co daje podnisienie temp. wody do 37 stopni
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
co daje podnisienie temp. wody do 37 stopni
witam mam pytanie takie jak w temacie ponieważ kiedyś miałem pary i zawsze po trzech tygodniach zaczynały szybko, oddychać ciemnieć i zdychać
pozbyłem sie tych par i zakupiłem nowe 12 miesieczne rybki i nie chciałbym aby sutacja sie powturzyła tymbardziej że dobrały sie w pary i zaczynają składać ikre
prosze o odpowiedz
pozbyłem sie tych par i zakupiłem nowe 12 miesieczne rybki i nie chciałbym aby sutacja sie powturzyła tymbardziej że dobrały sie w pary i zaczynają składać ikre
prosze o odpowiedz
- GościaK
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
to prawie zupa rybna
u mnie jest 29 stopni, myślę że podnoszenie temp. ma sens tylko jak ryby zaczynają chorowac wtedy ok. 32 stopni wyżej się nie spotkałem, ba moja grzałka ma skalę 32 stopni więc juz wyżej nie pociągnie... może inne parametry Twojej wody mają wpływ na złe samopoczucie ryb, podaj parametry tj. TWO, TWW, Ph No2 No3 bo inaczej nic nikt Ci nie napisze

-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
- GościaK
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
!!! to się nie dziwie, przy takiej ilości to wode trzeba podmieniać co dziennie, jak nie całą to na pewno z 80%. Ilości pozostawionego pokarmu powodują że woda mętnieje bo wzrasta poziom No2, pierwotniaki i inne robale mają niezłą pożywkę dlatego woda jest mleczną co do rodziców to chyba już można odłowić ale niech wypowiedzą się fachowcy, jedno jest pewne po każdym karmieniu ryb trzeba posprzątac dno przez odmulanie wymianę wody itp.
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
- Ambra
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec
Przegęszczenie znaczne, ale niedługo wycofasz rodziców..........ocean_grin pisze:akwarium 112 litrów ok 150 młodych 3 tygodniowych +rodzice wode podmieniałem około do 5 litrów na dzień
Podmiana 80% dziennie wydaje mi się nieco zbyt drastyczna, ale 30% będzie bardzo wskazane.
Podnoszenie temperatury ma sens w razie leczenia i jest zabiegem terapeutycznym, a nie profilatycznym.
Profilaktyka to dobre i ustabilizowane warunki w akwarium.
37 stopni to za wiele i jest pomysłem z "piekła rodem".
Dlaczego? - rozpisywać się nie będę, bo każdy akwarysta winien prace domowe odrabiać sam. Wtedy dłużej pamięta co nie powinno się czynić.
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
Przegęszczenie znaczne, ale niedługo wycofasz rodziców..........
Podmiana 80% dziennie wydaje mi się nieco zbyt drastyczna, ale 30% będzie bardzo wskazane.
a od kiedy zacząć podmieniać wode i ile tej wody podmieniać czy ma być o takich samy ch parametrach . a i od kiedy ndolewać kranówy
Każdy pisze że podnoszenie temperatury lecz ale co leczy podniesienie tak wysoko temp. czy zabiją chorobe taką jak to dziadostwo co siedzi na skrzelach i na skórze
a od kiedy zacząć podmieniać wode i ile tej wody podmieniać czy ma być o takich samy ch parametrach . a i od kiedy ndolewać kranówy
Każdy pisze że podnoszenie temperatury lecz ale co leczy podniesienie tak wysoko temp. czy zabiją chorobe taką jak to dziadostwo co siedzi na skrzelach i na skórze