Aby wkurzyć TOMka
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
- jzajonz
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo
Re: Aby wkurzyć TOMka
Jakie tam przerybienie , masz OK tylko masz więcej pracy 

- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
17 dorosłych melonów w 530 litrach z 13 różnymi Lkami ... chyba znowu muszę wrócić do podmian wody co tydzień ... a już było tak fajnie, raz w miesiącu 20% podmiana.
- Załączniki
-
- forum2.jpg (225.72 KiB) Przejrzano 6479 razy
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Tomasz Werner
Ryby odlotowe ! Zawsze chcialem miec stado jednakowych ryb (u mnie jest czerwono ale nie jednakowo
).
Zrob reklame i pochwal sie skad pochodza te ryby. Ustawimy sie w kolejce

Zrob reklame i pochwal sie skad pochodza te ryby. Ustawimy sie w kolejce

- _TOM_
- członek PKMD
odlotowych to jest kilka tylko z nich 
pochodzą z różnych źródeł, a nawet z różnych krajów

pochodzą z różnych źródeł, a nawet z różnych krajów

- jzajonz
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo
Zazdroszczę takiej laby. Obecnie muszę podmieniać dwa razy dziennie_TOM_ pisze:17 dorosłych melonów w 530 litrach z 13 różnymi Lkami ... chyba znowu muszę wrócić do podmian wody co tydzień ... a już było tak fajnie, raz w miesiącu 20% podmiana.

- adam1977
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Adam Koza
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pajęczno
- Kontaktowanie:
Piękne melony_TOM_ pisze:17 dorosłych melonów w 530 litrach z 13 różnymi Lkami ... chyba znowu muszę wrócić do podmian wody co tydzień ... a już było tak fajnie, raz w miesiącu 20% podmiana.

napisz jeszcze jakie masz te L-ki z paletami

- _TOM_
- członek PKMD
Jakie mam Lki to musi ROH napisać, mówił mi z 5 razy już, ale zapomniałem czy to są L002 czy L102 czy inne L066, NIE WIEM
mam 3 rodzaje Lek od niego ...

- Załączniki
-
- forum3.jpg (233.46 KiB) Przejrzano 6446 razy
- nobleKoziol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
To aqwa jest piekne w swej prostocie, a o rybkach to juz nie wspomne
- roh
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
- Kontaktowanie:
L002, L66 i L239._TOM_ pisze:Jakie mam Lki to musi ROH napisać, mówił mi z 5 razy już, ale zapomniałem czy to są L002 czy L102 czy inne L066, NIE WIEMmam 3 rodzaje Lek od niego ...
Piękne Tomku te twoje rybska. Mogę odróżnić ostatnią dostawę-chyba. Zajefajny baniaczek. Nie sadzę żebyś musiał zwiększać ilość tak drastycznie,chociaż fosfor i azot???????????????
- _TOM_
- członek PKMD
dlatego póki tańczą dyski przy szybach jak mnie widzą nic nie mierzęroh pisze:L002, L66 i L239._TOM_ pisze:Jakie mam Lki to musi ROH napisać, mówił mi z 5 razy już, ale zapomniałem czy to są L002 czy L102 czy inne L066, NIE WIEMmam 3 rodzaje Lek od niego ...
Piękne Tomku te twoje rybska. Mogę odróżnić ostatnią dostawę-chyba. Zajefajny baniaczek. Nie sadzę żebyś musiał zwiększać ilość tak drastycznie,chociaż fosfor i azot???????????????

dzięki za kolejne przypomnienie jakie to mam L

teraz już mam na piśmie tutaj i jest gdzie zerknąć dla sprawdzenia jak znowu zapomnę

byłem na forum zbrojnikowatych, tam też mają sklerozę jak ja, i to wszyscy sympatycy zbrojników ją mają i dlatego w podpisach mają coś w tym stylu:
TOM (L002 L66 L239)
my możemy to rozbudować o
TOM (20 Red Melon L002 L66 L239)
- Załączniki
-
- forum4.jpg (234.65 KiB) Przejrzano 6418 razy
- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Chłopie one nie tańczą, one panikują, (zwłaszcza ja Ciebie widzą) źle odbierasz_TOM_ pisze: dlatego póki tańczą dyski przy szybach jak mnie widzą nic nie mierzę![]()

- roh
- członek PKMD
- Kontaktowanie:
Tomku, najbliższe MD w Polsce w klasie solid są twoje. I bardzo proszę bez takich pierdół; organizator, nie wystawiam itd
Abstrahując-przywiąż do tych korzeni parę anubiasow. Nikomu to nie zaszkodzi, a kilka sztuk azotu i fosforu pożrą.
Jężeli masz obawy, że będzie nalot na liściach to przywiozę Ci kilka farowellek i wyczyszczą do blaszki bez naruszania liścia
a jeżeli nie chcesz mieć czarnego syfku na dnie też daj znać
Są rybki, które ci to tak rozdrobnią i przesieją, że zawsze będzie bielutko, bo syf zabierze filtr.
. Wiem, że chcesz trochę przerzedzić stadko. Myślę, że nie będziesz miał z tym problemu przy takiej klasie ryby.
Abstrahując-przywiąż do tych korzeni parę anubiasow. Nikomu to nie zaszkodzi, a kilka sztuk azotu i fosforu pożrą.
Jężeli masz obawy, że będzie nalot na liściach to przywiozę Ci kilka farowellek i wyczyszczą do blaszki bez naruszania liścia

a jeżeli nie chcesz mieć czarnego syfku na dnie też daj znać

- _TOM_
- członek PKMD
O anubiasach pomyślę, choć w pewnej rzece jaki biotom to ma przypominać ich brak, a jak są jakieś liście to raczej zwiędłe na dnie tylko 
Do tego nie wiem jakie anubiasy wybrać na allegro, bo PH 5 muszą znosić bo takie wiecznie mam mimo lania wody kranowej ...
Drugi problem, to tam świecą tylko diody ... jedna listwa diodowa, mam do tego jeszcze najdłuższe 2xT5 w pokrywie, były zainstalowane przez producenta, zmieniłem jedynie rodzaj świetlówek i ... nigdy ich nie odpalam, bo dyski tego nie lubią, a glony uwielbiają
No i jak je zapalam to w akwarium jest 5x jaśniej i wszystko widać wtedy
Co do przetrzebienia stada to jest to konieczne, będe systematycznie jakieś z tych ryb sprzedawał, aż zostanie ich 10
Czyli połowa do odstrzału. A ze się nie poddaję jeszcze w zakupach kolejnych ładnych melonów, to pewnie nawet więcej odstrzelę, jeśli ładniejsze zdobędę.
Na mistrzostwach nie mam zamiaru moich ryb wystawiać. Prędzej pokuszę się o rozmnożenie.
Co do dna, to wszystko wina tych Lek, też są do przerzedzenia bo 13 to za dużo, choć korzenie mam lśniące i brązowe, a były czarne kiedyś. Odchody po dyskach moje żywe dno i to co w nim mieszka przerabia bez trudu do czystego piachu, ale odchody Lek to już nawet moje 100kg piachu na dnie nie wyrabia z oczyszczeniem.
Naturalne i biologiczne rozwiązania preferuję, a nie chemia, ale żadne rozwiązanie polegające na dodaniu kolejnej ryby do przerybionego baniaka nie wchodzi w rachubę, póki się połowy obsady nie pozbędę najpierw

Do tego nie wiem jakie anubiasy wybrać na allegro, bo PH 5 muszą znosić bo takie wiecznie mam mimo lania wody kranowej ...
Drugi problem, to tam świecą tylko diody ... jedna listwa diodowa, mam do tego jeszcze najdłuższe 2xT5 w pokrywie, były zainstalowane przez producenta, zmieniłem jedynie rodzaj świetlówek i ... nigdy ich nie odpalam, bo dyski tego nie lubią, a glony uwielbiają

Co do przetrzebienia stada to jest to konieczne, będe systematycznie jakieś z tych ryb sprzedawał, aż zostanie ich 10

Na mistrzostwach nie mam zamiaru moich ryb wystawiać. Prędzej pokuszę się o rozmnożenie.
Co do dna, to wszystko wina tych Lek, też są do przerzedzenia bo 13 to za dużo, choć korzenie mam lśniące i brązowe, a były czarne kiedyś. Odchody po dyskach moje żywe dno i to co w nim mieszka przerabia bez trudu do czystego piachu, ale odchody Lek to już nawet moje 100kg piachu na dnie nie wyrabia z oczyszczeniem.
Naturalne i biologiczne rozwiązania preferuję, a nie chemia, ale żadne rozwiązanie polegające na dodaniu kolejnej ryby do przerybionego baniaka nie wchodzi w rachubę, póki się połowy obsady nie pozbędę najpierw

- roh
- członek PKMD
- Kontaktowanie:
Wszystkiego dobrego_TOM_ pisze: jedna listwa diodowa,
Anubiaskom wystarczy
, jeśli ładniejsze zdobędę.
Daj tylko znać kiedy zacząć szukać![]()
![]()
rozwiązanie polegające na dodaniu kolejnej ryby
Satanoperca Jurupari lub daemoni żadnej roślinności w dnie-wykopią wszytko co siedzi w dnie.Jeżeli dno jest jednolite przeczesują regularnie około 1,5-2 cm z górnej warstwy piasku.Zarąbiste rozdrabniacze.
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Arkadiusz Tarasiuk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Biała Podlaska
Satanoperca Jurupari lub daemon - może prawie nie wykopią .
Po kilku próbach udał mi się utrzymać w podłożu rośliny . Natomiast dookoła rośliny występuje zagłębienie .
Generalnie to rybki prawdziwe odkurzacze i "siewcy" piasku .
Po kilku próbach udał mi się utrzymać w podłożu rośliny . Natomiast dookoła rośliny występuje zagłębienie .
Generalnie to rybki prawdziwe odkurzacze i "siewcy" piasku .