Mordo Ty Moja cz 2
Moderator: seba*1*
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Re: Mordo Ty Moja cz 2
Jestem pod wrażeniem Darek.Życzę Ci powodzenia w morszczyźnie.Piękne akwa
- Fal
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
Witam po długiej przerwie , oj dawno mnie u Was nie było
, ale widzę że mordki cały czas te same 
mały up. mojego gruzowiska

mały up. mojego gruzowiska
- Załączniki
-
- 7.jpg (255.69 KiB) Przejrzano 10731 razy
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
No widzę Fal że w "morszczyźnie" sobie radzisz całkiem całkiem.Piekne akwa

- Marek81
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
- Kontaktowanie:
Dawno dawno
Ładny klimat, ale coś skąpisz tych zdjęć
Darku napisz coś o swojej praktyce i doświadczeniach, kosztach utrzymania i takich tam.
Ciągle myślę o soli ale odwagi i czasu brak, wszyscy straszą.

Ładny klimat, ale coś skąpisz tych zdjęć

Darku napisz coś o swojej praktyce i doświadczeniach, kosztach utrzymania i takich tam.
Ciągle myślę o soli ale odwagi i czasu brak, wszyscy straszą.
- jzajonz
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo
Widzę że masz już wszystko opanowane. Gratuluję 

- Fal
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Wieczorkiem cos skrobnę , i może parę fotek zapodam 

- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Czy to akwa takie małe, czy może ryby takie wielkie?
- Fal
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
No więc od czego by tu zacząć , może od tego , że akwarystyka morska nie wybacza nawet najmniejszych błędów , przekonałem się parokrotnie , ale jak pewnie zauważyliscie nie jest tak źle , skoro nadal mam zbiornik
.
Morszczyzna rządzi się swoimi prawami i tak naprawdę musisz utrzymać dwa parametry na stałym poziomie , jest to KH i CA to gwarantuje , że zbiornik będzie żył. Więc jeśli chcesz mieć akwarium morskie i jesteś w stanie utrzymać parametry o których wspomniałem to odniesiesz sukces
. Oczywiście połowiczny , ale jednak sukces.
Żeby odpowiedzieć na pytanie czy akwarystyka morska jest droga , trzeba tak naprawdę zadać pytanie jaki chcesz mieć zbiornik , czy z koralami miękkimi , czy może z koralami LPS , a może z koralami SPS ?
Więc jeśli chcesz mieć zbiornik z miękasami to tutaj sprawa jest w zasadzie banalna , wystarczy że będziesz robił regularne podmiany raz na dwa tygodnie , korale miękkie nie potrzebują też dużo światła więc pewnie i 0,5w na litr wystarczy. W takim zbiorniku naprawdę nie trzeba nic robić , poza podmianami. Są też takie osoby , które do podmian używają kranówki i wszystko im żyje.
Drugi zbiornik z koralami LPS , jest troszkę bardziej wymagający , musimy już myśleć o utrzymaniu parametrów na określonym poziomie , LPS nie potrzebują też dużo światła , jednak czystość wody jest bardzo istotna , tutaj zaczyna odgrywać dużą rolę PO4 i NO3 , generalnie LPS lubią male blotko czyli PO4 do 0,1 a NO3 do 15 , ale doprowadzenie wody właśnie do takich parametrów wymaga troszkę inwestycji w absorbery PO4 i NO3. Podmiany są bardzo istotne , dokarmianie korali też ma duży wpływ na przyrosty , więc generalnie zaczyna się zabawa.
Trzeci zbiornik to zbiornik z tak zwanymi koralami małopolipowymi czyli SPS , i tutaj tak naprawdę zaczyna się jazda , nie da się ukryć że utrzymanie takiego zbiornika to spora inwestycja dlatego że SPS muszą mieć mega czystą wodę , bogatą w micro i macro o niskich stężeniach PO4 i NO3 , mega dużo światła , mega cyrkulację , ogólnie taki zbiornik jest MEGA prądożerny , ale satysfakcja jest nieprawdopodobna
.
Podsumowując miękasy to niskie koszty , małe zaangażowanie i sporo radości , LPS nie jest tak źle , ale już czegoś od nas wymagają , SPS to drożyzna nie wybaczająca żadnych błędów.
Zapomniał bym o jednej istotnej sprawie , nawet bardzo istotnej , jesli lubisz ciszę zapomnij o zbiorniku morskim
.
Ale się rozpisałem , może teraz jakąś fotę zapodam
Wstawiam zdjęcie które zrobiłem rok temu

Morszczyzna rządzi się swoimi prawami i tak naprawdę musisz utrzymać dwa parametry na stałym poziomie , jest to KH i CA to gwarantuje , że zbiornik będzie żył. Więc jeśli chcesz mieć akwarium morskie i jesteś w stanie utrzymać parametry o których wspomniałem to odniesiesz sukces

Żeby odpowiedzieć na pytanie czy akwarystyka morska jest droga , trzeba tak naprawdę zadać pytanie jaki chcesz mieć zbiornik , czy z koralami miękkimi , czy może z koralami LPS , a może z koralami SPS ?
Więc jeśli chcesz mieć zbiornik z miękasami to tutaj sprawa jest w zasadzie banalna , wystarczy że będziesz robił regularne podmiany raz na dwa tygodnie , korale miękkie nie potrzebują też dużo światła więc pewnie i 0,5w na litr wystarczy. W takim zbiorniku naprawdę nie trzeba nic robić , poza podmianami. Są też takie osoby , które do podmian używają kranówki i wszystko im żyje.
Drugi zbiornik z koralami LPS , jest troszkę bardziej wymagający , musimy już myśleć o utrzymaniu parametrów na określonym poziomie , LPS nie potrzebują też dużo światła , jednak czystość wody jest bardzo istotna , tutaj zaczyna odgrywać dużą rolę PO4 i NO3 , generalnie LPS lubią male blotko czyli PO4 do 0,1 a NO3 do 15 , ale doprowadzenie wody właśnie do takich parametrów wymaga troszkę inwestycji w absorbery PO4 i NO3. Podmiany są bardzo istotne , dokarmianie korali też ma duży wpływ na przyrosty , więc generalnie zaczyna się zabawa.
Trzeci zbiornik to zbiornik z tak zwanymi koralami małopolipowymi czyli SPS , i tutaj tak naprawdę zaczyna się jazda , nie da się ukryć że utrzymanie takiego zbiornika to spora inwestycja dlatego że SPS muszą mieć mega czystą wodę , bogatą w micro i macro o niskich stężeniach PO4 i NO3 , mega dużo światła , mega cyrkulację , ogólnie taki zbiornik jest MEGA prądożerny , ale satysfakcja jest nieprawdopodobna

Podsumowując miękasy to niskie koszty , małe zaangażowanie i sporo radości , LPS nie jest tak źle , ale już czegoś od nas wymagają , SPS to drożyzna nie wybaczająca żadnych błędów.
Zapomniał bym o jednej istotnej sprawie , nawet bardzo istotnej , jesli lubisz ciszę zapomnij o zbiorniku morskim

Ale się rozpisałem , może teraz jakąś fotę zapodam

Wstawiam zdjęcie które zrobiłem rok temu
- Załączniki
-
- 1.jpg (244.78 KiB) Przejrzano 10682 razy
- Fal
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
A teraz wygląda to samo miejsce tak
- Załączniki
-
- 2.jpg (178.54 KiB) Przejrzano 10682 razy
- jzajonz
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo
Tak myślałem że poradzisz sobie doskonale z tym wezwaniem. Widziałem jakie były początki i już wówczas imponowało mi to przedsięwzięcie.
- Marek81
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Świetna robota 

- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Fantastyczne !!!
Możesz powiedzieć z jakimi koralami jest to Twoje akwarium?
Możesz powiedzieć z jakimi koralami jest to Twoje akwarium?
- Fal
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Mój zbiornik w 99% jest zbiornikiem SPS.
Co do wielkości baniaczka nie jest tak źle
150x70x50
Co do wielkości baniaczka nie jest tak źle

- Marek81
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Konkretna jazda ! Szacun
Zimą będę budował regalik i myślę, bardzo myślę dyskowce czy morszczyzna.
Za paletkami przemawia fakt że pokoik kawalerski ma być na poddaszu, z temperaturą morze być różnie.
A i strach przed bardzo szybką stratą kasy jak się czegoś nie dopilnuje.
Zimą będę budował regalik i myślę, bardzo myślę dyskowce czy morszczyzna.
Za paletkami przemawia fakt że pokoik kawalerski ma być na poddaszu, z temperaturą morze być różnie.
A i strach przed bardzo szybką stratą kasy jak się czegoś nie dopilnuje.
- Fal
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Marek , jesli nie masz czasu odpuść morszczyznę.