Powiedz mi 3 te perfumy też do aqwa lejesz?sopel1971 pisze:Wlasnie zrobilem testy wody. Wyszly mi takie:
NO3-5
NO2-0
KH-5
GH-9
PH-6.9
CO2- 20mg/l
PO4- 0.4 tu wlasnie nie jestem tego pewny cos mi ten test jest podejzany non stop to samo pokazuje chyba jutro pojade kupie nowy mam zamiar kupic JBL po4. Niewiem czy to dobry pomysl?
Prosze o rady czy ta woda jest ok dla paletek? I czy moze cos nie tak z nia bo jakis dziwny nalot zielony pojawja mi sie na korzeniu z ktorego nie jestem zadowolony. Moze stosunek PO4 do NO3 cos nie tak. Swiatlo mam 2x 54w Juwel Natura i Day. Pozdrawiam wszystkich i pieknie dziekuje za podpowiedzi
IRLANDZKIE WIELOGATUNKOWE
- nobleKoziol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Re: IRLANDZKIE WIELOGATUNKOWE
NIe te perfumy to ja pije
. Juz mam test i wyszlo PO4-0.6 a PO3-5. Pytanie mam takie ze PO3 mi nie rosnie a rybki plywaja. Czy cos jest nie tak?

- nobleKoziol
- entuzjasta
Wydaje mi sie ze NO3 nie rosnie bo biologia dziala a zbiornik jest swiezysopel1971 pisze:NIe te perfumy to ja pije. Juz mam test i wyszlo PO4-0.6 a PO3-5. Pytanie mam takie ze PO3 mi nie rosnie a rybki plywaja. Czy cos jest nie tak?
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Jak działa biologia to NO2 jest 0, za to NO3 jeśli jest tylko 5 to nic tylko się cieszyć i nie martwić tym stanem bo nie potrwa pewnie długo
obyś jak najdłużej miał NO3 zaledwie 5 

Witam ponownie . Pojawil mi sie nowy problem. Pogrzebalem na forum ichyba okazuje sie ze pojawily sie u mnie (okrzemki). Dolozylem druga belke 2x54w razem mam 216w na 240l. Prosze o podpowiedz czy dobrze zrobilem. Zalanczam zdjecie nowego zjawiska.
PH- 6.9
NO3-5
PO4-0.4
NO@-0
GH-8
KH-5
PH- 6.9
NO3-5
PO4-0.4
NO@-0
GH-8
KH-5
- Załączniki
-
- 2012-10-06 18.53.02-1 (Kopiowanie).jpg (106.37 KiB) Przejrzano 6412 razy
- roh
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
- Kontaktowanie:
kutwa ma jak wy to robicie, że przy KH =5 macie ph poniżej 7. Cud jakiś

Taka mamy wode w kranie. Jutro podam parametry wody kranowej. Roh rozpoznales co to jest?
- nobleKoziol
- entuzjasta
Kolego to nie Cud, a jeśli tak to nazywa się CO2.roh pisze:kutwa ma jak wy to robicie, że przy KH =5 macie ph poniżej 7. Cud jakiś![]()
![]()
![]()
I co ciekawe wodociagi ozonóją wode. Jak bym mieszkał tam gdzie on to bym prubował rozmnażać dyski
Wodę w kranie mają tak mienkką że do zmywarki piach muszą sypać, co by naczynia wymyło.

Witam wlasnie robie testy wody z kranu:
KH-2
PH-7.5
GH-4
PO4- 0
NO2-0
NO3-okolo 2
I tak jak kolega nobleKoziol napomnial o co2 . Podaje co2 i mam w zbiorniku 20mg/l. I podaje mineraly do podniesienia KH i GH.
Prosze o rozpoznanie mojego problemu.
Pozdrawiam
KH-2
PH-7.5
GH-4
PO4- 0
NO2-0
NO3-okolo 2
I tak jak kolega nobleKoziol napomnial o co2 . Podaje co2 i mam w zbiorniku 20mg/l. I podaje mineraly do podniesienia KH i GH.
Prosze o rozpoznanie mojego problemu.
Pozdrawiam
- _TOM_
- członek PKMD
a po co podnosisz to KH i GH?
masz dobrą wodę.
masz dobrą wodę.
- nobleKoziol
- entuzjasta
Wydaje mi się że jesli by nie podliósł kh to móglby ryby zagazowac. Ponieważ nie znał by zawartosci co2 w wodzie.
Czy jest możliwe że te glony powstaja ponieważ biologia nie działa prawidłowo.?
Czy jest możliwe że te glony powstaja ponieważ biologia nie działa prawidłowo.?
Ostatnio zmieniony 11 paź 2012, 21:32 przez nobleKoziol, łącznie zmieniany 1 raz.
- _TOM_
- członek PKMD
jeśli chodzi o glony, to najmniej 2 rodzaje dostrzegam, okrzemki brunatne na kamieniach, efekt zbyt małego lub zbyt krótkiego światła.
raczej chyba zbyt krótko świeciło, moc dobra bo masz też chyba glony zielone na piachu, a te rosną gdy moc światła jest duża.
dziwne, bo dostrzegam 2 rodzaje glonów wzajemnie się wykluczających, co oznacza niedługo jedne z nich znikną.
raczej chyba zbyt krótko świeciło, moc dobra bo masz też chyba glony zielone na piachu, a te rosną gdy moc światła jest duża.
dziwne, bo dostrzegam 2 rodzaje glonów wzajemnie się wykluczających, co oznacza niedługo jedne z nich znikną.
Witam ponownie wszystkich. Dziekuje Tom. Wlasnie pozbylem sie tego piasku i dalem zwir o granulacie 5-6mm. Bede czekal na efekt y po tej zmianie . Mam nadzieje ze bedzie ok.
Ponawiam pytanie w sprawie ksiazek jakie polecacie na tematy akwarystyczne i jakis poradnik obszernych opisow ryb i biotopow.
Pozdrowienia dla wszystkich z Irlandii
Ponawiam pytanie w sprawie ksiazek jakie polecacie na tematy akwarystyczne i jakis poradnik obszernych opisow ryb i biotopow.
Pozdrowienia dla wszystkich z Irlandii
- Załączniki
-
- 2012-10-10 11.10.37 (Kopiowanie).jpg (89.72 KiB) Przejrzano 6368 razy
Ponawiam pytanie w sprawie ksiazek jakie polecacie na tematy akwarystyczne i jakis poradnik obszernych opisow ryb i biotopow. Prosze o szybkie podanie podpowiedzi bo mam 1 dzien do zakupu w necie by brat w srode mi mogl zabrac do irlandii . Pozdrawiam
- nobleKoziol
- entuzjasta
Może jakaś aktualizacja tego zbiornika?