Wybór pompy

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Wybór pompy

Post autor: Amorphis » 18 sty 2006, 19:20

Założenia:
- cicha praca
- akwarium ~240l
- filtr samoróbka ~100l nad zbiornikiem wypełniony ceramiką, keramzytem i biobalami
- filtr samoróbka ~20l pod zbiornikiem wypełniony (tu jeszcze nie wiem i czekam na podpowiedź) głównie gąbką traktowany chyba w głównej mierze jako filtr mechaniczny podłączony do dna akwarium w sposób opisany w moim wątku pt. "Filtr podżwirowy inaczej"
- połączenie tego pod jedną pompę... no właśnie jaką? Skłaniam się ku cyrkulacyjnej lub C.O. (chyba, że jeszcze coś innego).
Poproszę o konstruktywną pomoc w wyborze (za i przeciw konkretnej pompie) oraz kierunek przepływu i kolejność podłączania (np. pompa dmucha do filtra górnego, z niego rurą do dolnego, a z dolnego na deszczownię itp...).

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 18 sty 2006, 20:42

Przy takim samym akwa jak Twoje ja mam tak .Filr samoróba ,pojemność 12l .Wypełnienie to żwirek o gr 1 cm 2\3 pojemnośći ,następnie gąbka o gr 3 cm ,na niej 3do5 cm węgla aktywnego na węglu następna gąbka tej samej gr co pierwsza .Na całośći położyłem kilka kamyków .Co do pompy to proponuję ci AQASZUTA o wydajnośći 300l\h , lub 600l\h .Nie ma sensu stosować pomp o dużym przepływie ,ponieważ tak duża cyrkulacja może spowodować że bakterie nitryfikujące które biologicznie oczyszczają wodę mogą mieć problemy z zadomowieniem się w twoim filtrze .Spotkałem się ze stwierdzeniem że jeżeli w ciągu godziny filtr przefiltruje ,od 80 do 120% objętośći akwa to powinno to w zupełnośći starczyć, i ja na bazie własnego doświadczenia z tym się zgadzam .Jeśli chodzi o więgiel aktywny ,to możesz go nie stosować ,zdania na ten temat są podzielone .u mnie sprawdza się doskonalejacek664

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Amorphis » 19 sty 2006, 17:53

jest jeszcze jeden wazny warunek:
- akwarium ma byc czysto dekoracyjne, wiec zadnych pomp wewnetrznych, a konstrukcje filtrow uniemozliwiaja umieszczenie pomp wewnatrz, czyli pompa pracujaca bez zanurzenia

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 19 sty 2006, 21:15

Mówiłem o zewnętrznym filtrze kubełkowym ,w Twoim przypadku,wystarczy ten o pojemnośći 20l .Moim zdaniem ta 100tka nad Twoim akwa ,jest zbędna ., Do 20stki wrzucisz kermazyt biobale ,ceramikę lub jak u mnie żwir + jakaś nie za gęsta gąbka .Do środka zamontujesz pompę ,i filtr gotowy . Co dwa-trzy tygodnie wyczyśćisz gąbkę ,a pozostałe warstwy ja czyszczę raz na dwa miesiące w wodzie z podmian w moim akwa .Nie wiem czy myślałeś już o napowietrzaniu swojego akwa .Jest to ważne bo filtr zewnętrzny ci go nie napowietrzy .Proponuję ci cichą pompkę + kamień napowietrzający ,i problem z głowy Zaletą filtra kubełkowego jest to że w twoim akwa znajduje sie tylko rurka doprowadzająca wodę do filtra , którą jeszcze możesz zamaskować roślinami lub dekoracjami .Oczywiśćie to jest propozycja .decyzja należy do Ciebie jacek664

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Amorphis » 20 sty 2006, 18:29

jacek664 pisze:Nie wiem czy myślałeś już o napowietrzaniu swojego akwa. Jest to ważne bo filtr zewnętrzny ci go nie napowietrzy.
Deszczownica zalatwia sprawe.

Dzieki za rady, ale nie tedy droga. Mam po prostu bardzo specyficzną sytuację mieszkaniowo-powierzchniowo-akwarystyczną i musi być układ spełniający założenia. Żadne inne rozwiązania nie wchodzą w rachubę.
W związku z powyższym pytanie zadane w temacie brzmi od teraz: Jaka cicha, zewnętrzna, niezanurzeniowa pompa napędzi oba filtry, nie zabije siłą rozpędu o ścianę bakterii nitryfikacyjnych i przy tym jej koszt nie będzie kosmicznny? Jeśli C.O. lub cyrkulacyjna, to o jakich mniej więcej parametrach, jakie są ich plusy i minusy?

Awatar użytkownika
mare777
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Marek Marcinkiewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
Kontaktowanie:

Post autor: mare777 » 20 sty 2006, 21:38

Jeżeli ma być jeden filtr pod akwa a drugi nad nim i cały zestaw ma obsługiwać jedna pompa , to może ona tylko pompować z dolnego do górnego filtra .
Woda z akwa a raczej jej nadmiar przelewem spłynie do dolnego filtra , z górnego na tej samej zasadzie do akwa .
Co zaś się tyczy typu i wydajności pompy to oczekujesz rzeczy praktycznie niemożliwych , chciałbyś Leksusa w cenie roweru :-) . Zakładając że musi być to zewnętrzna to najlepiej aby to była magnetyczna z miękkim startem np. Iwaki :-) / ceny modelowe:-)/.
Można poszukać pomp magnetycznych do innych zastosowań i używanych - bywają zdecydowanie tańsze .
Ogólnie magnetyczne są bezgłośne .
Niestety mają też wady - większość z nich / także te do C.O. / nie potrafią wytworzyć podciśnienia , czyli nie zasysają wody - instalacja musi być cały czas "zalana" /technicznie to nie problem / .
Są też oczywiście pompy "zwyczajne" :-) np Aqua Bee , Red Dragon /to ta wyższa półka/ i Aqua Medic , Hailea , Eheim , Weipro , Aquarium System , Atman ,i wiele innych.
Większość z nich przystosowana jest do pracy na zewnątrz zbiornika , niestety z głośnością to już bywa gorzej .
Wydajność pompy zależy tylko od Ciebie i Twoich oczekiwań . Możesz mieć cyrkulację np. 5 x pojemność akwa na godzinę / bez młynka oczywiście :-)/ , i poniżej 0,5 x poj. akwa na godzinę - Twój wybór .
Przy wyborze pompy musisz pamiętać tylko że parametry wydajności pomp są podawane dla wysokości zero , czyli im wyżej pompuje tym słabiej .
Wykres wydajności to zawsze jakaś krzywa jednak w zaokrągleniu można przyjąć przekątną / pompa o wydajności np. 4000 l/h i wysokości podnoszenia 4 metrów pompując na wys. 1 metra poda już tylko 3000 l , a na wysokość 2 m około 2000 litrów czyli połowę / .
Jeżeli wybierzesz pompę o wydajności 1500l/h i podnoszeniu 2 metry to na wysokość 1,5metra poleci tak około 500ltr o ile nie będzie oporów przepływu / kolanka redukcje itp. /

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin

Post autor: Michcio » 22 sty 2006, 00:33

Amorphis nie zlość sie ale po co ci ten filtr o pojemności 100 l?? czy sądzisz ze taka pojemność ci w czyms pomoże? Sugerujesz kremazyt itd wiec chcesz hodowac bakterie nitryfilkacyjne. Czy uwazasz ze bakterie niczym sie nie żywia? Wiem że to glupie pytanie ale nie rozumiem jak chcesz wykarmic takie złoże 240 l wody w akwa(wymieniam tylko te czesc wody w obiegu w której jest możliwosc wytworzenia sie amoniaku). Niezalezenie od tego ile ryb do tego akwa zapakujesz to biologiczny filtr o poj 20 -30 l poradzi sobie. Zakładajac nawet ze ryb bedzie ekstremalnie duzo to azotany które powstana z amoniaku zmusza cie do wymiany wody, i jednocześnie do redukcji stężenia amoniaku. Biorac pod uwage to ze rosliny równiez go pobieraja śmiem twierdzić ze nie zdołasz wykarmic takiego złoża. Czyli nie ma sensu tworzyc tak duzej powiezchni do jego rozwoju. Wydaje mi sie ze piszac o warunkach mieszkaniowych miałeś na musli niemożliwość postawienia akwarium o duzej powiezchni dna. Dlatego chcesz zrekompensowac mała pojemność akwa zwiekszajac ilość wody w obiegu. Wydaje mi sie ze instalacja tak wielkiego filtra jest złym pomysłem. Jezeli sie nie myle w swoich przypuszczeniach to lepiej to 100 akwa postawic wyżej i właczyc je w obieg.
Jeżeli sie myle to tego postu nie było:-) Pozdrawiam

Odpowiedz

Wróć do „Technika”