Najprawdopodobnie restart

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
krystian0682
senior
senior
Imie i Nazwisko: Krystian Ziegert
Miejsce zamieszkania/miasto/: Southampton / UK

Najprawdopodobnie restart

Post autor: krystian0682 » 28 sie 2012, 08:27

Czy możecie mi powiedzieć czym najlepiej odkazic, jaki środek do odkarzenia i jak najlepiej to zrobić. Druga rzecz filtry co z nimi i jak je odkazic a szczególnie w środku głowicy, no i czy po umyciu zostawić puste na jakis czas. Rośliny mogę też zdezynfekowac bo czytałem ze mozna, proszę o pomoc

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Re: Najprawdopodobnie restart

Post autor: arturo » 28 sie 2012, 08:53

A dlaczego??!!

Awatar użytkownika
krystian0682
senior
senior

Post autor: krystian0682 » 28 sie 2012, 10:43

Mam najprawdopodobniej chorobę neonkowa i czytałem że najlepiej tak zrobić bo to jakieś pasożyty i nie da rady się tego pozbyć czy to prawda. Z nazwy to choroba neonkowa powinna tyczc się tylko neonek ?

arturo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: arturo » 28 sie 2012, 12:33

Jeśli masz możliwość odłów wszystkie ryby do jakiegoś mniejszego zbiornika i zrób im kwarantannę, podaj odkażalniki dostępne w handlu, możesz dodawać metronidazolu do pokarmu, podnieś temperaturę i tak je potrzymaj ze 2 tygodnie, podmieniaj im wodę, możesz dodać do wody soli kamiennej nie jodowanej, ale to nie jest konieczne. Wprawdzie choroba dotyka głównie neonki, bystrzyki i zwinniki ale... Powinieneś dać sobie z tym radę... Cały zbiornik główny zostaw w spokoju, podmień wody, wyczyść media w filtrze w wodzie z akwa i niech pochodzi 2-3 tygodnie bez ryb, większość pasożytów bez swojego nosiciela w postaci ryby padnie a przetrwalniki jak się wyklują też się wykończą bez żywiciela... Możesz dodać również jakiegoś ogólnego odkażalnika ale z umiarem abyś biologii nie ukatrupił i już....
A pisałem w jakimś poście..... daj sobie na początku spokój z dodatkową obsadą a skup się na samych paletkach... dlaczego ludzie nie słuchają rad i potknięć jakie my wcześniej popełniliśmy tylko według znanego przysłowia "uczą się na błędach..." - już je popełniono, wystarczy poczytać....
Wprawdzie, jeśli rzeczywiście ją masz w zbiorniku tak samo jak tysiące akwarystów i hodowców, to wszyscy musieli byśmy ukatrupić nasze ryby bo na dzień dzisiejszy jest ona tak popularna wśród ryb... jednak próba zarażenia nią innych gatunków ryb się nie powiodła... U siebie też miałem kiedyś podejrzenie o tę chorobę, neonki pływały z paletkami i innymi rybami i NIC.... tylko raz po raz oddalał się jakiś neonek w zaświaty.... Większość ryb jest tylko nosicielami choroby i raczej nie chorują.
Wprawdzie leki w formie kąpieli nie do końca działają na głęboko w mięśniach zagnieżdżone pasożyty chorobotwórcze, ale przy okazji pozbędziesz się innych pasożytów przewodu pokarmowego czym bardziej bym się martwił....
Reasumując - nie musisz nic restartować, powoli i bez pośpiechu daj czas na wykończenie się pasożytom i już... Pamiętaj też, że każda ryba ma swój wewnętrzny mechanizm obronny który niewielkim infekcjom zawsze daje radę, i czasami sami im szkodzimy wyjaławiając je do zera, więc nie panikuj, wszystko jest do zrobienia...ale to tylko moje skromne zdanie człowieka, który traktuje leczenie i podawanie lekarstw jako stratę czasu i pieniędzy, najczęściej staram się nie dopuścić do nie kontrolowanego rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych, bo jak pisałem wyżej, każdy organizm zwalcza je sam w sposób naturalny, dopóki ich rozmnażanie jest ograniczone przez nas hodowców. Ryba nie radzi sobie, podobnie jak i my z nadmiernych ich rozwojem spowodowanym złymi warunkami zewnętrznymi i osłabieniem organizmu, jaki to MY im fundujemy... pozdrawiam

Awatar użytkownika
krystian0682
senior
senior

Post autor: krystian0682 » 28 sie 2012, 13:56

To mnie troche uspokoiles zrobię tak jak mówisz odlowie wszystkie ryby do kwarantanny, a co z krewetkami mam ich z 10 szt czy one też mogą być nosicielami pasozytow bo jak tak to może być troszkę trudne.

arturo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: arturo » 28 sie 2012, 14:31

Nie ukrywam że nie wiem... może mądrzejsi coś podpowiedzą... ja tam miejscowy głupek jestem.... :?

Awatar użytkownika
krystian0682
senior
senior

Post autor: krystian0682 » 28 sie 2012, 14:47

poczekamy zobaczymy może ktoś odpisze ?

Awatar użytkownika
krystian0682
senior
senior

Post autor: krystian0682 » 29 sie 2012, 09:39

Witam, zrobię tak :
Pozbede się obsady ryb ( krewetki narazie zostają bo niewiem czy mogą być nosicielami pasozytow)
Podmienie 70 % wody, przeplucze prefiltry
I teraz jaki środek mogę wlac do zbiornika tak na wszelki wypadek (do odkarzenia). 4 tygodnie temu zalalem mój mały zbiornik na kwarantanne i wyplukalem w nim wkłady z głównego zbiornika żeby biologia ruszyła i do tej pory chodzi bez żadnego życia więc myślę że jak coś przeniosłem z gł to już zginęło (w czasie jak zalewalem sterylniak niemialem problemów z rybami a być może nie było jeszcze widać że jest coś nie tak). Zrobiłem testy w sterylniu i biologia już działa więc czy mogę jechać po dyski bo przecież i tak na ok 4 tyg do kwarantanny polecą a przez ten czas zrobię porządek w akwarium. Chciałbym kupić 4 dyski ok 9-10cm do mojego 180 baniaczka czy będzie ok. Zdjęcia można zobaczyć w mojej galerii .pozdrawiam :)

arturo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: arturo » 29 sie 2012, 21:25

Akryflawinę, błękit malachitowy, FMC lub podobny....
4 dyski to trochę mało, pomyśl, jeśli oczywiście finanse Ci pozwolą nad 10szt. w tym rozmiarze, dobry filtr, napowietrzanie, szkło sterylne, podmiany co 2-3 dzień min. 50% wody, karmienie kilka razy dziennie ryb a powinieneś za miesiąc/dwa wyłowić kilka ładnych sztuk ryb, w zależności od szczęścia, własnej ciężkiej pracy by dopilnować podmian i karmienia, materiału genetycznego jaki zakupisz może i cała 10 będzie ładna... 4 szt. to mało zarówno by ryby czuły się swobodnie w pustym zbiorniku i by zdrowo rywalizowały o pokarm m.in.przekładając tę rywalizację na wzrost... I spokojnie sobie poradzisz, warunek to dobry zakup (nie oszczędzaj i szukaj miejsc z dobrą opinią) i Twoja praca... pozdrawiam
P.S. zawsze służymy pomocą, a na początek obserwuj ryby jak i co lubią zajadać, jak oddychają i jaki robią kupki........

Awatar użytkownika
krystian0682
senior
senior

Post autor: krystian0682 » 29 sie 2012, 21:46

dzięki, mam drugi zbiornik a raczej słoik :wink: 60l to trochę mało na 10 szt 9 cm dysków, a jeśli chodzi o finanse to nie powiem tez nie mogę poszaleć bo i już tak sporo zainwestowałem :D Może jest inne wyjście np kupić już większe dyski jeśli tak to ile? a jeśli chodzi o małe 9 cm to co powiesz na 6szt no może 7 tu podaje link do strony skąd może będę brał http://www.chensdiscus.co.uk/

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne

Post autor: nobleKoziol » 30 sie 2012, 09:51

Ja bym te kerwetki odlowil.

Awatar użytkownika
krystian0682
senior
senior

Post autor: krystian0682 » 30 sie 2012, 09:55

Już pływają z Posejdonem :twisted:
:wink:

arturo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: arturo » 30 sie 2012, 19:51

Zawsze będę namawiał na większe ryby, jak dla mnie mniej kłopotu.... min 12cm...
Niestety nie znam tych sprzedawców więc się nie wypowiem...
Ważne, by ryby były zdrowe i kształtne... pozdrawiam

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”