycielem na wymiar bardzo cieniutko gombki ( najdrobniejsza) jedna z nich na spod tego dodatkowego pojemnika, potem wegiel i przykrylem 2 gabka, tak aby wegiel nie wpadl do filtra, i tak aby filtr nie wyssal wegla. Dzialalo super :D

Jesli zamantujesz te 2 t5 to napewno wystarczy ci swiatla na ladne ( wymagajace) roslinki :D

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: nobleKoziol » 20 sty 2012, 17:34

Zapomnialem zwrucic Ci uwage ze ten zestaw nie zawiera swietlowek, wiec sprawdz czy nie mozesz zakupic czegos podobnego za pare groszy. Poniewasz za balast i oprawki (uchwyty) 100 to troszku duzo jak na moj gust. Wystarczy isc do dobrego sklepu elektrysznego. Moze ktos z forumowiczow bedzie wiedzial, wiec nie przypalaj sie narazie.

seba*1*
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Sebastian Pustelnik
Kontaktowanie:

Post autor: seba*1* » 20 sty 2012, 19:52

nobleKoziol pisze: Jesli chodzi o te ceramike to odrazu ja wywalilem. Ale wymyslilem cos innego, wycielem na wymiar bardzo cieniutko gombki ( najdrobniejsza) jedna z nich na spod tego dodatkowego pojemnika, potem wegiel i przykrylem 2 gabka, tak aby wegiel nie wpadl do filtra, i tak aby filtr nie wyssal wegla. Dzialalo super
Co działało super? Wyjaławianie wody?Bo nie rozumiem w jakim celu ten węgiel :roll: Autor postu zaczyna z dyskowcami i na starcie podkładasz mu idiotyczne pomysły...może lepiej nie doradzac niż radzic źle :?:
Z innej beczki... Ze mnie noga w ortografi, że ...szkoda gadac :mrgreen: Ale te twoje dwa ostatnie posty w temacie,kurde szok :wink: Moderatorom tego działu należy sie wp... :oops: :evil:

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: nobleKoziol » 21 sty 2012, 10:39

seba*1* pisze:
nobleKoziol pisze: Jesli chodzi o te ceramike to odrazu ja wywalilem. Ale wymyslilem cos innego, wycielem na wymiar bardzo cieniutko gombki ( najdrobniejsza) jedna z nich na spod tego dodatkowego pojemnika, potem wegiel i przykrylem 2 gabka, tak aby wegiel nie wpadl do filtra, i tak aby filtr nie wyssal wegla. Dzialalo super
Co działało super? Wyjaławianie wody?Bo nie rozumiem w jakim celu ten węgiel :roll: Autor postu zaczyna z dyskowcami i na starcie podkładasz mu idiotyczne pomysły...może lepiej nie doradzac niż radzic źle :?:
Z innej beczki... Ze mnie noga w ortografi, że ...szkoda gadac :mrgreen: Ale te twoje dwa ostatnie posty w temacie,kurde szok :wink: Moderatorom tego działu należy sie wp... :oops: :evil:
filtr z weglem w srodku dzialal swietnie. Wyjalawianie zbiornika :shock: wydawalo mi sie ,ze wegiel wybiera z wody substancje szkodliwe, a nie mineraly i mikroelemety. Ja wegla uzywam bez ustanku wymieniam co 3 tygodnie i w zbiorniku mam pozadek. Pozatym wegiel jeszcze nikomu nie zaszkodzil,Ty powinienes troszeczku wegla zjesc bo chyba ci sie pogorszylo :twisted: pozatym nie pisalem ,ze ma ten wegiel juz do akwa wpsypac.
Pozatym jesli radze zle to zawsze forumowicze poprawia. Inna sprawa jest czytanie forum a stosowanie tego odrazu w zbiorniku, zawsze trzeba skonsultowac.
I nie sadze ze dodawanie wegla to zly pomysl, poprostu w polsce robi sie wszystko po kosztach, i nawet na wegiel sie zaluje.

ZA BLEDY serdecznie przepraszam :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
Jesli kogos obrazilem to bardzo Przepraszam.

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: nobleKoziol » 21 sty 2012, 11:01

Specjalnie dla Sebastiana :D

"Kupując nowy filtr, często znajdujemy w zestawie woreczek z czarnymi, brudzącymi ziarenkami – węglem aktywnym. W Polsce stosowanie tego materiału do filtracji wody w akwariach nie jest specjalnie popularne. Za Oceanem używany jest powszechnie jako jedno z wypełnień filtrów przez większość akwarystów. Okazuje się, że ten ciekawy materiał może przydać się do czegoś więcej niż tylko do usuwania z wody resztek leków i innych preparatów chemicznych."

powszechnie wiadomo ze w akwarystyce polska ma jeszcze wielkie braki.

"Przykłady organicznych substancji dobrze i źle usuwanych przez węgiel aktywny [Kowal & Świderska-Bróż 1996]
substancje dobrze usuwane substancje słabo usuwane
rozpuszczalniki aromatyczne (benzen, toluen, nitrobenzeny itd.) chlorowane związki aromatyczne (PCB, chlorobenzeny, chloronaftalen) fenol i chlorofenole wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (acenaften, benzopireny itd.) pestycydy i herbicydy (DDT, aldryna, chloran, heptachlor itd.) chlorowane, niearomatyczne (tetrachlorek węgla, chloroalkilowe etery, heksachlorobutadien itd.) węglowodory o dużej masie cząsteczkowej (barwniki, aminy, związki humusowe, benzyna) "

http://www.malawi.pl/artykuly/wegiel.htm

to link poczytaj sobie, moim zdaniem bardzo ciekawe.

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”