Pierwsze kroki w stronę paletek

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Szpak.lm
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Michał Szpakowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rumia

Pierwsze kroki w stronę paletek

Post autor: Szpak.lm » 12 mar 2012, 10:28

Witam wszystkich na forum
W ramach krótkiego wstępu na forum zarejestrowałem się ponad rok temu, ale z braku warunków lokalowych (dzielę mały pokój z bratem) na jakiś czas temat paletek odpuściłem, w kwietniu odbieram mieszkanie i pomysł akwarium z paletkami powrócił.
Na chwilę obecną ze sprzętu nie posiadam tylko grzałkę (150W) i światło (150W HQI)ze starego akwarium, no i oczywiście koncepcję lub ich kilka na to jak by miał funkcjonować nowy zbiornik. W głównym punkcie pokoju dziennego zażyczyłem sobie aby było doprowadzenie i odprowadzenie wody do kanalizacji w celu zastosowania ciągłej podmiany wody.
Myślę nad akwarium o wymiarach 120/60/60 cm co daje 432l brutto, z kominem i sumpem. Największy problemmam z tym jakie powinny być wymiary sumpa do takiego zbiornika i czy dałoby się przedzielić sump na dwie części żeby w jednej zrobić zamykany w szafce zbiornik na kwarantanne (ewentualne tarło w przyszłości).
Filtrację w akwarium chciał bym oprzeć o dobrze działające plenum tylko trochę szkoda mi wysokości akwarium i zastanawiam się nad zrobieniem go w sumpie, ale nie wiem czy będzie wystarczająco wydajne?

Z góry dziękuję z rady i pozdrawiam
Michał Szpakowski

Awatar użytkownika
adam1977
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Adam Koza
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pajęczno
Kontaktowanie:

Re: Pierwsze kroki w stronę paletek

Post autor: adam1977 » 12 mar 2012, 12:47

witam :)
może nie dam ci rad na temat filtracji - bo jeszcze trochę za mało wiem :)
ale jak jesteś na etapie przyłączy to od razu zrób przyłącze do ogrzewania akwa z CO :)
sam tak mam w 450l jak na razie bardzo dobrze się sprawdza (no i jakie oszczędności energii)
pozdrawiam i życzę powodzenia :)

michal.l
senior
senior
Imie i Nazwisko: Lach Michał
Miejsce zamieszkania/miasto/: myślenice

Post autor: michal.l » 12 mar 2012, 19:13

adam1977 pisze:
ale jak jesteś na etapie przyłączy to od razu zrób przyłącze do ogrzewania akwa z CO :)
sam tak mam w 450l jak na razie bardzo dobrze się sprawdza (no i jakie oszczędności energi
możesz napisać coś więcej na temat

Awatar użytkownika
Kazimierz1961
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kazimierz Kraćkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rawa Mazowiecka

Post autor: Kazimierz1961 » 12 mar 2012, 20:01

Witaj.Kolego Michale z tym ogrzewaniem zbiorników to wykorzystuje się instalacje ciepłej wody i cyrkulacji ponieważ mamy ją lato/zima.Wystarczy doprowadzić tak jak pisałeś kanalizację,wodę zimną,wodę ciepłą i cyrkulację.W sumpie robi się wężownicę do której montuje się zawór z siłownikiem do którego, podłącza się sterownik temperatury i ogrzewanie zbiornika mamy gotowe. :lol: :lol:

Awatar użytkownika
adam1977
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: adam1977 » 13 mar 2012, 07:50

michal.l pisze:
adam1977 pisze:
sam tak mam w 450l jak na razie bardzo dobrze się sprawdza (no i jakie oszczędności energi
możesz napisać coś więcej na temat
no u mnie akurat nie ma supa więc nie miałem gdzie tej wężownicy wstawić :(
dałem do akwa ale paskudnie wyglądało i wylądowało pod akwa
wszystko opisane w moim temacie ze zdjęciami :) http://www.pkmd.pl/pl/forum/viewtopic.php?f=71&t=6514
następne akwa będę robił na sumpcie albo panelu więc zrobię specjalne miejsce na wężownicę z alupexa :D
pozdrawiam

michal.l
senior
senior
Imie i Nazwisko: Lach Michał
Miejsce zamieszkania/miasto/: myślenice

Post autor: michal.l » 13 mar 2012, 13:17

Dziękuję za odpowiedź koledzy zamierzam w niedługim czasie poszaleć z litrażem więc takie rozwiązanie by się myślę przydało :)

Szpak.lm
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Michał Szpakowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rumia

Post autor: Szpak.lm » 14 mar 2012, 22:29

Z przyłączeniem do CO to nie wiem czy to będzie najlepiej wpływało na florę mikrobiologiczną w podłożu więc nie będę ryzykował, że coś będzie nie tak, w końcu bakterie mają swoje optimum wzrostu, a bez nich nie będzie filtracji biologicznej.

Tak się zastanawiam czy istnieje możliwość alby zabezpieczyć sump przed nicieniami lub przywrami np, stosując filtr wypełniony węglem aktywnym na spuście wody z akwarium do sump? Chodzi mi o to, żeby w razie potrzeby sterylizować tylko akwarium, a cała biomasa rozwinięta w filtrze została by nie naruszona?

Awatar użytkownika
adam1977
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: adam1977 » 16 mar 2012, 07:07

Szpak.lm pisze:Z przyłączeniem do CO to nie wiem czy to będzie najlepiej wpływało na florę mikrobiologiczną w podłożu więc nie będę ryzykował, że coś będzie nie tak, w końcu bakterie mają swoje optimum wzrostu, a bez nich nie będzie filtracji biologicznej.
Jeżeli masz sump to wężownicę od CO dajesz do sumpa :)
ja nie mam dlatego dałem pod akwa :)
woda ma miesiąc i nie widzę, żeby jakieś roślinki nagle padały, może nie rosną jak szalone (nie mam co2)
następne akwa będzie z panelem filtracyjnym, a w nim miejsce na wężownice CO
pozdro

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”