Mój sposób na wodę.
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- junior
- Kontaktowanie:
Mój sposób na wodę.
Witam wszystkich po raz pierwszy. Od niedawna przeglądam forum. Zarejestrowany jestem również od kilku dni. Na wstępie - moje akwarium to 240l (105 x 60 x 42). Chciałbym się dowiedzieć jakie macie poglądy na temat wymieniaczy jonowych. Ja przygotowuję swoją wodę przepuszczając ją przez jonity - dwa rodzaje - jeden usuwa twardość ogólną (tylko) drugi azotany (w mojej kranówce jest ich dość sporo). Regeneracja odbywa się poprzez moczenie w roztworze soli. Najprawdopodobniej wprowadzam do akwa jony sodu przez taką operację. Tu pojawia się moje pytanie - na ile są one szkodliwe. Czy można ten sposób stale wykorzystywać - jaki ma wpływ na paletki. Ten sposób chcę jeszcze trochę praktykować do póki nie dorobię się filtra RO. I jeszcze jedno - czy 2,5 roczna paletka ma szansę jeszcze urosnąć - jest mała ok. 10-12cm. Pozdrawiam.
-
- junior
- Kontaktowanie:
Wielkie dzięki, bo nie byłem pewien jaki mogą mieć wpływ. A kwestia obniżenia pH - (parametry wody w akwa: TwW - 4, TwO - 12, pH - 7.2) - filtrowanie torfu owszem troszkę pomogło, zbiłem z 7.5 na 7.2, ale czy i tak nie jest za wysokie. Czy warto użyć chemicznych zakwaszaczy wody - tych dostępnych w sklepach zoologicznych? Jaki one mają wpływ na samopoczucie ryb - np. Aquacid Tropical?
- Michcio
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Witaj Aleks. W sumie to wode masz dobra i nie konieczne sa jakies zmiany(o ile nie rozmnażasz). Twardość weglanowa 4 wiec powinienes raczej stosowac dalej torf i czekać na efekty. Gdybyś chciał sie jednak uprzec i użyc kwasu to na dluższa mete warto zaopatrzyć sie w większą jego ilość. Aqacid jest mieszanka kwasów, glównie ortofosforowego. Ja stosuje HCL gdyż jego aniony nie sa pożywka dla roślin( czyt. glonów). Związków azotowych i fosforowych w naszych akwariach jest pod dostatkiem przy paletach.
"Jaki one mają wpływ na samopoczucie ryb - np. Aquacid Tropical?" cóz maja one taki wpływ jaki efekt wywołaja, czyli do jakiego poziomu ph spadnie. Pamietaj ze przy takiej tww potrzebujesz małych ilosci kwasu do stabilizacji ph. Aha i jak to Cocoloco pisał woda reaguje z opóżnieniem, wiec mierz po kilku godzinach od podania.
"Czy warto użyć chemicznych zakwaszaczy wody - tych dostępnych w sklepach zoologicznych?"- widzisz to zalezy od tego jaka (i ile) masz wode.Musisz sam sie zastanowic czy ci sie to opłaca.
Pozdrawiam
"Jaki one mają wpływ na samopoczucie ryb - np. Aquacid Tropical?" cóz maja one taki wpływ jaki efekt wywołaja, czyli do jakiego poziomu ph spadnie. Pamietaj ze przy takiej tww potrzebujesz małych ilosci kwasu do stabilizacji ph. Aha i jak to Cocoloco pisał woda reaguje z opóżnieniem, wiec mierz po kilku godzinach od podania.
"Czy warto użyć chemicznych zakwaszaczy wody - tych dostępnych w sklepach zoologicznych?"- widzisz to zalezy od tego jaka (i ile) masz wode.Musisz sam sie zastanowic czy ci sie to opłaca.
Pozdrawiam
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Ja zamiast stosowania kwasów czystych proponuję (proponuję bo wybrać masz sam!) zakwaszanie preparatami torfowymi, może być też dodatek wyciągów z kory dębu. Moim zdaniem chemia taka techniczno-laboratoryjna powinna być stosowana tylko w ostateczności. Preparaty torfowe możesz kupić w większych opakowaniach 0,5 l lub nawet 2 l więc starczy na długo...
Ale pamiętaj to są rady a wybrać musisz sam. Przekalkuluj jeszcze od razu sobie ile będzie Ciebie kosztowało przygotowywanie wody przez rok i porównaj to z ceną RO. Wtedy odpowiesz sobie co warto.
Ale pamiętaj to są rady a wybrać musisz sam. Przekalkuluj jeszcze od razu sobie ile będzie Ciebie kosztowało przygotowywanie wody przez rok i porównaj to z ceną RO. Wtedy odpowiesz sobie co warto.
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
No to Ci szczerze współczuję przygotowywania wody do akwarium za pomoca wymieniaczy jonowych. Miałem z tym wiecznie problem, gdy kiedyś to robiłem. Najpierw zmiękczałem wodę tylko anionitem, dopiero po jakimś czasie zacząłem zmiękczanie również kationitem. Ph to mi skakało jak konik polny na łące i cały trud zmiękczenia wody szedł na marne w pół dnia a i pracochłonne to było bardzo. Dopiero jak zacząłem zmiekczać wodę w kolumnie - najpierw przez kationit, a potem przez anionit to jakoś to się ustabilizowało, ale efektów większych nie było. Gdy założyłem większe akwarium dla paletek to od razu kupiłem filtr RO i to też Ci gorąco polecam. To bardzo ułatwia zapanowanie nad wodą w akwarium.
-
- junior
- Kontaktowanie:
Dzięki za wszelkie informacje. Pomyślę na zakwaszaniem - czy chemia czy natura. Nie wiem gdzie kupić ewentualnie HCl?? Może ktoś podpowie. Nad twardością ogólną muszę na razie pracować wymieniaczami jonowymi, bo kranówka jest strasznie twarda (ok.20), ale zrobiłem sobie prymitywnąkolumnę do której wkładam wymieniacz, przepuszczam przez to złoże wodęprosto z kranu i do bańki leci mi już miękka = 0. Jeszcze jedno pytanko - czy jest ktoś na forum z Wrocławia lub Opola, szukam takich hodowców, z którymi możnaby wymienić poglądy, od których można też kupić młode ryby. Może macie jakieś namiary?? Pozdrawiam.