dysk nie chce jeść
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- krystian0682
- senior
- Imie i Nazwisko: Krystian Ziegert
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Southampton / UK
dysk nie chce jeść
Witam rybki kupione w Niedziele, 1 z 6 dyskowców nie chce jeść. Miałem w małej kwarantannie ale zmieniłem na większą parametry wody ok, jedzą 3 razy dziennie granulat i serce wołowe co może być przyczyną?
- Alenquer
- senior
- Imie i Nazwisko: Artur
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Londyn
Re: dysk nie chce jeść
Po prostu stres. Trzeba być cierpliwym. W końcu powinien zacząć jeść.
- nobleKoziol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Też mi się tak wydaje. Nie panikój kolego
wszystko bedzie oki. Powolutku i dojdziesz do ładu. Opserwój rybcie i nie reaguj zbyt pochopnie.
Ps. Prosze pisz w jednym poscie bo ja przestaje ogarniac, a jeski dzieje sie coś niepokojacego zapytaj na pw.

Ps. Prosze pisz w jednym poscie bo ja przestaje ogarniac, a jeski dzieje sie coś niepokojacego zapytaj na pw.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Artur Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Jeśli możesz napisz czy ryby z jednego źródła, co w wystroju akwa - czy masz chociaż jakieś korzenie za którymi mogą się schronić, zrób zdjęcie, to też może pomóc, pozdrawiam
- nobleKoziol
- entuzjasta
Z tego co pisze to sa nadal w kwarantannie.
- krystian0682
- senior
Mój gł zbiornik zmienił się w kwarantanne, obecnie jest tam 6 dysków 2 grzałki, termometr, i podłączone 2 filtry kubełkowe, żadnych korzeni roślin i piasku niema. Musiałem podjąć takie kroki bo w tej małej bym ryby zatruł no2 a w tym problemów brak, szkoda mojego wystroju ale po co komu ładny wystrój bez ryb
(zdrowie ryb ważniejsze) światło palę naprawdę delikatne, mam taką lamke ledowa (biurkowa) i ta narazie im starczy później zacznę im powoli zwiększać i tak to narazie wygląda. Pozdrawiam
ps. ryby z jednego źródła, jedni twierdzą że te ryby mają wszystkie choroby a inni że nie trochę można się pogubić, zobaczmy czas pokaże

ps. ryby z jednego źródła, jedni twierdzą że te ryby mają wszystkie choroby a inni że nie trochę można się pogubić, zobaczmy czas pokaże
- roh
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
- Kontaktowanie:
Masz napisane ile grzałek ile filtrów i inne pierdoły a nie mogę znaleźć NO2=?, PH=?, T=? To są podstawowe parametry, które powinieneś podać, żeby cokolwiek pomóc twoim rybom.krystian0682 pisze:Mój gł zbiornik zmienił się w kwarantanne, obecnie jest tam 6 dysków 2 grzałki, termometr, i podłączone 2 filtry kubełkowe, żadnych korzeni roślin i piasku niema. Musiałem podjąć takie kroki bo w tej małej bym ryby zatruł no2 a w tym problemów brak, szkoda mojego wystroju ale po co komu ładny wystrój bez ryb(zdrowie ryb ważniejsze) światło palę naprawdę delikatne, mam taką lamke ledowa (biurkowa) i ta narazie im starczy później zacznę im powoli zwiększać i tak to narazie wygląda. Pozdrawiam
Podnieś temperaturę do 32 st. C (ani grama mniej) na 14 dni i nic innego nie cudakuj, Możesz im dolać szklankę czarnej zwykłej herbaty liściastej(bez żadnych dodatków zapachowych typu earl grey) zaparzoną z dwóch czubatych łyżek stołowych. Zaparz, poczekaj aż wystygnie i po 50 gram płynu dolewaj co 2 godziny(obserwuj ryby). Uważaj bo mogą poprosić o ciasteczko(to ostatnie zdanie to żarcik)

- krystian0682
- senior
NO2 0
PH 6,7
KH 2
GH 2
Czy zamiast herbaty mogą być 2 liście migdalowca, temperaturę podniosłem do 30 ale jeszcze dziś podniose do 32 , zauważyłem że zaczęły troszkę szybciej oddychać czy to prze temp. ??
Dałem im jednego angielskiego herbatnika bo tak patrzyły jak jem
Ile to jest 50 gram płynu?
PH 6,7
KH 2
GH 2
Czy zamiast herbaty mogą być 2 liście migdalowca, temperaturę podniosłem do 30 ale jeszcze dziś podniose do 32 , zauważyłem że zaczęły troszkę szybciej oddychać czy to prze temp. ??
Dałem im jednego angielskiego herbatnika bo tak patrzyły jak jem

- roh
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
- Kontaktowanie:
Kieliszek od wódki. albo 1/5 szklanki do herbaty. Może być ketapang, ale ile sztuk tych liści ????????????? pytaj fachowców. Herbata oprócz taniny, zawiera tez teinę to mocno działa bakteriostatycznie i jest tańsze.krystian0682 pisze:NO2 0

Masz zdecydowanie za niskie GH. Nie trzymaj ryb w destylacie-wypłukujesz im z organizmu wszytstkie sole mineralne i pierwiastki śladowe

- krystian0682
- senior
ok podwyższę kh i gh tylko jakie najlepsze już daje herbatkę bede inaczej mieszał ro i kran
- rady3
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
- Kontaktowanie:
Pzry TwW=2 tak jak napisałeś to pH=6,7 jest niemożliwe. No chyba, że to jest pomiar niestabilnej wody. Będzie ona dążyła do powyżej 7 pH. Nie podnoś TwW, tylko TwO. Najlepiej do min 5. Kiedy ustalisz TwO na wymarzonym poziomie to wtedy obniż TwW. Najpierw do 0, a później delikatnie dolewaj kwasu aż osiągniesz wymarzone pH. Musisz się liczyć z tym, że jeżeli zejdziesz z TwW do 0 to pH po obsadzeniu zbiornika rybami, będzie spadało. Trzeba go wtedy pilnować i utrzymywać na stałym poziomie, lub co moim zdaniem w Twoim przypadku jest lepsze pozostawić TwW tak jak masz 2, a TwO takie jakie Ci wyjdzie i taka wodę utrzymywać. Ważne by ryby miały wreszcie jakieś stabilne warunki. Jak na razie jesteś na dobrej drodze do katastrofy. Stabilność, stabilność i jeszcze raz stabilność.
- krystian0682
- senior
Wszystko się zgadza tylko że jak wyczytalem na forum i pisałem w moich innych postach że jak będę mieszał kran i ro nie będę musiał bawić się kwasem ( nawet go niemam ) 25% kran 75% ro to po testach które zrobiłem wychodzi ph ok 7 a kh i gh 3 i 4, na temat zakwaszania wody raczej niemam pojęcia bo nigdy tego nie robiłem a z tego co ludzie mi pisali to ph 7 może być tylko żeby było stabilne. Jak można obniżyć np kh a podwyższyć gh i na odwrót nie mam jeszcze takiej wiedzy. Jeśli jestem w błędzie to przepraszam i proszę o pokierowanie Mnie właściwą drogą.
Dziękuję i pozdrawiam

- nobleKoziol
- entuzjasta
No i wracamy do początku. Pomyśl o minerałach do podnoszenia gh. jesli chcesz to podam Ci nazwy bo są 2 rodzaje. Minerały podnoszące tylko gh, i takie kture podnoszą kh i gh. Proszek sypiesz do wody ro zostawiasz na 24h (oczywiscie mieszajac) i gotowe, kh/gh/ph/ tds zawsze takie samo.
Pozdrawiam.
Koledzy napewno zweryfikuja moja wypowiedz.
Ps. Mówimy o groszowych sprawach.
Pozdrawiam.
Koledzy napewno zweryfikuja moja wypowiedz.
Ps. Mówimy o groszowych sprawach.
- rady3
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
- Kontaktowanie:
Możesz się bawić z minerałami, ale moim zdaniem nie ma to jak prawdziwa woda. Dolewaj po prostu rurowitu tyle, żeby TwO było jak najwyższe zachowując jednocześnie zasadę, żeby pH nie wzrosło bardziej niż na 7,2.
- krystian0682
- senior
Witam, woda ma 32,5 stopnia zauważyłem ze nie które ryby nie oddychają równo (np. lewa strona bardziej niz prawa, a nawet większości jedną inne normalnie ) i szybko oddychają czy ten oddech to przez temp.